Ezeket látta már?

Előre jelezheti a szívelégtelenséget a szaglás elvesztése - állítja egy friss kutatás

szaglás elvesztése jelez szívelégtelenség szívbetegség tanulmány

Összefüggés biztosan van, ám hogy pontosan mi, azt még nem tudják.

A szaglás csökkenése vagy annak elvesztése az életkor előrehaladtával gyakori probléma. Egy új kutatás szerint több figyelmet igényelne a panasz, mivel segíthet előre jelezni a szívelégtelenséget, vagy hozzájárulhat annak kialakulásához.

A szakemberek becslése szerint világszerte mintegy 64 millió ember szenved szívelégtelenségben, melyet számtalan probléma okozhat: többek között a szívizmot gyengítő betegségek, az egészségtelen életmód, a stressz, a dohányzás és az túlzott alkoholfogyasztás.

A rizikófaktorok ismerete igen fontos a prevencióban, és most a Michigani Állami Egyetem kutatói azt állítják, hogy a szaglás elvesztése segíthet megjósolni, hogy mekkora egy személynél a szívelégtelenség kialakulásának kockázata.

Komoly problémákat okozhat a szaglásvesztés

A Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmány kiegészíti azon kutatásokat, melyek a rossz szaglás szerepét vizsgálják az idősödő felnőttek körében.

Hogy mégis hogyan függ össze a szaglásvesztés az általános egészségi állapottal?

- A szaglás elvesztése vagy károsodása az idősebb felnőttek mintegy negyedét érinti - mondta el a Medical News Today-nek Honglei Chen, PhD, a tanulmány vezetője, aki megjegyezte, hogy az emberek tudatossága ezzel kapcsolatban igen azonban alacsony, és a szaglásvesztésben szenvedőknek csak kb. 30%-a tudja, hogy problémája van.

Kutatások szerint 50 éven felül minden negyedik ember szaglásromlást tapasztal, 80 éves kor után pedig több mint a felük. Ez nemcsak az életminőség romlásához vezethet, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelent - gondoljunk csak a romlott élelmiszerek észlelésének hiányára vagy a gázszivárgás érzékelésére. De ez még nem minden.

- Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a szaglás elvesztése a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai markere - mondta Dr. Chen. - Érdekes módon az újonnan megjelenő adatok, köztük a miénk is, azt sugallják, hogy a szaglásvesztésnek mélyrehatóbb következményei is lehetnek az idősebb felnőttek számára.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szaglás elvesztése a tüdőgyulladás, a halálozás és a funkcionális hanyatlás mellett a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is összefügghet.

A szaglás elvesztése 30%-kal növelheti a szívelégtelenség kockázatát

A kutatáshoz a tudósok a National Institute on Aging's Health ABC- tanulmányában részt vevő közel 2500 idősebb (70-79 év) ember adatait elemezték.

A vizsgálat résztvevőit attól kezdve követték nyomon, hogy 1999-ben vagy 2000-ben egy klinikai látogatás alkalmával megvizsgálták a szaglásukat. Legfeljebb 12 éven át követték figyelemmel őket vagy addig, amíg szív- és érrendszeri eseményt nem szenvedtek el, vagy el nem hunytak.

A kutatók a végén megállapították, hogy a szaglásvesztéssel küzdő résztvevőknél mintegy 30%-kal nagyobb volt a pangásos szívelégtelenség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem veszítették el a szaglásukat.

Dr. Chen nem volt meglepve az eredményeken, ám elárulta, hogy az továbbra sem világos, hogy a rossz szaglás hozzájárulhat-e a szívelégtelenség kialakulásához, vagy csak előre jelezheti azt.

- Bevalljuk, erre nincs jó magyarázatunk. A koszorúér-betegséghez vagy a stroke-hoz képest a pangásos szívelégtelenség összetettebb és előrehaladottabb szindróma, amely strukturális vagy funkcionális szívrendellenességgel jár - magyarázta.

- A szaglásvesztés az érelmeszesedésen túl a szívizom stresszorokkal szembeni nagyobb sebezhetőséget jelezheti - tette hozzá.

Más kutatók szerint is tovább kellene vizsgálni az összefüggéseket, és jó lenne kideríteni, hogy valóban köztük ok-okozati kapocs, vagy egyszerűen arról van szó, hogy mindkét állapot nagyjából egyszerre jelentkezik az idősödő embereknél.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívbetegség nőknél: 10 kevésbé ismert tünet, ami figyelmeztetheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szaglásvesztés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához