Ezeket látta már?

Csomó a bőr alatt: ismerje fel a limfóma tüneteit

limfóma, nyirokcsomó, limfóma tünetei

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, amelyben hazánkban is évente több mint 1000 ember betegszik meg. Honnan ismerhetjük fel?

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, de más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet.

Mi a limfóma tünetei?

A limfóma legjellemzőbb tünete a nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása, mely a nyakon, a hónaljakban vagy a lágyék területén jelentkezik. Ha valaki nagyobb csomót észlel a szervezetében, nem kell mindjárt limfómára gondolni, hiszen a különféle fertőzések következtében is sokkal gyakrabban duzzadnak meg a nyirokcsomók, mint limfóma miatt. Ha a duzzanat nyilvánvaló és nyilvánvaló helyi ok nélkül nagyobb, két hét után is makacsul tartja magát, vagy még nagyobb lesz, akkor is ha fájdalmatlan(!) feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Limfóma: amikor a nyirokcsomó nem jelez

A nem nyirokcsomókból kiinduló limfóma felfedezése sajnos sok esetben csak a véletlenen múlik, pl. vérvizsgálat, vagy mellkasi röntgen mutat valami kórosat, amit tovább vizsgálva derül ki, hogy a betegnek limfómája van. Ezért már árulkodó jelekre is figyelni kell. Tartós, vagy visszatérő "megmagyarázhatatlan" láz, az olyan erős éjszakai izzadás, melytől átázhat a hálóruha és az ágynemű, az akaratlan és jelentős fogyás, fáradékonyság és étvágytalanság, ritkábban az egész testfelületre kiterjedő, kínzó viszketés szintén a beteg panaszai lehetnek.

A nem nyirokcsomókból, hanem más helyről kiinduló limfóma a megbetegedett szervre jellemző panaszokat okoz: a gyomorban vagy a belekben kifejlődő limfóma például hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat, mellkasi limfóma köhögést, nehéz légzést okozhat. Tudta? A nyirokcsomók megnagyobbodása lehet az első jel limfóma esetén. Kattintson!

A limfóma kezelése

A limfóma-gyanús betegektől első lépésként a haematológiai centrumban szövetmintát vesznek, hogy megállapítsák a betegség típusát, és kijelöljék a leghatékonyabb kezelést a páciens számára.

A limfóma bizonyos típusaiban gyakran az is előfordul, hogy a diagnózis megállapítása után hónapokig, vagy akár évekig nem igényelnek kezelést a betegek. Amikor pedig szükségessé válik a terápia, az összezsugorítja, sőt, akár el is tüntetheti a daganatot - tünetmentességet eredményezve.Más limfóma típusok esetén az azonnali kezelés nagyon fontos lehet, a betegség felismerésének késlekedése a kezelés sikerességét veszélyeztetheti. Ezekben a limfóma típusokban a betegség végleges meggyógyítása a cél.

Limfóma: az időben felismert betegség kezelhető!

A www.lymphoma-net.org honlapon részletesebb információt szerezhetnek a betegséggel kapcsolatosan magyarul is. A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható segélyvonala: 06-80-505-675

Forrás: Medipress