Ezeket látta már?

Stroke, agyvérzés: őket nagy mértékben veszélyezteti

stroke agyvérzés depresszió kockázat

Kutatók fontos megállapításokra jutottak azzal kapcsolatban, hogy kinél alakulhat ki nagyobb valószínűséggel stroke.

A depresszió világszerte körülbelül 280 millió embert érint. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint (CDC) szerint a depresszió majdnem kétszer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál. Az Egyesült Államokban a nők mintegy 10,4%-át érinti.

Ezek a depresszió tünetei

A depresszió pszichológiai tünetei közé tartozik:

  • a tartós lehangoltság
  • az értéktelenség érzése
  • az élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
  • a koncentrációs nehézségek
  • öngyilkossági gondolatok is.

Emellett a depresszió fizikai tüneteket is okozhat, mint például fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, krónikus fájdalom és emésztési problémák.

Depresszió: ezeknek a betegségeknek az esélyét növelheti

A kutatások a depressziót a szív- és érrendszeri betegségekkel is összefüggésbe hozták. Egy korábbi egy tanulmány szerint a depresszió növelte a halálozás kockázatát a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.

Egy nemzetközi tanulmány, amelyet a Neurology című szaklapban tettek közzé, azt találta, hogy a depressziós tünetekkel küzdő embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki iszkémiás-és vérzéses stroke.

A kutatásban 26 877 felnőttet vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 62 év volt. Közülük több mint 13 000 résztvevőnek volt stroke-ja. A kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy az a kutatásban vizsgált 12 hónap alatt 2 vagy több egymást követő héten keresztül szomorúnak vagy depressziósnak érezték-e magukat. Azt is feljegyezték, hogy a résztvevők szedtek-e valaha antidepresszánst.

A kutatásból kiderült, hogy azoknak, akik stroke-on estek át, nagyobb valószínűséggel voltak depressziós tüneteik (18%), mint azoknak, akiknek nem volt stroke-juk (14%). A depressziós tünetekkel küzdő embereknél 46%-kal nagyobb volt a stroke kockázata azokhoz képest, akiknél nem jelentkeztek ilyen jellegű panaszok. A négy vagy több depressziós tünetet tapasztaló embereknél nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akiknél kevesebb tünet jelentkezett.

Miért növelheti a depresszió a stroke kockázatát?

Korábban több tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a depresszió gyakran követi a stroke-ot, de kevés kutatás foglalkozik azzal, hogy a depresszió növelheti-e a stroke bekövetkezésének valószínűségét. Volt olyan kutatás, amely még azt is felvetette, hogy fordított ok-okozati összefüggés is fennállhat, vagyis hogy egy korábbi, nem diagnosztizált stroke okozhatta a depressziót.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a depressziósoknak több egészségre káros, rossz szokásuk van. Például dohányoznak és nem tartják be az orvosi kezeléseket, ami növelheti a szívbetegségek és a stroke esélyét.

"A depressziós tünetek összefüggésbe hozhatók a fokozott stresszel, ami egymástól függetlenül növelheti a gyulladást, a jövőbeli szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri betegségek kockázatát és a megbetegedéseket" - jegyezte meg Dr. Sandra Narayanan érsebész.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen érzés a stroke? Ez a 7 jel utalhat rá

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#agyvérzés

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához