Ezeket látta már?

Lábszárfekély

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A lábszárfekélyt latinul ulcus crurisnak hívják. Vénaproblémák következtében lép fel. A vénás elégtelenség lábszár- és bokaduzzadást okozhat. Ezáltal a bőr károsodik, barnásan elszíneződik, könnyen sérülékennyé válik és súlyos esetekben seb alakluhat ki. Ez a seb, a lábszárfekély csak nagyon nehezen gyógyítható. Legtöbbször az időseknek az alsó lábszáron alakul ki, nőknél gyakrabban, mint férfiakon.

A lábszárfekély tünetei

A lábszárfekély legygakrabban az alsó lábszáron alakul ki. Először a bőr elvékonyodik és fényessé válik, kékeslilás, barnás foltok jelennek meg. Utána a bőrön felületi sérülések, majd idővel mély sebek alakulnak ki. A seb környéki bőr vörös, barnás, a bokák gyakran duzzadtak. A lábszárfekély gyakran nagyon fájdalmas, mégis néhányan csodával határos módon nem sokat szenvednek.

A lábszárfekély esetleges komplikációi

A lábszárfekély megkönnyíti a kórokozók bejutását. Gyakori komplikációként léphet fel a fekély gombás vagy baktérium okozta fertőzése, ami súlyos esetben a csontig is hatolhat.

Mit tehet Ön lábszárfekély esetén

A legfontosabb teendő a vér áramlásának elősegítése a lábakból. Ez leginkább kompressziós harisnya viselésével oldható meg. Minden vénás megbetegedésre érvényes: ne ülj és állj, inkább sétálj vagy feküdj le. Minden adandó alkalmommal a lábakat fel kell polcolni, a vér visszafolyását segítendő. A természet is segíthet, belsőleg a gesztenyekivonat fokozza a véráramlást; a körömvirág, echinacea, hamamelisz borogatás enyhítheti a panaszokat; gingko, gesztenye és körömvirág-tea is támogatólag hat. A lábszárfekély gondosan és alaposan kell gondozni. A kezelés sok türelmet ígényel, mert a gyógyulás sokáig eltarthat.

Mit tehet az orvos lábszárfekély esetén

Az orvos megállapítja, hogy a fekélyt tényleg vénás elégtelenség okoza-e. A seb gyógyulását elősegítő gyógyszereket ír fel. Javasolja elasztikus kötés vagy szorítóharisnya alkalmazását, ezzel elősegítendő a vér visszaáramlás a lábakból. Tanácsokat as a sérült bőrfelület ápolására!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához