Ezeket látta már?

Fogászati problémák, fogérzékenység

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az egészséges fogat fájdalomra érzéketlen fogzománc borítja, de a dentin (a fog középső része), ha bármely okból külső behatás éri (pl. hő, édes, ill. savanyú íz, nyomás), fájdalommal reagál.

A fogászati problémák, fogérzékenység tünetei

Jellemző fogfájdalom, érzékenység a hideg/meleg, az édes/savanyú íz és a nyomás iránt.

A fogászati problémák, fogérzékenység kiváltó okai

Fogszuvasodás, amely elérte a dentint (Lásd a Fogszuvasodás c. leírást).A fogzománc sérülése, főleg az íny pereménél. Ennek oka lehet a túlzott erővel végzett fogmosás, ill. a helytelen fogmosási technika.Savanyú, savas ételek gyakori fogyasztása. A savak oldják a fogzománcot.Csorbult, repedt fog.

Mit tehet Ön fogászati problémák, fogérzékenység esetén

Mossa fogait fluorozott fogkrémmel! A fluor segít a fogzománc újraképződésében.Használjon fluoros szájvizet!Menjen el fogorvosához, ha panaszai a fenti intézkedések hatására sem múlnak el!

Mit tehet az orvos fogászati problémák, fogérzékenység esetén

Kezeli a fogszuvasodást, a csorbulást és repedést.Magas koncentrációjú fluoriddal/dentinvédő anyagokkal kezeli a helyi zománcrendelleneségeket.Megtanítja Önt a helyes fogmosási technikára.

A fogászati problémák, fogérzékenység megelőzése

Használjon lágy sörtéjű fogkefét!Használjon fluoros fogkrémet!Fogmosási technikája legyen helyes (Lásd az Ép fogak egy életen át c. fejezetben a Fogmosás c. leírást.)!Lásd a Fogszuvasodás c. leírásban a Megelőzés részt.Kerülje a savanyú, savas ételek túlzott élvezetét!

Forrás: EgészségKalauz