Ezeket látta már?

Fogászati problémák, fogelszíneződés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A fogkő és a fogelszíneződés gyakran okoz problémát, mert csökkent önbecsüléshez, önbizalomhiányhoz vezet.

A fogászati problémák, fogelszíneződés tünetei

Rózsaszínes, barna, szürke vagy fekete fogak.Ápolatlan benyomást keltő fogsor.

A fogászati problémák, fogelszíneződés kiváltó okai

Dohányzás, amely nikotinos és kátrányos fogkövekhez vezet.Idővel elszíneződő tömések.Elhalt fog, amely sérülés vagy előrehaladott szuvasodás révén pusztul el.Tetraciklin antibiotikumok, melyek a fogak szürkülését, foltosodását okozzák, ha korai gyermekkorban adagolják őket, mikor a fogak még fejlődésben vannak. Ez esetben a fenti jelenség számos fog esetében megfigyelhető.A fogzománc elégtelen kristályosodása, amely előfordulhat az elégtelen kalcium- illetve fluoridfelvétel miatt.

Mit tehet Ön fogászati problémák, fogelszíneződés esetén

Keresse fel fogorvosát!

Mit tehet az orvos fogászati problémák, fogelszíneződés esetén

Eltávolítja a felszíni elszíneződéseket.Kicseréli az elszíneződött töméseket.Az elpusztult fogat gyökérkezelésben részesíti.Fogászati-kozmetikai módszerekkel változtatja meg a fog/fogak színét, melyek magukban foglalják a zománcfelvitelt, a porcelánburkolat készítését vagy a fehérítést.

A fogászati problémák, fogelszíneződés megelőzése

Ne dohányozzon!Ne adjon feleslegesen tetraciklineket kisgyermekeknek!Félévente menjen el fogorvosához, hogy az a fogszuvasodásokat még korai fázisukban felfedezhesse és kezelésben részesíthesse!Fiatalkorától fogva fogyasszon megfelelő mennyiségő kalciumban gazdag táplálékot (tej/sajt/joghurt/szardínia, hüvelyesek és babfélék, leveles zöldségek)!Használjon fluoridos fogkrémet!

Forrás: EgészségKalauz