Ezeket látta már?

Halálos betegséget is jelezhet a bűzös tüsszentés

halálos betegség, bűzös, tüsszentés, ok, cukorbetegség, ketoacidózis

Komoly betegségeket is jelezhet a probléma, ezért ha nem múlik, mindenképp forduljon orvoshoz.

Biztosan tapasztalta már, milyen kellemetlen érzés más tüsszentése után bűzös szagot érezni. A kutatók szerint ezen szagoknak több fajtája is van, és néhány közülük aggodalomra adhat okot.

A kellemetlen szagú, bűzös tüsszentésnek négy különböző kategóriája létezik

  1. édes,
  2. bűzös,
  3. savanyú
  4. ammóniás szagú

Mindez az IFL Science tudományos portálon közzétett cikkből derül ki, amely ezen szagok jellemzőit foglalt össze, kihangsúlyozva természetesen, hogy a cikk tartalma nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést.

Erről árulkodik az édes illatú tüsszentés

Ez főleg cukorbetegség és a vele kapcsolatos súlyos szövődmény, a ketoacidózis következménye.

Ez utóbbi egy olyan anyagcsere-rendellenesség, amely a cukorbetegség egyik legsúlyosabb, veszélyes szövődményeként ismert. A ketonok oxigéntartalmú szerves vegyületek, amelyeket a máj termel, ha nincs elég inzulin a szervezetben. A cukorbetegségen túl, ez akkor is előfordulhat, ha valaki ketogén diétán van (a ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, kellő napi fehérjét biztosító, de igen magas zsírtartalmú étrend)

Erre utal a büdös, bűzös szagú tüsszögés

A kellemetlen szagú bűzös tüsszögés az orrmelléküreg fertőzésének, az arcüreggyulladásnak lehet a következménye. A fertőzött nyálka elkezd megtelni baktériumokkal, amelyek kellemetlen szagot okozhatnak.

A heveny arcüreggyulladás elsődleges tünete az arc és szem körüli fájdalom, nyomás-, illetve feszülésérzés az arcban, gátolt orrlégzés vagy orrdugulás, orrfolyás és orrgarati váladékcsorgás, valamint a szagláscsökkenés. Másodlagos tünetként fejfájás, láz, rossz lehelet, fáradékonyság, fogfájdalom, köhögés, valamint a fülbe sugárzó fájdalom, feszítés, tömöttségérzés léphet fel.

Ha az arcüreggyulladás időről-időre kiújul, akkor a fertőzések mellett más lehetséges kiváltó tényezőket is figyelembe kell venni. Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg CT vizsgálattal képet kaphatunk közvetve az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrsövényferdülés, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében. A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, melynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem tudjuk végleg megszüntetni. Gyakori panasz az orrpolip, amely bizonyos esetekben műtéttel is kezelendő.

Mikor forduljon orvoshoz vele?

  • ha a tünetek egy átmeneti enyhülést követően rosszabbodnak,
  • ha a tünetek 10 napnál tovább tartanak javulás nélkül,
  • ha erős fejfájás vagy arcfájdalom jelentkezik,
  • ha 3-4 napnál hosszabb ideig tartó láz is társul a tünetekhez

Erre figyelmeztet a savanyú szagú tüsszögés

A problémát gyakran fogászati ​​problémák okozzák. A lepedék és a rossz fog kifejezetten savanyú szagot generálhat, amely tüsszentéskor még dominánsabb. Ha ez a szag még alapos fogmosás, fogselyem használata és szájöblítés után is megmarad, az leginkább ínybetegségre utalhat, de akár egyéb, komolyabb oka is lehet.

Komoly bajt jelet az ammónia szagú tüsszentés

Ez az egyik "red flag", azaz a legkomolyabb jelzés az egészségi állapotunkról. Ha a tüsszentésünk ammóniaszagú, az a vesével, vagy a májjal kapcsolatos komoly problémára hívja fel a figyelmet.

A vesék esetében ez azt jelentheti, hogy az ammónia nem ürül ki hatékonyan a szervezetből, ami a kilélegzett ammónia felhalmozódását eredményezheti.

Amennyiben a fentebb említett típusú kellemetlen szagok közül bármelyik tartósan fennmarad, haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert súlyos kockázatot jelentő betegségre is fegyelmeztetheti a tünet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz a lehelete, szájszaggal küzd? Ezek az anyagcsere betegségek is okozhatják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szájszag

Forrás: IFLScience

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához