Ezeket látta már?

Fáradékony, fázékony, kialvatlan? Ekkor gyanús, hogy vérszegénység okozza

fáradékony, fázékony, kialvatlan vashiány vérszegénység tünete

Bizonyos tünetekkel hematológushoz kell fordulni!

A hematológia egy speciális területe a belgyógyászatnak, mégis kevesen tudják, milyen panaszokkal, betegségekkel érdemes oda fordulni.

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis és Hematológiai Központ hematológusa ezeket az állapotokat ismerteti.

Véralvadási zavarok

A véralvadási zavaroknak 2 nagy csoportját különböztetjük meg: vannak a fokozott véralvadással járó állapotok (trombózisok), valamint a vérzékenységgel járók.

A trombózishajlam lehet örökletes vagy szerzett. A fokozott véralvadással járó állapotok jelentkezhetnek mélyvénás trombózis, tüdőembólia, stroke, szívinfarktus, meddőség vagy vetélés formájában.

Az örökletes trombózishajlam irányában érdemes vizsgálatot végezni, amennyiben

 • fiatal korban (45 év alatt) thromboembólia lépett fel
 • ismétlődő trombózis esetén 
 • családi halmozódáskor 
 • ismétlődő vetélések esetén
 • Szerzett okok lehetnek
 • terhesség és a szülést követő hat hét 
 • tartós ágyban fekvés 
 • műtét utáni állapot 
 • ösztrogénterápia 
 • antifoszfolipid szindróma 
 • trauma 
 • időskor 
 • súlyos gyulladásos betegség
 • daganatos betegség 

A vérzékenység lehet alvadási faktorok veleszületett vagy szerzett defektusának következménye, trombocita rendszer zavarának hatása, valamint ér eredetű is. A vérzékenység a következő tünetekben nyilvánulhat meg: erős menstruáció, gyakori fogínyvérzés, kék-zöld foltok a bőrön sérülés nélkül, vérszegénység, súlyos esetben belső vérzések.

Miben segít a hematológus: véralvadási zavarok kezelése (az akut kezelés, életveszély elhárítása kórházban történik), azok szűrése (pl. Trombofília szűrés, mely genetikailag fokozott trombózis-készséget jelent), véralvadási zavarok diagnózisa, prevenciója, életminőség javítása, öninjekciózás megtanítása.

A trombózis 5 tünete, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni - kattintson tovább!

Vérszegénység

Az egyik leggyakoribb probléma a vérszegénység, ezen belül a vashiányos vérszegénység, mely főleg a női nemet érinti. A nők esetében ugyanis fokozott a vas-szükséglet, a menstruációs vérveszteség, a terhességek, illetve a szoptatási időszakok miatt.

A vérszegénység leggyakoribb tünete

 1. a bőr, illetve a kötőhártya halványsága,
 2. sápadtság,
 3. fáradékonyság,
 4. fázékonyság,
 5. gyengeség,
 6. csökkent teljesítőképesség,
 7. ingerlékenység,
 8. álmatlanság,
 9. fülzúgás,
 10. látási zavarok,
 11. szédülés,
 12. fejfájás,
 13. ájulás-érzés

A tünetek súlyossága a függ a vérszegénység kialakulásának sebességétől, okától, a beteg életkorától és társbetegségeitől. Sokan csak legyintenek rá, pedig igen kellemetlen tüneteket okoz, így érdemes kezeltetni.

A vérszegénység terápiája táplálkozással, táplálékkiegészítőkkel, vastartalmú, receptre kapható gyógyszerekkel történik, súlyosabb esetben pedig intravénás pótlásra van szükség.

Miben segít a hematológus: diagnózis felállítása, kezelés meghatározása, utánkövetés.

Limfóma

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit, limfocitákat érintő rosszindulatú daganatos megbetegedés. A kóros sejtek a nyirokcsomókban gyűlnek össze és ott duzzanatot képeznek- éppen ezért vezető tünete a nyirokcsomó megnagyobbodás. 2 csoportja létezik a limfómának: a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Az egyik legjobban gyógyítható ráktípus, ám a végkimenetelt jelentősen befolyásolja, mely típussal áll szemben a beteg, mennyire van előrehaladott állapotban a daganat, hány éves, milyen általános állapotban van az illető- mondja Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis és Hematológiai Központ hematológusa.

A limfómák a következő tünetekkel járhatnak: fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás, hőemelkedés, éjszakai izzadás, indokolatlan fogyás (van, hogy tünetmentes a betegség, ilyenkor véletlenül fedezik fel

Miben segít a hematológus: a betegség diagnózisa, felismerése, kezelése, utánkövetése

Leukémia

A leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése, melynek több típusa és altípusa is ismert. Prognózis szempontjából igen változatos képet mutatnak, mivel nem mindegy, pontosan milyen típusúval áll szemben a beteg, ráadásul az sem mindegy, gyermekről vagy felnőttről van szó. Terápiája közé tartozik a kemo-és sugárkezelés, csontvelő átültetés, biológiai terápia. Természetesen a kezelés minden esetben személyre szabottan történik.

A leukémiák tünetei: a krónikus változat hosszan tünetmentes lehet, míg akut formája során gyengeség, fogyás, testszerte bőrpír, csontfájdalom, izzadás

Miben segít a hematológus: diagnózis felállítása, kezelés, onkológus munkájának támogatása

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kinél alakulhatnak ki nagyobb eséllyel vérrögök? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hematológus

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához