Ezeket látta már?

Szívroham - nőként ezekre a tünetekre érdemes felfigyelnie

szívroham figyelmeztető jel tünet nők

A nők és a férfiak gyakran más jeleket tapasztalnak szívroham esetén.

Még mindig nem világos, hogy a szívroham miért érinti másképp a nőket, mint a férfiakat, mindenesetre határozott eltérések vannak.

A nők későn kérnek segítséget

A nők szívroham után később kérnek segítséget, mint a férfiak. Mivel a tünetek gyakran atipikusak, nem ismerik fel a helyzet súlyosságát, és a sürgősségi orvos hívása helyett a háziorvoshoz mennek. Ugyanezen okból gyakran még az orvosok sem ismerik fel azonnal a veszélyt. Az eredmény az, hogy a szívrohamon átesett nőket gyakran csak sokkal később kezelik megfelelően, mint a férfiakat.

Mellkasi fájdalom, hasfájás

Az érintettek 50-70 százalékánál a mellkasi fájdalom szívrohamot jelent. De ez az arányszám nem vonatkozik a nőkre: a mellkasi fájdalom csak az érintettek körülbelül egyharmadánál jelentkezik, és nem korlátozódik a bal oldalon. A nők nagyobb valószínűséggel panaszkodnak felső hasi fájdalomra és mellkasi szorító érzésre.

Hányinger és légszomj

A nőknél az émelygés és a hányás gyakoribb mint a férfiaknál. Szívinfarktus jele lehet az is, ha nyilvánvaló ok nélkül levegő után kapkod, légszomjat tapasztal.

Kimerültség

Egyes nők rendkívüli fáradtságot tapasztalnak szívroham alatt, még akkor is, ha valójában nem erőltették meg magukat. "Még a WC-re járás is leküzdhetetlen erőfeszítéssel jár." - tapasztalják a páciensek.

Hát- és állkapocs fájdalom

Nőknél a fájdalom egészen más helyekre is kisugározhat, amelyek kezdetben nem kapcsolódnak a szívhez – például a hátba, a nyakba, az állkapocsba vagy a torokra.

Izzadság

A nőknél gyakori tünet a fokozott izzadás a szívroham alatt. Ez az érzés azonban inkább a szorongásban vagy stresszes helyzetekben tapasztalt izzadságra emlékeztet, sem mint a fizikai erőfeszítésre.

Elképesztő különbségek

Még mindig nem világos, hogy a szívroham miért érinti másképp a nőket, mint a férfiakat. Ennek egyik oka lehet a hormonális ingadozás, aminek a nők jobban ki vannak téve, mint a férfiak. Ezzel kapcsolatban azonban még szükség van némi kutatásra.

Több komplikáció, több haláleset

A kezelést követő szövődmények gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál. Emellett nagyobb valószínűséggel kapnak újabb szívrohamot az eset utáni első évben.

A gyors cselekvés életeket menthet

Azok a nők, akik a fenti tünetek közül egyet vagy többet észlelnek, ne habozzon mentőt hívni. Minél hamarabb megfelelő kezelésben részesülnek, annál nagyobb esélyük van túlélni a szívrohamot.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen érzés a szívroham? Öt nő mesélt a szívinfarktus pillanatáról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához