Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: ezzel a hétköznapi szokással növelheti az esélyét

magas vérnyomás, vérnyomás, mobil, telefon

Kutatók meglepő dologgal hozták összefüggésbe a magas vérnyomást.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban a közösségi oldalán egy érdekes kutatásra hívta fel a figyelmet.

Magas vérnyomás és mobiltelefon

"A heti 30 percnyi vagy több mobiltelefonos beszélgetés 12%-kal növeli a magas vérnyomás kockázatát a kevesebb mint 30 perchez képest, de a magas vérnyomásra genetikailag nagymértékben hajlamosaknál a kockázat fokozódásának mértéke 33%. A European Heart Journal-Digital Health szakfolyóiratban megjelent új kutatás szerint a heti 30 percnyi vagy több mobiltelefonos beszélgetés 12%-kal növeli a magas vérnyomás kockázatát a kevesebb mint 30 perchez képest" - olvasható a posztban.

Dobson kitért arra is, hogy ez a tanulmány a telefonhívások kezdeményezése és fogadása, valamint az újonnan kialakuló magas vérnyomás közötti kapcsolatot vizsgálta. A tanulmány az Egyesült Királyság Biobank adatait használta fel. A vizsgálatban összesen 212 046 37 és 73 év közötti, magas vérnyomásban nem szenvedő felnőtt vett részt. A mobiltelefon hívások kezdeményezésére és fogadására való használatára vonatkozó információkat egy saját bevallásos érintőképernyős kérdőív segítségével gyűjtötték össze a a vizsgálat indulásakor, beleértve a használati éveket, a heti óraszámot, és a kihangosító eszköz használatát.

Az eredmények hasonlóak voltak a nők és a férfiak esetében

"Azokat a résztvevőket, akik legalább hetente egyszer mobiltelefont használtak hívások kezdeményezésére vagy fogadására, mobiltelefon-használónak minősültek. A résztvevők átlagéletkora 54 év volt, 62%-uk nő, 88%-a mobiltelefon-használó. A középértékben 12 éves követés során 13.984 (7%) résztvevőnél alakult ki magas vérnyomás. A mobiltelefont használóknál 7%-kal nagyobb volt a magas vérnyomás kockázata, mint a nem használóknál. Azoknál, akik hetente 30 percet vagy többet beszéltek mobiljukon, 12%-kal nagyobb volt az újonnan kialakuló magas vérnyomás valószínűsége, mint azoknál, akik 30 percnél kevesebbet telefonáltak. Az eredmények hasonlóak voltak a nők és a férfiak esetében. A mobiltelefon-használók körében a több éves használat és a kihangosító nem állt érdemi összefüggésben a magas vérnyomás kialakulásával" - fejtette ki a bejegyzésben a szakember, majd kifejtette, hogy a kutatók megvizsgálták a kapcsolatot a használati idő (kevesebb, mint 30 perc vs. 30 perc vagy több) és az újonnan fellépő magas vérnyomás között aszerint, hogy a résztvevőknél alacsony, közepes vagy magas genetikai kockázata volt a magas vérnyomás kialakulásának. A genetikai kockázatot a brit Biobank adatai alapján határozták meg.

Az elemzés kimutatta, hogy a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége azoknál a magas genetikai kockázattal rendelkezőknél volt a legnagyobb, akik hetente legalább 30 percet beszéltek mobiltelefonon – náluk 33%-kal nagyobb volt a magas vérnyomás kockázata, mint az alacsony genetikai kockázattal rendelkezőknél, akik heti 30 percnél kevesebbet telefonál.

Hivatkozás: Ye Z, Zhang Y, Zhang Y, et al, Mobile phone calls, genetic susceptibility and new-onset hypertension: results from 212,046 UK Biobank participants, European Heart Journal—Digital Health (2023). DOI: 10.1093/ehjdh/ztad024.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához