Ezeket látta már?

Szívhang Majális volt a Népligetben!

2011.05.23. Módosítva: 2015.11.04.

Mozogjon rendszeresen! Táplálkozzon egészségesen! Járjon szűrővizsgálatokra! Ezek voltak a május 22-ei, népligeti Szívhang Majális fő üzenetei. A rendezvény mögött hivatott szakmai szervezet: a Magyar Kardiológusok Társasága áll. Lássuk, mi is történt a Népligetben, a betegek - és szívünk érdekében!

A Szívhang program fő célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, és a kardiovaszkuláris eredetű halálozások számának érzékelhető csökkentése...

Szívhang Majális volt a Népligetben!

Hogy állunk?

Röviden: nem jól, sőt rosszul. A tényszámok szerint a magyar lakosság több, mint fele szív- érrendszeri betegségek valamelyikében hal meg! 2,5 millió a magas vérnyomásos, 1 millió a cukorbeteg, és majdnem 5 millió körüli a túlsúlyos, hát ezek eléggé aggasztó számadatok...

Magas a dohányzás és alkoholfogyasztás aránya, csekély a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, nagyon káros a mozgásszegény életmódunk. Ezek ugyan elkoptatottnak tűnő "frázisok", de sajnos mind igaz!

Fő kockázataink sorban

Magas vérnyomás - hipertónia

Bizonyított tény, hogy a hipertóniások körében több a szívinfarktus. A nyugalmi vérnyomás (felső) normálértéke ma 140/90 Hgmm, aki ennél többet mér - ismétlődően - ott rendszeres ellenőrzés, kezelés szükséges.

Elhízás

A testtömegindexünket (BMI) egyszerű módon kiszámíthatjuk ez alapján látható, hogy valaki a normál, az enyhén túlsúlyos, vagy az elhízott csoportba esik.

Cukorbetegség - diabétesz

Fennálló cukorbetegség esetén halmozottabb lehet a probléma: korábban jelentkezhet az érelmeszesedés jelensége. A normál, éhomi vércukorérték 6 mmol/l. Ha ennél magasabb már diéta (és kezelés) szükséges. A meglévő gyógyszeres kezelés mellett is igen fontos a helyes diéta: éppen azért, hogy a testsúly ideális maradjon.

Szívhang Majális volt a Népligetben!

Dohányzás

Az érelmeszesedés egyik legjelentősebb rizikófaktora! Egy példa: ha valaki - már infarktus után - abbahagyja a dohányzást, az újabb infarktus kockázata felére csökken... Ne várjuk meg ezt!

Mozgásszegény életmód

Közismert, hogy ülőmunka esetén nagyobb az infarktus kockázata. Már napi félóra fizikai aktivitás segíthet ezen, séta, futás, úszás, szobakerékpár, kerti munka, kirándulás... kinek milyen lehetőségei vannak.

Egészséges táplálkozás?

Pontosabban egészségtelen, ezért a kérdőjel... Köztudott, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a telített zsírok (zsírsavak) kerülését az étrendben! Javasolt a minél több szárnyas, hal, növényi olajok, zöldség, gyümölcs, zsírszegény tej, teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.

Mit üzennek a program "gazdái"?

Kik voltak ők? Prof. dr. Merkely Béla, A Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, a leendő elnök: Dr. Kiss Róbert Gábor (ÁEK osztályvezető főorvos), Dr. Göbl Gábor (az Országos Mentőszolgálat tudományos igazgatója), Dr. Ábel Tatjána főorvos (ÁEK), mondjuk így "közös üzenete" mindaz, amit fentebb olvashattak... foglaljuk csak össze!

Szívhang Majális volt a Népligetben!

Változtasson életmódján!

Rendszeres vérnyomásellenőrzés (140/90 alatt!)

Ne dohányozzon!

Napi 30 perc aktív mozgás

Egészséges táplálkozás (sovány húsok, sok zöldség, gyümölcs, növényi olajok alkalmazása)

Mérje hetente testsúlyát!

Méresse rendszeresen koleszterinszintjét!

Járjon rendszeresen szűrésekre!

Kezelt beteg tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat!

Képeinken a programból: Ábel Tatjána orvosi tanácsai, Kiss Róbert Gábor és a 1,5 km-es népligeti séta, Katus Attila megmozgatja a közönséget...

(A fellépők között voltak még: Hevesi Tamás, Pataky Attila, Summer Sisters, Wolf Kati, házigazdák: Dombovári Vanda és Dömsödi Gábor)

Forrás: EgészségKalauz