mRNS-vakcina: a rák ellen is hatásos lehet

#daganat #mrns vakcina #oltás #rák ellen oltás
2021.05.25.
mRNS-vakcina: a rák ellen is hatásos lehet

Az mRNS-vakcinákat nem csupán a koronavírus, hanem daganatos betegségek ellen is fejlesztik.

A World Economic Forum lapban jelent meg egy cikk az mRNS vakcinák daganatos betegségek elleni fejlesztéséről, amit a Portfolio szemlézett. Az eredmények bizakodásra adnak okot. Az eddigi klinikai tesztek alapján az mRNS-vakcinák biztonságosak és magas a hatékonyságuk sok betegséggel szemben, ráadásul nagyon gyorsan előállíthatók, nem kell hozzájuk élő sejt, és ezen tulajdonságaik miatt elhozhatják a vakcinagyártás egy új korszakát.

Nem csak a koronavírus ellen véd az mRNS-vakcina

Az, hogy a koronavírus mutálódik, természetes jelenség: az influenzaoltást is minden évben módosítani kell aszerint, ahogy változik. A legideálisabb megoldás persze, egyetlen univerzális influenzavakcina lenne, amely mindegyik törzs ellen védelmet ad és így nem kell évről évre megújítani. Az mRNS-vakcinákat fejlesztő tudósok egy ilyen széleskörű influenzaoltáson is dolgoznak.

Az influenza genomját vizsgálják, hogy megtalálják azt az mRNS-kódot, amely a leginkább be van ágyazva a vírus struktúrájába, ez az a része a vírusnak, amely a legkevésbé valószínű, hogy mutálódik. Ezt követően készítettek egy mixet, amelyben négy különböző vírusproteinre lő. Az egérkísérletek egyelőre biztatók, a fejlesztés jó jelöltnek tűnik egy univerzális influenzavakcinára.

De nemcsak az influenza, hanem a malária ellen is fejlesztenek mRNS-vakcinákat. Amerikai kutatók a GSK gyógyszercéggel együttműködve nyújtottak be szabadalmi kérelmet egy mRNS-alapú malária vakcinára. Az elmélet az mögötte, hogy ennek a fehérjének a felismerésére tanítja meg az immunrendszert, ami így elpusztítja a parazitát.

Arról, hogyan is működnek az mRNS vakcinák, ITT írtunk!

Daganatok ellen mRNS-vakcinával

Ugyan nagyon kevés, de már most is vannak vakcinák daganatok ellen: a hepatitis B ellen, ami bizonyos májdaganatokkal hozható összefüggésbe, valamint a méhnyakrákot okozó HPV ellen is létezik hatásos vakcina.

De az mRNS vakcinák olyan daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek majd, amelyeket nem vírusok okoznak. Egyes tumortípusok olyan antigéneket vagy fehérjéket tartalmaznak, amelyek az egészséges sejtekben nem találhatóak meg. Ha az immunrendszerünk képes lesz arra, hogy ezeket a tumorokkal kapcsolatba hozható fehérjéket megtalálják, akkor az immunrendszer el tudja pusztítani a daganatos sejteket a feltételezések szerint.

A BioNTechnél már zajlanak a klinikai tesztek többek között előrehaladott melanómás betegek gyógyításával kapcsolatban. De a daganatok ellen a Moderna is fejleszt vakcinát.

Az mRNS-vakcinákat még azonban sokáig kell tesztelni ahhoz, hogy biztonsággal kijelenthető legyen: daganatos megbetegedések ellen is védhetnek, és gyógyíthatják a már meglévő rákot.

Forrás: EgészségKalauz