Ezeket látta már?

Ennyire különböznek a szívinfarktus jelei nőknél és férfiaknál

mellkasi szorítás fájdalom szédülés joka jele szívinfarktus tünete nőknél férfiaknál

Jó, ha tudjuk, hogy az infarktus előjelei gyakran teljesen mások nőknél és férfiaknál.

Annak ellenére, hogy a szívbetegségek legalább olyan gyakoriak a nőknél és a férfiaknál, mégis tipikusan férfiproblémának tartjuk ezeket. Ez a tévhit lehet az oka, hogy nem mindenki van tisztában azzal, milyen különbözőek lehetnek a szívinfarktus tünetei a nőknél és a férfiaknál.

A szakemberek szerint több oka is lehet annak, miért nem tulajdonítunk elegendő figyelmet a nőket érintő szívproblémáknak: a kutatások nagy részét középkorú férfiakkal végezték, így a diagnosztizálásra és kezelésre vonatkozó adatok tőlük származnak. A szívrohamon áteső nők átlagosan 7-10 évvel fiatalabbak, mint férfi társaik. Emellett a nőknél gyakoribb a kisebb, nem halálos szívinfarktus, mint ahogy az is, hogy ún. csendes szívinfarktuson esnek át, mely nem jár együtt szinte semmilyen tünettel.

A szívinfarktus tünetei a férfiaknál és a nőknél

A szívinfarktus leggyakoribb, legjellegzetesebb tünete a mellkasi fájdalom, melyet általában szorító, nyomó vagy feszítő jellegűként írnak le. A fájdalom kisugározhat a bal (vagy jobb) karba, a vállba, az állkapocsba, a nyakba, a hátba, sőt a has felső részébe is.

Ez a fájdalom viszonylag hosszú ideig tart (20-30 percig), nem hullámokban jelentkezik, és nem múlik el testhelyzet megváltoztatásakor sem. Meglepő módon a nők ritkábban éreznek fájdalmat a szívinfarktus esetén, mint a férfiak, és gyakrabban számolnak be a hát felső részében jelentkező, kellemetlen, nyomó vagy szorító érzésről.

A fájdalom mellett szintén gyakori (mindkét nemnél) a légszomj, az az érzés, hogy nem jut a beteg elegendő levegőhöz.A férfiak emellett gyakrabban tapasztalhatnak meg hányingert és verejtékezést is.

Infarktus jelei nőknél

A nők esetében szívinfarktusra utalhat az ólmos fáradtság, kimerültség, a remegés, az erős szédülés, émelygés, sőt akár az ájulás is. A fáradtság és a gyengeség akár több nappal a szívinfarktus előtt is megjelenhet, de az is előfordulhat, hogy hirtelen tör rá a betegre, és szinte egyik pillanatról a másikra kezdi azt érezni, hogy a korábban könnyűnek tűnő feladatokat sem tudja elvégezni.

Meglepően gyakori, hogy semmilyen tünet nem kíséri a szívinfarktust: a szakemberek szerint a szívinfarktusok akár 60 százaléka ebbe a kategóriába tartozhat! A csendes vagy néma infarktust csak EKG-val, vérvizsgálattal vagy – ha sajnos megtörtént a tragédia – boncolás útján lehet kideríteni. A csendes infarktus gyakoribb az idősebb korosztály tagjainál, illetve azoknál, akik cukorbetegséggel küzdenek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a szívelégtelenség korai jelei - a duzzadt boka az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához