Ezeket látta már?

Vádlifájdalom - erre a veszélyes állapotra hívhatja fel a figyelmet

vádlifájdalom oka érszűkület tünet

Bár jellegzetes tünetek jelezhetik, mégis sokan vannak, akik nem gondolnak erre a problémára.

A hideg, sápadt színű bőr, a zsibbadó, égő érzés a lábszárakban tipikus jele lehet az érszűkületnek, ami sokáig rejtve maradhat. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen fontos orvoshoz fordulni, ha járáskor fájni kezd a lábunk, ugyanis az elhanyagolt érszűkület többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet.

Mi az érszűkület?

Az érszűkület (atherosclerosis) olyan állapot, amikor az artériákban zsíros anyagokból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból álló plakkok alakulnak ki. Emiatt csökken az adott részen áramló vér mennyisége, ami akadályozza a szervek és szövetek megfelelő vérellátását. Ráadásul az állapot igen könnyen artériás trombózishoz is vezethet, hiszen a szűkebb érben a vérnyomás megemelkedik.

Az érszűkület 4 stádiuma

Az érszűkület leggyakrabban a lábakat friss vérrel ellátó artériák falában létrejövő meszes lerakódások miatti szűkületek következtében kialakuló betegség. A szűkületnek pedig egyenes következménye, hogy az érintett szövetek oxigénellátása csökken.

A betegség más szerveket, például a hasi ereket vagy a vesét is érintheti, illetve fennállása esetén a szív és az agy ereinek érintettségére is számítani lehet. Ez fordítva is igaz, így egy korábbi agyi- vagy szívinfarktus túlélése után nő az érszűkület kockázata. Ugyanez vonatkozik a dohányzókra, cukorbetegekre, magas vérnyomással és vérzsírokkal élőkre, valamint azokra, akiknél megfigyelhető a családi halmozódás.

Az alsó végtagokat érintő érszűkületnek négy stádiuma van

1. Tünetmentes fázis

Az első, még tünetmentes stádiumban ún. doppler vizsgálattal lehet az erek meszesedését, szűkületét kimutatni. Ennek során egy kézi ultrahang segítségével megmérik a lábak és a felkarok artériáiban a vérnyomást. Ezekből az értékekből a boka-kar indexet, vagy doppler indexet számolják ki.

  • A kapott hányados egészségesekben 1 és 1,3 közötti, vagyis normál esetben a lábakban azonos vagy kissé magasabb a vérnyomás, mint a karokban.
  • Érszűkületről akkor beszélhetünk, ha a hányados kisebb, mint 0,9, vagyis a lábakon mért nyomás alacsonyabb, mint a karokon.
  • Minél alacsonyabb a kapott érték, annál súlyosabb az érszűkület.

A szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyeztetteknek, különösen az erős dohányosoknak, cukorbetegeknek kiemelt fontosságú a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat.

2. Vádlifájdalom

Egy bizonyos távolság megtétele után görcsös fájdalom lép fel a combban vagy vádliban, ritkán a lábfejen, ami miatt gyakran meg kell állni. Rövid pihenés után a fájdalom szűnik, és a járás folytatható, bár a fájdalom a gyaloglás során újból jelentkezik - ezt a tünetet nevezik intermittáló sántításnak. Ebben a stádiumban a betegség leggyakrabban gyógyszeresen és életmódbeli változtatásokkal kezelhető.

3. Nyugalmi fájdalom és további tünetek

Ebben a fázisban már nyugalomban is, főleg éjszaka jelentkezik a fájdalom, ami fekvő helyzetben erősödik. Ez a beteget felülésre készteti, aki a lábát az ágyról lelógatva enyhíti a panaszát. A rossz vérellátás miatti tünet lehet, amikor:

  • a végtag hideg, sápadt színű,
  • zsibbadás, égő érzés alakul ki,
  • az ujjbegyek belilulnak,
  • a bőr szárazzá válik,
  • körömgomba alakul ki
  • megritkul a szőrzet

4. Szövetelhalás

A legsúlyosabb stádiumban a lábujjakon, sarkakon elfeketedő akár száraz, akár nedvedző bőrelváltozások jelenhetnek meg, nagyon erős fájdalom mellett, amely azt jelzi, hogy a végtagot szövetelhalás fenyegeti! Különösen cukorbetegeknél és az ismert érszűkületes betegeknél fontos a lábak rendszeres otthoni átvizsgálása, kisebb sebek, sérülések, gombásodás kezelése és a rendszeres orvosi kontroll.

Az életmód és a gyógyszeres kezelés csak együtt segíthet

Ha nem ismerjük fel idejében az érszűkületet, az az érrendszer bármely részében problémát okozhat. Ha a lábakban jelentkező szűkületet hanyagoljuk el, fekélyesedés kezdődhet, amelyet végső esetben amputációhoz vezethet. Emellett kezeletlen érbetegség esetén nagy a kockázata a szívinfarktusnak, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulásnak, stroke kialakulásának. Kutatások során az is kiderült, hogy már a legenyhébb fokú betegségben szenvedőkben is 2-3-szor több infarktus és stroke fordult elő.

- A rizikófaktorok szigorú kezelése és a gyógyszeres kezelés együtt jelentős javulást eredményezhet akár egy közepesen súlyos érszűkületnél is – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Azonban az értágító és véralvadásgátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég. Elképzelhetetlen az érszűkület megállítása, ha a páciens dohányzik, ha nincs be állítva a cukra, a koleszterinje, a vérnyomása, az étrendje, ha nem mozog.

A séta mindennapos program kell, hogy legyen, de komolyabb sporttevékenység előtt feltétlenül orvosi jóváhagyás szükséges, hiszen érszűkület esetében a szív is érintett lehet. Vagyis a beteg részéről valódi változtatni akarás szükséges, az orvos pedig rendszeres, szigorú követést kell, hogy végezzen, ellenőrizve a megtett lépéseket. Az érszűkület megelőzésének és kezelésének folyamatában döntő jelentőségű a szakemberek által irányított és felügyelt életmódváltás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől dagadhat a boka, vizesedhet a láb? A kardiológus elmondja

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

érszűkület

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához