Ezeket látta már?

Szívritmuszavar: a betegek töredéke jut csak a megfelelő terápiához

szívritmuszavar

Európában 11 millió, Magyarországon pedig mintegy 300 ezer embert érint a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció (PF), amelynek jellemző tünete a szabálytalan és gyakran szapora szívverés.

A szabálytalan szívverés (aritmia) súlyos egészségügyi szövődményekhez, például vérrögök kialakulásához vezethet, illetve ötszörösére növeli a szívelégtelenség és 2,4-szeresére a szélütés kockázatát. A pitvarfibrilláció korai felismerése és a kezelés időben történő alkalmazása azonban megváltoztathatja a betegség lefolyását és javíthatja a betegek életminőségét és várható élettartamát.

Mi a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF a leggyakoribb szívritmuszavar. Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan, vagy kontrollálatlanul húzódnak össze. A szívverést olyan elektromos impulzusok vezérlik, amelyek a szív összehúzódásait hangolják össze., a PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, és ezzel a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, és gyakran szapora szívveréshez vezet, amely időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal, ettől a beteg rosszul lehet, vagy más pitvarfibrillációra jellemző tüneteket tapasztalhat, mivel az oxigén nem jut el megfelelően valamennyi testrészbe. A PF önmagában nem életveszélyes., de fontos orvosi segítséget kérni, hogy megfelelő kezelést kapjunk, ami nem csak a tünetek kontrollálását jelenti, hiszen a PF súlyos betegségekhez, például PF-okozta szélütéshez is vezethet.

A PF elterjedt egészségügyi probléma, amely Európa-szerte 11 millió embert érint, és a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A 40 év felettiek közül valószínűleg minden negyedik embernél kialakul pitvarfibrilláció az élete során. A PF okai nem mindig egyértelműek és lehetnek nagyon összetettek is: a lehetséges okok igen szerteágazóak, és a szívbetegség, a kor, a család kórtörténete, a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és egyéb krónikus állapotok mind a pitvarfibrilláció rizikófaktorainak számítanak.

Az abláció a leghatékonyabb terápia, de csak a betegek töredéke jut hozzá

A Biosense Webster, a Johnson & Johnson kardiológiai üzletága a legfrissebb kutatási eredmények alapján elkészített jelentése a kezelési módok hatékonyságát is górcső alá veszi. Többek között az antiaritmiás gyógyszereket és a katéteres ablációt vizsgáló független kutatásokat tekinti át. A katéteres abláció olyan műtéti beavatkozás, amely során a szívben elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését.

A jelentés megállapította, hogy bár a gyógyszeres kezelés a pitvarfibrilláló betegek maximum felénél (52%) hatásos, ennek ellenére a műtétre alkalmas betegek mindössze 4%-án végeznek katéteres ablációt pedig ez a beavatkozás a vonatkozó vizsgálatok szerint tízszer hatékonyabb a betegség progressziójának késleltetésében. Magyarországon éves szinten összesen 4200 ablációt végeznek, amelynek közel a felét már pitvarfibrilláció miatt végzik, amely EU viszonylatban jó aránynak számít. Ugyanakkor még mindig sokan nem tudnak betegségükről és csak lassan, vagy egyáltalán nem juthatnak hozzá a számukra hatékony terápiához.

A pitvarfibrilláló betegek ellátása mindenkori prioritás

Prof. Dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának Elnöke, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője elmondta, hogy hazánkban a Klinikán végzik el a legtöbb pitvarfibriláció miatti katéteres beavatkozást.:

“A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely jelentősen növeli a stroke rizikót, és bár közvetlen életveszélyt önmagában ritkán okoz, de jelentősen rontja a betegek életminőségét és ezen túl az egészségügyi ellátó rendszert is nagy mértékben terheli. A gyógyszeres terápiák önmagában sajnos nem kellően hatékonyak, az eszközös kezelés, az úgynevezett pitvarfibrilláció abláció a betegek legnagyobb részénél azonban tartós ritmuszavarmentességet és jelentősen javuló életminőséget eredményez.”

dr. Zima Endre, SE VSZEK egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke szerint a pitvarfibrilláló betegeknél az életminőség visszaállítása, a potenciális szövődmények kivédése, a munkaképesség visszaállítását és a GDP növelhetőségének zálogát jelenti.:

"A pitvarfibrilláció felismerésének oktatása a lakosság körében igen fontos. A beteget oktathatjuk egyszerű módszerekre, pl. vérnyomásmérő aritmia kijelzésének figyelésére, pulzusszámlálásra, pulzusszámláló okos-alkalmazások, vagy eszközök használatára, vagy a betege maga rendszeresen ellenőriztetheti EKG-ját alapellátó intézményben, háziorvosi rendelőben.

Olvasson tovább! Így ismerheti fel még idejében a szívelégtelenséget!

Dr. Sághy László, egyetemi adjunktus, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Elektrofiziológiai Munkacsoportja vezetőjének tapasztalata szerint a betegek legalább egyharmadának még ma sincs tudomása arról, hogy szívritmuszavara van:

“A betegség gyógyítása komplex feladat, gyógyszeres terápiára és pitvarfibrilláció ablációra egyaránt szükség lehet. Utóbbi annál hatékonyabb, minél korábbi fázisban sikerül alkalmazni a betegség megjelenése esetén, köszönhetően a progresszió jelentős késleltetésének.”

Forrás: www.jnjmedicaldevices.com

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához