Ezeket látta már?

Fejtetvesség

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A tetű szárny nélküli élősködő rovar. A tetvek eláraszthatják a test azon részeit, ahol szőrzet van, vagyis a szeméremtájat, hónaljakat és a mellkast. Leggyakoribb megtelepedési helyük azonban a fejbőr. Az az általános felfogás, amely szerint csak piszkos embereknek lehet fejtetűje, nem igaz. A fejtetű a piszkos és tiszta hajat egyaránt eláraszthatja.

A fejtetvesség tünetei

Viszkető fejbőr, a fejbőr állandó vakargatása.Vörösség és kiütés a fejbőrön.Fehér szemcsék a hajszálon, főleg a fülek mögött és a nyak hátsó felszínén, melyeket kézzel nem lehet lesöpörni. Ezek a serkék. A serkék simák és fénylők, csak úgy távolíthatók el, ha fésűvel lehúzzuk a hajszál végéről.

A fejtetvesség esetleges komplikációi

A fejbőr bakteriális elfertőződése.

A fejtetvesség kiváltó okai

A fejbőrt tetvek árasztják el. A tetvek vérszívás útján táplálkoznak, és eközben olyan anyagokat választanak ki, amelyek allergiás bőrreakciót és erős viszketést okoznak.A tetvek lerakják a petéket (serkéket), a fehér szemcsék odaragadnak a hajszálhoz, amelyekből kb. 1 héten belül kelnek ki a tetvek. A tetvek másznak vagy ugrálnak a fejbőrön és ritkán láthatók. A fejtetvek könnyedén átterjednek emberről - emberre a fejek szoros érintkezése révén, széktámlák, fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak, törülközők és kalapok útján.

Mit tehet Ön fejtetvesség esetén

Használjon fejtetvesség elleni sampont vagy oldatot, hogy elpusztítsa az élő, kifejlődött tetveket! Ismételje meg a kezelést 1 hét múlva, hogy elpusztítsa az újonnan kikelt tetveket (a serkék ugyanis nem érzékenyek a fejtetvesség elleni samponnal, illetve oldattal szemben)!Mossa meg a haját a szokásos módon! Ezután az oldatot mélyen dörzsölje bele a hajba és a fejbőrbe! Ne menjen az oldat a szemébe! Fésülje ki a hajat és szárítsa meg! 24 óra múlva újra mossa meg a haját! Alaposan szárítsa meg, és sűrű fésűvel távolítson el minden elpusztult tetűt és serkét!Ellenőrizze a család többi tagjának a fejbőrét is, és ha szükséges, kezelje!Keresse fel orvosát, ha bakteriális fertőzése van (láz, kelések a fejbőrön vagy gennyes váladék)!

Mit tehet az orvos fejtetvesség esetén

Ha szövődmények léptek fel, kezeli azokat.

A fejtetvesség megelőzése

Fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak fertőtlenítése fertőtlenítő hatású oldattal történő lemosással. Minden törülközőt, ruhát, ágyneműt, fejtámlát fedő huzatot meleg, szappanos vízzel mosson le, és használjon meleg vasalót valamennyi serke elpusztítására! Ezeket vegytisztítással is lehet kezelni.Kalapok, sapkák és kabátok vegytisztítása.Kerülje a fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak és kalapok közös használatát!

Forrás: EgészségKalauz