Ezeket látta már?

Tűszúrásszerű piros pöttyök a bőrön - ezek okozhatják

piros, pötty, tűszúrásszerű, bőr, vérlemezke, leukémia, petechia

Ártalmatlannak tűnnek, de súlyos betegségre hívhatják fel a figyelmet.

Bőrön lévő apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket (petechia) olykor mindenki tapasztalhat élete során. Gyakran a terület durva felülethez való súrlódása, erős vakarás okozza, ám ha látszólag ok nélkül jelentkeznek, az valamilyen egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet.

A petechiák akkor keletkeznek, ha a bőr alatt lévő apró erek ( kapillárisok ) hirtelen károsodnak, megsérülnek - ekkor apró, vörös, barna vagy lila pöttyök lepik el az adott területet. Jellegzetességük, hogy nem viszketnek és nem is emelkednek ki a bőr felszínéből.

Petechia vagy kiütés?

A petechia és a kiütés nem ugyanaz, bár könnyű a kettőt összekeverni. Előbbi esetben a problémát a hajszálerek okozzák, így, ha megnyomja ezeket a pöttyöket, a színük változatlan marad, míg egy kiütést ilyenkor világosabb lesz.

A petechia - akárcsak a kiütés - mindig egy tünet, nem pedig egy konkrét állapot, ezért ha nem tudja, mi okozza, érdemes utánajárni. Sérülések és bizonyos gyógyszerek is generálhatják bőr hajszálereinek spontán szétrepedését, ám több betegség is provokálhatja. Hogy melyek ezek?

ITP

Ez egy olyan autoimmun zavar, mely jelentősen befolyásolja a véralvadást. Az állapot vérlemezke hiánnyal jár, melynek következtében nem tud végbemenni megfelelően a véralvadás, így vérzékeny állapot jön létre. Ekkor olyan antitestek termelődnek, melyek arra késztetik a falósejteket, hogy távolítsák el a vérlemezkéket. Ennek következtében a trombociták száma olyannyira lecsökken, hogy azok nem képesek összecsapódásra. Akut formája főleg kisgyermekeket érinti és jellemzően vírusfertőzést követi - ekkor meglehet, hogy nincs is szükség különösebb kezelésre. Krónikus formájában már specifikus terápia indokolt.

Trombocitopénia

Az előbb említett ITP is egyfajta trombocitopénia, ám érdemes megjegyezni, hogy minden olyan állapot, mely a vérlemezkék csökkent mennyiségével jár (ezt nevezzük trombocitopéniának) okozhat ilyen tüneteket. Az állapot mögött olyan betegségek állhatnak, mint a csontvelő betegségek, vírusfertőzések, májbetegségek, alkoholizmus, gyulladásos bélbetegségek, SLE, rheumatoid arthritis, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

Schönlein-Henoch purpura

A probléma a hajszálerek gyulladásával járó állapot (vasculitis), mely általában a gyermekeknél fordul elő. Leggyakrabban a bőr, a belek és a vesék hajszálereit érinti. Éppen ezért gyakran okoz apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket a testen (főleg a végtagokon). Amennyiben a vérzés a belekben és a vesékben történik, a széklet és a vizelet véressé válik. Ijesztőnek hangzik, ám általában magától gyógyul.

Leukémia

Ezt a rosszindulatú daganatot gyakran vérráknak nevezik, amelyet a kóros fehérvérsejtek gyors növekedése, szaporodása jellemez. Ez az ellenőrizetlen növekedés a csontvelőben történik, ahol a vér alkotóelemeinek nagy része termelődik. A leukémiás sejtek általában éretlen fehérvérsejtek. Mivel leukémia esetén igen alacsony a vérlemezkék mennyisége, így gyakran okoz petechiákat, véraláfutásokat. Kezelése több tényezőtől függ (betegség típusa, stádiuma, beteg állapota), de általában a lehetséges terápiák a következők: kemo/sugárterápia, immunterápia, csontvelő-átültetés.

Egyéb lehetséges okok

  • C-vitamin hiánya
  • erőlködés
  • sérülés
  • fertőzés

Mikor forduljon sürgősen orvoshoz?

Bár ártalmatlan lehet, amennyiben ezek a foltok hirtelen jelentkeznek, egyre terjednek és nehézlégzéssel, zavartsággal, magas lázzal járnak, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tele van kék-zöld foltokkal a keze, lába pedig nem ütötte be? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

piros foltok

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához