Ezeket látta már?

Szívroham okozta szívkárosodás: ennyi ideje van segítséget kérni!

szívroham szívinfarktus szívkárosodás mellkasi fájdalom

A kardiológus elmondja, hogy mennyi idő van arra, hogy segítséget kérjen, amikor szívinfarktus jelét tapasztalja.

Dr. Jorge Escobar, a Texas Heart Institute kardiológusa orvostanhallgatóként végignézte, amint egy kollégája összeesett a kórház bejáratánál, miután mellkasi fájdalmat érzett. Mint később kiderült, a férfi súlyos szívrohamot kapott.

"Ha nem lett volna a kórház bejáratánál, csak Isten tudja, mi lett volna az eredménye" - mesélte később. Munkatársa felépülése a szívinfarktus tüneteire adott gyors reagálás után megszilárdította a kardiológia iránti elkötelezettségét, és megerősítette, hogy ezekben a vészhelyzetekben minden másodperc számít.

Bizonyára sokan éreztek már pillanatnyi ijedtséget, amikor furcsa mellkasi nyomást, múló légszomjat, vagy "furcsa" fájdalmat éreztek. Felmerül kérdés, hogy mikor kell komolyan venni a tüneteket? A fenti tünetek ugyanis jelenthetnek emésztési zavart, vagy akár artéria elzáródást is.

Javulhat a túlélési arány és a szívkárosodás kockázata

Az American Heart Association (AHA) 2023-as statisztikái szerint az Egyesült Államokban 40 másodpercenként fordul elő szívroham. A szívroham akkor következik be, amikor a szív vérellátása drasztikusan csökken vagy leáll. Az elzáródás oka leggyakrabban az érfalakon felépült zsír, koleszterin és egyéb anyagok, amelyek plakk formájában a szívbe vezető koszorúereken tapadnak meg.

“Amikor a szívartéria elzáródik, percenként több szívizomsejt pusztul el. Azok, akik késlekednek orvosi segítséget kérni, súlyosabb szívrohamon esnek és nagyobb a szövődmények esélye. Bár minden eset egyedi, de az egy órán belüli egészségügyi intézménybe eljutás növeli az esélyeket” - nyilatkozta Dr. Lloyd-Jones a Northwestern Egyetem elnöke.

Az egy órán belüli szakemberhez kerülés drasztikusan javítja a túlélési arányt és csökkentheti a tartós szívkárosodás kockázatát is. Az eljárások, mint az angioplasztika és az elzáródott artéria felnyitására szolgáló stentelés (katéterezés) akkor a leghatékonyabb, ha korán elvégzik a beavatkozást.

A szívroham tüneteinek lebontása

Dr. Lloyd-Jones elmagyarázta, hogy a szívinfarktus tünetei ugyanolyan változatosak lehetnek mint azok, akiket érint. Az orvosok gyakran hallják azt a hasonlatot a betegektől, hogy olyan mellkasi nyomást érez, “mintha egy elefánt ülne a mellkasán”, ehhez légszomj és hideg verejtékezés is járulhat. A valóságban a szívinfarktus tünetei sokkal kevésbé észrevehetők és meglehetősen megtévesztők lehetnek.

Van, hogy csak enyhe jeleket tapasztal a beteg - különösen a nők -, például rendkívüli fáradtságot, amelyet gyakran légszomj kísér. A kevésbé ismert szívroham tünetek közé tartozik az émelygés, szédülés, állkapocsban, nyakban, hátban vagy karban kisugárzó kellemetlen érzés, különösen a bal oldalon. A félelem vagy aggodalom intenzív érzése is lehet intő jel.

Cselekedjen gyorsan, mentsen meg életét

Ha szívrohamra gyanakszik, azonnal hívja a mentőket (112), amíg várja a kiérkező segítséget a következőket tartsa be:

  • Csendesen üljön vagy feküdjön le, próbáljon a lehető legnyugodtabb maradni, és normálisan lélegezzen. A pánik fokozhatja a pulzusszámot, és ezzel nagyobb terhelést ró a szívére.
  • Lazítsa meg a szűk ruházatot, hogy csökkentse a szorítást vagy a kényelmetlen érzést.
  • Tartózkodjon attól, hogy önállóan szedjen gyógyszert, hacsak nem kapott konkrét utasítást orvostól. Például az aszpirin szedése bizonyos esetekben előnyös lehet, de súlyosbíthat más, hasonló tünetekkel járó állapotokat.

Amikor önállóan nem tud segítséget hívni

Ha olyan személlyel van, aki szívrohamot kapott, haladéktalanul hívja a mentőket. Ha eszméletlenek, indítsa el az újraélesztést. Ha elérhető egy automatizált külső defibrillátor, használja azt a készülék utasításait követve, miközben várja a szakemberek érkezését.

Élet szívinfarktus után

A szívrohamból való felépülés a kórházi tartózkodáson túl is egy hosszabb folyamat. Dr. Escobar hangsúlyozza a szív-egészség életmód kialakításának fontosságát a hosszú távú gyógyulás érdekében, beleértve a gyógyszeres kezelés betartását és a rendszeres ellenőrzéseket.

A szív egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen:

  • Legyen aktív rendszeres testmozgással.
  • Ha dohányzik, feltétlenül le kell szoknia.
  • Tanulja meg hatékonyan kezelni a stresszt.
  • Dolgozzon az egészséges testsúly elérésén és megőrzésén.
  • Kövesse a kiegyensúlyozott étrendet, minimalizálja a telített és transzzsírokat. 

Amennyiben felmerül az esélye, hogy szívrohama van, azonnali sürgősségi ellátásra szorul, ezért sürgősen értesítse a mentőszolgálatot, akik kórházi sürgősségi osztályra viszik, ahol megfelelő kezelésben részesülhet!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit jelent, ha magas a pulzus, de alacsony a vérnyomás?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívroham

Forrás: thehealthy.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához