Ezeket látta már?

Vékonybélrák

2010.12.07. Módosítva: 2015.11.04.

A vékonybélben nagyon ritkán alakul ki rosszindulatú daganat; az Egyesült Államokban évente 100.000 lakosból 2 érintett. 3 típusa az adenokarcinóma, a limfóma és a karcinoid tumor. Leggyakoribb formája az adenokarcinóma, mely esetében a daganat a vékonybél-nyálkahártyában található mirigysejtekből indul ki.

A vékonybélrák tünetei

Vékonybélrák

Mindhárom daganattípus nem jellegzetes hasi panaszokkal jelentkezhet: hasi kényelmetlenség érzés vagy fájdalom, puffadás, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, egyes ételekkel szembeni intolerancia. Felszívódási zavarok alakulhatnak ki, amelyek a székletet kenőcsössé, rothadásos szagúvá változtathatják. Növekedése miatt előrehaladott állapotban a tumor bélelzáródást okozhat, amely igen erős, gyakran a tűrhetetlenségig fokozódó hasi görcsökkel, hányással, és hasmenéssel vagy székrekedéssel jár. Részleges bélelzáródás esetén ezek a panaszok átmenetiek, és vissza- visszatérnek. A daganatok mindhárom típusánál jellemző az egyéb okkal nem magyarázható fogyás is. Az adenokarcinómák sokszor véreznek, aminek a következménye a széklet fekete elszíneződése. A limfóma gyakran okoz lázat és éjszakai izzadást.

A vékonybélrák diagnózisa

A vékonybél kezdeti szakasza gyomortükrözéssel, a vékonybél alsó szakasza végbéltükrözéssel vizsgálható, és mikroszkópos vizsgálathoz szövetminta vehető. Báriumos röntgenfelvételeken a teljes vékonybél látható, a tumor körvonalai pedig kirajzolódnak. A kivizsgálás folyamán röntgenfelvételek (has, mellkas) és hasi ultrahang vizsgálatok készülnek. Fontos információkkal szolgálhat a vérkép és az egyéb laboratóriumi értékek elemzése. A limfómák gyakran jellegzetes vérképet eredményeznek, a fehérvérsejtek számában és összetételében okozott hatásuk révén. A karcinoid tumorok esetében a daganat által termelt hormonszerű anyagok kerülnek be a vérbe és a vizeletbe.

A vékonybélrák kezelése

A terápia alapja minden esetben a műtét, aminek során a cél a daganat minél tökéletesebb eltávolítása, a hozzá tartozó vékonybélrészlettel együtt. Áttétek esetén a műtét során sok esetben eltávolítják a daganatos nyirokcsomókat, illetve szükség esetén a májáttéteket is. A műtét után végzett kemoterápia és sugárkezelés nem növeli meg a túlélési időt. A tüneti terápia részeként sor kerülhet a belek szűkületének, elzáródásának és vérzésének sebészeti ellátására, illetve a daganat okozta fájdalom csillapítására.

Egyéb tudnivalók a vékonybélrákról

A betegség kimenetele nagyban függ a daganat típusától: adenokarcinóma esetében a diagnózis felállításakor a betegek nagy része már áttétes, túlélési esélyeik rosszak. Karcinoid daganatok sebészi eltávolításával a gyógyulás esélye meghaladja a 80%-ot.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához