Ezeket látta már?

PET - összefoglaló

Csúcstechnológia a rákdiagnosztikában

A Központ

A Pozitron-Diaganosztika Központ Magyarországon olyan csúcstechnológiájú diagnosztikai szolgáltatást nyújt, ami a XXI. század követelményinek teljes egészében megfelel.

Az egészségügyi szolgáltató 2005. nyara óta végez rákdiagnosztikai vizsgálatokat, méghozzá egy világszínvonalú PET/CT készülékkel.

2007-ben pedig elindította a másik, a szív-és érrendszeri problémákkal küzdők részére Cardio-CT vizsgálatait. A központ zászlóvivő szerepe a rákos megbetegedések valamint a keringési problémák diagnosztizálásában óriási, hiszen ezekkel a vizsgálatokkal a daganatos elváltozások, valamint a szív-és érrendszeri problémák beavatkozás nélkül, fájdalommentesen felfedezhetőek.

A Pozitron-Diagnosztika Központ szolgáltatásai bárki számára igénybe vehetőek.

A Központban dolgozó szakorvosok és a felkészült személyzet a garancia arra, hogy bárki, aki ide fordul, a lehető legmagasabb szintű diagnosztikai szolgáltatásokkal találkozik.

Mi is az a PET/CT?

A PET/CT nem más, mint egy PET (pozitron emissziós tomográf) és egy CT (computer tomográf) kamera együttes munkája. A PET kamera működése során a vizsgálat előtt szervezetbe juttatott izotópos nyomjelző anyag bomlása során kibocsájtott pozitronokat érzékeli, amik a sejtek anyagcsere-folyamatait ábrázolják, míg a CT a szervezet anatómiai tulajdonságait ábrázolja. A két kép egymásra vetüléséből jön létre a PET/CT felvétel, ahol pontosan lokalizálható minden elváltozás, amit a PET kamera érzékelt.

A Pozitron-Diagnosztika Központ indulása óta már több mint 10.000 PET/CT vizsgálatot végeztek el, melyek majdnem felében a korábbi eredményekhez képest sajnos megváltozott az addig ismert diagnózis.

A jó hír viszont az, hogy az eredmények birtokában az is elmondható, hogy kb. 25 %-ban a korábbihoz képest kedvezőbb diagnózis került felállításra, azaz lehet, hogy valakit a vizsgálat előtt rákbetegnek diagnosztizálták, azonban a PET/CT-vel egyértelműen ki lehetett zárni a daganatos elváltozás tényét.

Az időben felismert daganatok jó eséllyel gyógyíthatóak!

Egy emberi történet

PET - összefoglaló

59 éves úriember jelentkezett intézetünkbe korai diagnosztikára tünet-és panaszmentesen. Az elvégzett egésztest PET/CT vizsgálat során a vastagbél utolsó szakaszában egy 1 cm-nél kisebb, kóros cukorhalmozást észleltünk a bélfalban. Ennek alapján vastagbél tükrözéses vizsgálatot javasoltunk az úrnak, amin ő részt vett, és a beavatkozás során egy 1 cm körüli kis polipot távolítottak el a vastagbél belső felszínéről. Ennek a szövettani faldolgozása sajnos olyan eredményt hozott, hogy itt, ebben a kis polipban egy rosszindulatú daganat van. Mivel a követő, későbbi kolonoszkópiákkal (vastagbéltükrözéssel) már nem sikerült azt a helyet azonosítani, ahonnan ezt eredetileg eltávolították, a betegnek a követő PET/CT vizsgálatok tudták csupán azt bizonyítani, hogy a daganatnak nem alakult ki helyi kiújulása vagy távoli áttéte.

És mi is az a Cardio-CT?

A Cardio-CT eljárás lényege, hogy a páciens szervezetébe egy jódtartalmú kontrasztanyagot juttatunk, melynek segítségével - egy teljesen fájdalommentes vizsgálattal – a szívről és az azt körülvevő erek állapotáról a berendezés millimétereknél vékonyabb szeletekben felvételeket készít, amit aztán egy számítógépes program fényképszerűen állít helyre, ahogy az a valóságban, a mellkason belül megtalálható. Mindezt fájdalom és beavatkozás, kórházi bennfekvés nélkül, mindössze néhány perc alatt. A kapott képek alapján az orvos a felmerülő kérdésekre választ kaphat, hiszen minden pontosan látható az eredményeken. A szívizom működése, a koszorúerek állapota, falvastagsága, lefutása. Az erek tulajdonságainál az orvos látja azt is, hogy van-e elzáródás az érben, ha van az milyen típusú, illetve milyen mértékű. Az érszűkület okozhat érelzáródást, ami könnyen szívinfarktust, vagy hirtelen szívhalálhoz vezethet. Ezen eredmények birtokában az orvos javaslatot tehet a legmegfelelőbb terápia kiválasztására.

Korai diagnosztikával a szívinfarktus megelőzhető!

Ismerje meg Központunkat!

A Pozitron-Diagnosztika Központ lehetőséget szeretne biztosítani mindazok számára, akik szívesen megismerkednének az intézmény működésével, vagy akár magukkal a diagnosztikai szolgáltatásokkal. A személyes látogatásra minden hét csütörtöki napján van lehetőség délelőtt 11 és délután 15 órakor, előzetes bejelentkezés alapján. A Központ munkatársai bemutatják a látogatóknak az intézményt és a vizsgálatok folyamatába is bepillantást nyerhetnek az ide látogatók. Az ingyenes rendezvény időtartama maximum 1 óra.

A Pozitron-Diagnosztika Központ elérhetőségei:

Cím: 1117 Budapest, Hunyadi János út 9.

Infovonal: (1) 505-8888

Fax: (1) 505-8889

info@pet.hu

www.pet.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához