Ezeket látta már?

Pitvarfibrilláció – ezzel a kezeléssel véget érhetnek a szívritmuszavarai

pitvarfibrilláció, kezelés, szívritmuszavar, rádiófrekvenciás abláció

A kutatók friss tanulmányában a beavatkozás a vártnál jobban teljesített.

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, melyet szapora, rendszertelen szívösszehúzódás jellemez. 70 év fölött csaknem minden 10. embernél előfordul. Kezelésében nagy szerepe van a gyógyszeres terápiának, valamint indokolt esetben a rádiófrekvenciás ablációnak is.

Mi az a pitvarfibrilláció?

A kor előrehaladtával egyre inkább gyakoribbá válhatnak különböző szívpanaszok, melyek közül a pitvarfibrilláció fordul elő a leggyakrabban. Az állapot lényege a szív működési ütemének, ritmusának megváltozása. A problémát pitvarremegésnek is hívják, mivel a szív ilyenkor valóban úgy néz ki, mintha remegne, ugyanis a pitvarok ekkor percenként 3-400-szor húzódnak össze. Emellett az állapot során a pitvari ingerületek szabálytalan időközönként áttevődnek a kamrákra és hoznak létre összehúzódásokat.

A pitvarfibrilláció nagy veszélye, hogy ekkor megnő a vérrögképződés esélye, ami -anatómiai okok - miatt az agyi artériákba kerülve könnyen stoke-ot okozhatnak.

Pitvarfibrilláció tünetei

A probléma lehet tünetmentes is, ám általában az alábbi panaszok hívják fel rá a figyelmet:

 • szabálytalan szívverés
 • légszomj
 • szédülés
 • mellkasi fájdalom

Rádiófrekvenciás ablációval pitvarfibrilláció ellen

A pitvarfibrilláció, bár önmagában nem tekinthető életveszélyesnek, ám igen súlyos egészségügyi állapot, amely növeli a stroke és a pangásos szívelégtelenség kockázatát. Gyakran egész életen át tartó megfigyelést és kezelést igényel.

A rádiófrekvenciás abláció a pitvarfibrilláció leggyakoribb kezelése. Tanulmányok kimutatták, hogy ez az eljárás régebben is biztonságos és hatékony volt, de az évek során a klinikusok még többet finomítottak rajta. Széleskörű alkalmazása ellenére kevés tanulmány vizsgálta, hogy ezek a módosítások miként befolyásolták a módszer hatásosságát.

Az eljárás úgy működik, hogy egy katéter segítségével rádiófrekvenciás energiát juttatnak a szív egyes területeire, és hegszövetet hoznak létre a kóros elektromos pályák blokkolása érdekében. Így tehát eltávolíthatók a „hibás vezetékek”, amelyek a kóros elektromos jeleket okozzák.

Több mint 80% a sikerességi arány

A Heart Rhythm című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányban a rádiófrekvenciás abláció sikerességét vizsgálták. A kutatók 2470, a beavatkozáson átesett beteget vizsgáltak (65 éves átlagéletkorral).

A tudósok ennek során megállapították, hogy egy évvel a kezelés után a betegek 81,6%-a volt pitvarfibrillációktól mentes. Sőt, e betegek 89,7%-a abba is hagyhatta az állapot kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését.

A pitvarfibrilláció rizikófaktorai

 • magas vérnyomás
 • tüdőgyulladás
 • tüdőembólia
 • pajzsmirigy túlműködés
 • túlzott koffein és alkoholfogyasztás
 • gyógyszermérgezés
 • szén-monoxid mérgezés 

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszélyes halolaj - megnövelheti egyeseknél a pitvarfibrilláció és a stroke kockázatát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pitvarfibrilláció

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához