Ezeket látta már?

Kaposi-szarkóma

2010.06.11. Módosítva: 2017.03.02.

A Kaposi-szarkóma névadója a Kaposváron született magyar orvos (1837-1902), akinek neve a veleszületett immunhiányos állapot (AIDS) világjárvánnyal kapcsolatosan vált világszerte ismert, jóllehet a Kaposi-szarkóma HIV fertőzés hiánya mellett is bárkinél előfordulhat. A Kaposi-szarkóma lényegében a kiserek belhártyájának (endotélium) rosszindulatú burjánzása.

A betegség okozója a 8-as típusú humán herpeszvírus (HHV-8). Négy formáját szokás elkülöníteni:

Kaposi-szarkóma
  1. endémiás: egyes körülírt földrajzi helyeken jóval gyakrabban fordulnak elő. Ez főként Afrika egyes területein és gyermekeknél figyelték meg,
  2. epidémiás: olykor járványokat is okoz,
  3. immunszupprimáltak között előforduló: immungyengítő kezelés (daganatos, immunológiai betegségben szenvedőknél, szervátültetetteknél) mellett előforduló,
  4. AIDS-hez társuló.

AIDS-hez társuló.

A Kaposi-szarkóma előfordulása

Jellemzően 40 év felett fordul elő, férfiaknál 15-ször gyakoribb, mint nőknél. Lévén fertőzéses betegség járványokat okozhat, különösen a legyengült immunrendszerű egyéneket támadja meg (ld. fentebb). Különösen gyakori Közép-Európában, a Földközi-tenger vidékén és a szubszaharai régiókban, ill. ezekről a vidékekről származóknál. A férfiak dominanciájának lehetséges magyarázata, hogy a Kaposi-szarkóma főként férfi homoszexuálisok betegsége. Vélhetően tehát szexuális úton (is) terjed, és a gyakori partnerváltás (promiszkuitás) elősegíti a terjedését. A Földközi-tenger környékén főként a falusi zsidó lakosság körében fordul elő és azoknál, akik genetikailag fokozottabban hajlamosak cukorbetegségre.

Európán és az Egyesült Államokban a korszerű HIV kezelés hatására a Kaposi-szarkóma gyakorisága csökken. Afrika egyes vidékein (Zambia, Uganda) viszont mára már a leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé lépett elő.

A Kaposi-szarkóma okai

A Kaposi szarkómát a 8-as típusú humán herpeszvírus (KSHV = Kaposi sarcoma herpes virus) okozza hormonális és genetikai hajlam talaján. A vírus a testnedvek közvetítésével terjed.

A Kaposi-szarkóma tünetei

A Kaposi-szarkóma lilásvörös foltok, vagy a bőrből kiemelkedő plakkok formájában jelenik meg a bőr és nyálkahártya felszínén, illetve a belső szervekben. Alakilag számos formáját különítik el. Gyakorta a lábszárakon kezdődik nyiroködéma kíséretében.

A Kaposi-szarkóma lefolyása

A betegség előrehaladottságának jellemzésére számos stádiumbeosztást kidolgoztak, melyek olykor a kiváltó okot is figyelembe veszik. A betegség nem gyógyítható, de jól kezelhető. Egyeseknél csak néhány helyi daganatra korlátozódik, máskor az egész szervezetben szétszóródik, vérzés, vérmérgezés (szepszis), üreges szerv perforációja, létfontosságú ér elzáródása, stb. miatt halálos betegség. A prognózisra csak a betegség megfigyeléséből lehet következtetni, és nagyban függ az alapbetegségtől. Eleve halálos alapbetegség, pl. AIDS esetén a Kaposi-szarkóma általában progresszív.

A Kaposi-szarkóma diagnózisa

A betegség azonosítása sebészileg kimetszett szövetek szövettani vizsgálatával történik. A betegség kiterjedését nagy felbontóképességű képalkotó eljárással (CT, MRI, PET) lehet feltérképezni.

A Kaposi-szarkóma terápiája

A Kaposi-szarkóma eredményes kezelésének előfeltétele az alapbetegség eredményes gondozása. Emellett a daganatok helyileg kezelhetők, pl.:

  • Helyi fagyasztással
  • Lézerpárologtatással
  • Sebészi kimetszéssel
  • Besugárzással
  • Helyileg alkalmazott citosztatikus injekciókkal
  • Egyes A-vitamin származékokkal

Egyes A-vitamin származékokkal

Szokás kombinált rákellenes gyógyszeres kezelést is alkalmazni, de ennek jelentősége erősen korlátozott, mert a Kaposi-szarkómát, sok esetben, pont ezek az immungyengítő hatású gyógyszerek okozzák.

Olykor immunterápiát alkalmaznak (pl. interferon), de az eredmények nem meggyőzőek.

A Kaposi-szarkóma megelőzése

A betegség lehetséges megelőzése ma még lényegében az AIDS hatékony megelőzését jelenti (pl. monogámia, biztonságos szex gyakorlata, óvszer használata, stb.). A megelőzést szolgálja a véradók HHV-8 vírusra történő szűrése is.

Forrás: EgészségKalauz