Hirdetés

Új kezelés az érelmeszesedés ellen

#általános egészségügyi téma #érelmeszesedés #szív- érrendszeri betegségek
2012.04.19. Módosítva: 2015.11.04.

Az Európai Kardiológusok Társaságának tudományos találkozóján, Londonban elhangzott előadás szerint a jövőben antitesttartalmú oltás segítségével lehet felvenni a harcot az érelmeszesedés folyamata ellen.

Hirdetés

A fejlett világban a legnagyobb halálozási arányt kitevő szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában alapvető szerepet tölt be az érelmeszesedés. A koszorúerek belfelszínén való lerakódás az ér szűkülési idézi elő, mely a szívinfarktus jelentős kockázata, hasonló kórfolyamat zajlik le az agyi erekben szélütést (stroke) megelőzően.

Jan Nilsson professzor (Lund Egyetem, Svédország) az ülésen egy 2a-fázisú klinikai vizsgálat eredményeit osztotta meg, melynek során az Egyesült Államokban és Kanadában válogatott betegmintán alkalmaztak rekombináns antitesteket. Amennyiben a vizsgálatok kedvezően zárulnak, hasonló hatásmechanizmusú gyógyszerek akár 4-5 éven belül elérhetőek lesznek a gyógyászatban.

Az érelmeszesedés folyamatában alapvető az anyagcserezavar. Az 1990-es években írták le az LDL nevű, zsírból és fehérjéből álló komplexet, melynek magas szintje az artériák belfelszínén a plakkok kialakulását serkenti.

Ennek kapcsán láttak napvilágot azok a megfigyelések, hogy tulajdonképpen a szív- és keringési betegségek az immunrendszer hatására, az LDL-lel szembeni autoimmun folyamat miatt jön létre. A svéd kutatók a teóriát kísérleti nyulakon tesztelték, azokat LDL-lel immunizálva sikeresen gyorsították fel az érelmeszesedés folyamatát.

A munkacsoport a Cedars-Sinai Szívintézet (Los Angeles, Egyesült Államok) kutatóival együttműködésben ezután pontosan azonosította az LDL szerkezetét, és mintegy 20 aminosav hosszúságú apo-B proteint írtak le, mely egérkísérletekben megfelelő támadáspontnak tűnt az érelmeszesedés mérséklésében. Ezt követően kezdték el klinikai mintán való kipróbálást.

Forrás: Medipress
Hirdetés