Ezeket látta már?

Ha ez a 3 nagyon egyszerű feladat nem megy, rögtön hívjon mentőt!

sztrók stroke feladat agyvérzés tünete

Sokan nem is tudják, de ezen ismeretek birtokában emberéleteket menthetünk meg.

Számos betegséggel ellentétben a stroke mindenkit veszélyeztet. A szélütés ugyanis, korra való tekintet nélkül mindenkit, időseket és fiatalokat egyaránt elér. Az esetek 80%-a azonban megelőzhető lenne, amennyiben időben elkezdjük feltárni a rizikófaktorokat.

A stroke jelei lehetnek:

 • Hirtelen arcaszimmetria kialakulása, a száj akaratlanul elferdül, lefittyed az egyik oldalon.
 • A beteg a vízszintesen kinyújtott kezei valamelyikét nem tudja megtartani, egyik oldalon süllyeszti, vagy a felfelé fordított tenyér akarata ellenére lefelé fordul.
 • A szótalálás nehézsége miatti beszédzavar alakul ki.

Ezeket kérje, ha gyanús, hogy sztrókot kapott valaki

 1. Mosolyogjon!
 2. Emelje fel mindkét karját!
 3. Mondjon egy egyszerű mondatot!

Ha e három kérés bármelyikének teljesítése nehézséget okoz, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

Erre a négy tünetre nagyon figyeljen oda, ha felmerülne a stroke gyanúja:

ARC – Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon. A szájának az egyik oldala bágyadt, mozdulatlan?

KAROK – Kérjük meg az illetőt, hogy emelje fel mindkét karját. Az egyik karját nem tudja felemelni?

BESZÉD – Kérjük meg az illetőt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. Akadozva, furcsán beszél?

IDŐ – Amennyiben a fenti kérdések akár csupán egyikére is igen a válasz, azonnal hívja a mentőket! Az időben felismert stroke életeket menthet! A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül megkezdett vérrögoldó kezelés nagyban javíthatja a stroke kimenetelét.

A stroke gyorsan alakul ki, és azonnali sürgősségi ellátást igényel

A stroke egy tünetegyüttes, amely az agy egyes részeinek 24 óránál tovább fennálló vérellátási zavara által okozott agyműködési zavar.

Ha féloldali, az arc eltorzulásával járó zsibbadást észlel, átmeneti vagy tartós féloldali gyengeséget, szótalálási nehézséget tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, akkor is, ha panaszai maguktól elmúlnak!

Mivel az agy rendkívül érzékeny az oxigénhiányra, a stroke tünetei nagyon gyorsan kialakulhatnak. A központi idegrendszer funkciói az agyban csoportosulnak, amely nem rendelkezik oxigéntartalékkal, ezért a stroke tünetei és következményei drámaiak lehetnek. A tünetek hátterében két fő folyamat, a trombózissal járó agyi infarktus és/vagy az erek sérülésével járó agyvérzés állhat.

Ha a stroke már a kialakulás első óráiban tudatzavarral, enyhe aluszékonysággal jár, valószínűleg nagy kiterjedésű vagy gyorsan kifejlődő agyi infarktus zajlik.

Ha a stroke nem nagy kiterjedésű, a tünetek először gyorsan javulnak,

majd a javulás lassabb ütemben, még napokig, hónapokig folytatódik.

 • Az agyvérzés hirtelen fejfájással kezdődik,
 • amit fokozódó izomgyengeség, mozgásképtelenség,
 • zsibbadás, a beszéd- és látásképesség elvesztése követ.
 • Néhány percen belül előfordulhat hányinger és hányás, görcsroham és eszméletvesztés.

Az agyvérzést okozó aneurizmák intő jele lehet a fejfájás, az arcfájdalom, a kettős látás vagy egyéb látási zavarok. Az érfal megrepedése hirtelen jelentkező súlyos fejfájást és/vagy eszméletvesztést okoz.

Mikor forduljon orvoshoz?

A stroke tüneteinek felismerésében hasznos lehet az ún. Cincinnati Stroke Skála ismerete. A skála szerinti intő jelek bármelyikének jelentkezése esetén hívja azonnal a 112-t és kérjen mentőt!

Mi okozza a sztrókot?

A köztudat a stroke-ot gyakran az agyvérzéssel azonosítja. Ugyanakkor egy összefoglaló kórképről van szó, hazai szóhasználatban úgy ismerjük, mint szélütés, gutaütés. Döntő részben érelzáródás okozza. Az adott agyterület nem kap elég vért, és pusztulni kezdenek a sejtek, infarktusos elhalás jön létre. Analógiája a szívinfarktusnak, amikor a koszorúér záródik el, csak ekkor nem a szívizom, hanem az agy szövete károsodik. A szélütések mindössze 10–15 százaléka az agyvérzésnek nevezhető kórkép, amikor egy ér „eldurran", roncsolva az agyállományt. Az agyvérzés és az agyi infarktus tünetei ugyanakkor hasonlóak. Akár elhalnak a sejtek, akár vérzés roncsolja az adott agyterületet, annak funkciója kiesik és jellegzetes tünetek alakulnak ki. Típusos, hogy a beteg fél oldala lebénul, amennyiben az agy bal oldala érintett, akkor a beszédközpont károsodhat. A páciens ilyenkor nem tud beszélni, vagy nem érti a beszédet, elcsempül a szája. Az agyszövet sokkal érzékenyebb a szívnél, kevésbé bírja a vérellátási, oxigén- és tápanyag-ellátási hiányt. Ha a szív koszorúere elzáródik, a kardiológus akár még nyolc-tíz órán belül is komoly szívizomzatot menthet meg. Az agy esetében a pusztulás sokkal gyorsabb.

Kozkázatcsökkentő stroke megelőzési irányelvek

 • Minimum évente nézessük meg a vérnyomásunkat, mert a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik leggyakoribb oka!
 • A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető lenne.
 • Tegyük le a cigarettát!

A dohányzás megduplázza a stroke kockázatát, mert károsítja az érfalakat, felgyorsítja az artériák eltömődését, megemeli a vérnyomást, aminek következtében a szívnek is keményebben kell dolgoznia.

 • Mérsékelten fogyasszunk alkoholt!
 • Figyeljünk oda a koleszterinszintre!
 • Tartsuk karban a vércukorszintünket!
 • Táplálkozzunk egészségesen!
 • Mozogjunk rendszeresen!
 • Kerüljük a stresszhelyzeteket!

Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (TIA) - aminek a jelei a stroke-hoz hasonlóak – 40%-kal nagyobb esélyük van stroke-ra, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.

Amennyiben a rizikófaktorok közül valamelyik fennáll, vizsgáltassuk ki magunkat megfelelő szakorvossal és kövessük a tanácsait!

A megelőzésen kívül nagyon fontos, hogy ha már megtörtént a baj, időben felismerjük a stroke jeleit, hiszen a mielőbbi észlelés életmentő lehet a beteg számára.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke: ha felismeri magán ezeket a tüneteket, komoly veszélyben van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyvérzés

Forrás: strokenekeslekedj.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához