Alkohol Pfizer oltás után: ezért ne igyon se előtte, se utána

#koronavírus #Covid-19 #alkohol #oltás
2021.06.11.
Alkohol Pfizer oltás után: ezért ne igyon se előtte, se utána

Egy kis folyékony bátorság a védőoltás beadatása előtt, vagy néhány pohár utána, hogy megünnepeljük? Ihatunk alkoholt a vakcináció előtt és után, vagy jobb, ha egy ideig lemondunk az italról?

Ellentmondásos vélemények jelentek meg arról, hogy szabad-e a koronavírus elleni védőoltás beadatása előtt, illetve utána alkoholt fogyasztani.

Oltás után lehet inni alkohol, vagy nem lehet?

A legnagyobb vihart egy orosz egészségügyi szakember, Anna Popova kijelentése kavarta, aki szerint a védőoltás előtt legalább két héttel le kell állni az alkoholfogyasztással, és a vakcináció után is további minimum 42 napot kell várakozni, mielőtt újra alkoholt innánk. Különösen érdekes Popova javaslata annak fényében, hogy az oroszok a világ élvonalában járnak, ami az alkoholfogyasztást illeti.

Popova szerint az alkohol jelentős mértékben befolyásolja az immunrendszer működését, és ha a védőoltás beadatása előtt vagy után iszunk, akkor egyszerűen nem lesz elég erős az oltás által kiváltott immunválasz.

Popovának maga a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő egyik kutató, Alexander Gintsburg válaszolt. Szerinte egy pohár ital senkinek nem árt meg – még az immunrendszernek sem, teljesen lemondani róla, ráadásul ilyen hosszú ideig teljesen felesleges. Azonban ő is azt javasolta, hogy három-három napig ne igyunk a védőoltást megelőzően és azt követően. Gintsburg szerint ezt a tanácsot mindenkinek érdemes megfogadnia, függetlenül attól, hogy melyik védőoltást kapja meg.

Hatásos az oltás az alkoholt fogyasztóknál?

A koronavírus védőoltások kifejlesztése során a klinikai tesztekben részt vevőktől nem kérték azt, hogy mondjanak le az alkoholról, és a kutatásokban azt sem említik, hogy az alkoholfogyasztás bármilyen hatással lett volna az védőoltások hatékonyságára, vagy növelte volna a vakcináció utáni mellékhatások rizikóját.

Az alkohol ugyanakkor bizonyítottan negatív hatással van a szervezetünkre, nincs olyan szervrendszer, amit ne károsítana. Jelentősen megnöveli a krónikus betegségek kockázatát, a szív- és érrendszeri panaszoktól a májproblémákon át a neurológiai és pszichés betegségekig. Az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja, fogékonyabbá tehet a fertőzésekre és lassíthatja a felépülést, gyógyulást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos ajánlásában is az szerepel, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs negatív hatása a védőoltásra adott immunválaszra, a rendszeres és nagy mennyiségű alkohol azonban hosszú távon tönkreteszi az immunrendszert.

Néhány napig mondjunk le az alkoholról!

Az alkoholfogyasztásnak nemcsak hosszú, de rövid távú hatásai is vannak, és ez fokozottan igaz lehet arra, ha a koronavírus elleni védőoltás előtt iszik valaki. Az alkohol hozzájárul a szervezet kiszáradásához, a dehidratált szervezet pedig nemcsak gyengébb immunválaszt adhat a vakcinára, de a kellemetlen mellékhatások (hányinger, fejfájás, izomfájdalmak stb.) valószínűsége is megnő. Sőt mivel a másnaposság hasonló tünetekkel járhat együtt, csak még rosszabbul érezhetjük magunkat az oltás után!

Ez is érdekelheti:

Az alkohol, bár sokak szerint lazító és álmosító hatásai vannak, valójában ronthatja az alvásunk minőségét, nehezebben pihenjük ki magunkat. A védőoltás beadatása után azonban rendkívül fontos lehet, hogy eleges és jól aludjunk, ezzel is segítve az immunrendszerünk működését és a szervezetünk regenerációját.

Nem kell tehát több hétig, hónapig teljesen lemondani az alkoholról, de az oltások előtt és után 3-4 napig ne igyunk, és utána is ügyeljünk a mértékletességre!

Forrás: EgészségKalauz