Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellé szedhető galagonya? Vakcinanfó - Az orvos válaszol

vérnyomáscsökkentő, galagonya, gyógynövény, Q10, orvos válaszol

Tiszteletem! Valószínűleg közérdekű kérdésre szeretnék választ kapni, amennyire lehetséges.

Vérnyomáscsökkentő, béta blokkoló gyógyszerek mellé lehet e galagonya kivonatot, Q10 "vitamint" szedni az elvárt optimális hatás érdekében?

A gyógynövények kontraindikációja mennyiben befolyásolja a gyógyszerek hatásfokát? Köszönöm szépen előre is a választ, amit nem lehet kiolvasni a gyógyszer tájékoztatóból. Üdvözlettel és köszönettel.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: ebben az esetben nem hathatnak - olvasson tovább!

Kedves Kérdező! Legutóbb itt válaszoltunk egy galagonyával kapcsolatos kérdésre. Ahogyan akkor is írtam, a galagonya, vagy a koenzim Q10 esetében az a helyzet, hogy ezek általában étrend kiegészítőként, legjobb esetben gyógyhatású készítményként (azaz nem gyógyszerként) vannak forgalomban, és jóval kevesebb információnk van a hatásosságról, mellékhatásokról, interakciókról. A korszerű orvosi tevékenység - a betegek érdekében - bizonyítékokon, evidenciákon alapul, és a fentiek miatt az ilyen készítményekről nagyon limitáltak az adataink.

Nem látom akadályát a gyógyszerekkel együtt történő alkalmazásnak, de ettől ne várjon "hatás optimalizálást", az inkább az alaposan vizsgált, evidenciákkal alátámasztott gyógyszerek alkalmazásának optimalizálásán múlik (hatóanyag körültekintő kiválasztása, terápiás stratégia pontos megtervezése, a dózis helyes beállítása). A galagonya kivonatot illetően valamennyi vérnyomáscsökkenéssel számolni kell, ez befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentők adagját.

A másik kérdést nem pontosan értem. Ha egy gyógynövény egy adott helyzetben nem ajánlott, az egy dolog. Az pedig egy másik dolog, hogy mikor milyen gyógyszert adhatunk, és azok közül melyiket választjuk, melyiktől várjuk a kívánt hatást. Mindez a gyógyszer dokumentációjából, és a terápiás protokollokból kiderül. Ehhez nincs köze a gyógynövényekre vonatkozó megállapításoknak.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol