Ezeket látta már?

Milyen érzés a trombózis? Ezekre a jelekre figyeljen!

milyen érzés a trombózis jel

A mélyvénás trombózis egy életveszélyes állapot, így jó, ha tisztában van tüneteivel.

A trombózisoknak két típusuk van: az artériás (pl. szívinfarktus) és a vénás (pl. mélyvénás). Ez utóbbi kialakulásának háttere az, hogy az úgynevezett véralvadási kaszkádban (ahol egymást aktiválják vízesésszerűen a véralvadásban részt vevő anyagok) hiba keletkezik, ami miatt fokozottá válik a véralvadás. Emiatt életveszélyes vérrögök keletkeznek a mélyen fekvő vénákban, melyek, ha leszakadnak, akkor a tüdőbe kerülve tüdőembóliát okozhatnak.

De hogy mégis milyen egy mélyvénás trombózis?

Milyen érzés a trombózis?

A mélyvénás trombózis (MVT) jellemzően a láb mélyen fekvő vénájában alakul ki. Amikor vérrög képződik, az akadályozhatja a véráramlást, ami általában igen figyelemfelhívó panaszokhoz vezethet. Az állapot fő tünete az erős lábfájdalom. Tankönyvi esetben mellette fellép még ödéma, a bőr kékes-lilás elszíneződése és meleg tapintás is. Amennyiben benyomja a bőrt, annak nyoma sokáig megmarad – ez jelzi az érintett végtag ödémáját, bár általában szemmel is jól látható a két lábszár közti különbség. Leggyakrabban az egész lábszár duzzadtabbá válik, ritkábban csupán az a rész, ahol a vérrög képződött.

Figyelemfelhívó tünet lehet még az, ha a lábfejét visszaveszíti és úgy a fájdalom fokozódik – főleg a térdhajlatában.

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, mihamarabb hívja a mentőket!

Fontos tudni, hogy trombózis nemcsak a lábszárban, hanem a combban és a medencében is előfordulhat, de kialakulhat a test más részein is, beleértve a kart, az agyat, a beleket, a májat, illetve a vesét is.

Van, hogy tünetmentes

Olykor előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózis semmilyen tünetet nem okoz. Ilyenkor néma trombózisról beszélünk. Ennek nagy veszélye, hogy ekkor az illető nem jut hozzá a szükséges terápiához, ugyanúgy éli az életét, így ekkor a vérrög még könnyebben leszakadhat (a sok mozgás miatt). Így előfordulhat, hogy már egyből a tüdőembólia hívja fel a figyelmet egy korábbi trombózisra. Rossz esetben ez a tüdő fő erét érinti – ilyenkor hirtelen halál következhet be.

A tüdőembólia tünetei

  • nehézlégzés
  • szapora szívverés
  • hideg verejtékezés
  • köhögés
  • véres köpet
  • éles fájdalom a mellkasban (főleg levegővételkor)
  • szédülés, ájulás

Innen tudhatja, hogy valóban vérrög okozza panaszait

Az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudja, mi okozza tüneteit az, ha orvoshoz fordul, aki ellenőrizheti laborvizsgálattal a D-dimer szintjét (egy fehérje, ami vérrögképződés során keletkezik), valamint ultrahanggal (pl. duplex vénás UH) a megállapíthatja, hogy milyen a keringés, elzárja-e valami a normál véráramlás útját. Szükség esetén CT vizsgálatra is sor kerülhet.

Mi történik, ha bebizonyosodik a trombózis?

Amennyiben kiderül, hogy vérrög okozza a panaszokat, úgy a kezelésnek létezik akut és hosszú távú része is. Előbbi esetben a cél az ér átjárhatóságának és így a keringés biztosítása, valamint a vérrög leszakadásának megelőzése. A thrombust (vérrögöt) oldhatják, de sebészileg el is távolíthatják.

Ezután a hosszú távú kezelés részeként a cél a probléma megismétlődésének megelőzése (életmóddal, véralvadásgátló gyógyszerrel). Fontos ekkor még a kiváltó ok megszüntetése (ha meg lehet).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért alakulhat ki trombózis véralvadásgátló szedése mellett is? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához