Ezeket látta már?

Humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi)

A nemi szervi humán papillómavírus (HPV) fertőzés szexuálisan terjedő betegség. A papillóma laphám eredetű jóindulatú daganatot jelent, mely a teljes tünetmentességtől a jóindulatú karfiolszerű növedéken (condyloma vagy hegyesfüggöly, verruca vagy szemölcs) túl, szerencsére ritkán, méhnyakrákban is megnyilvánulhat.

A vírusnak több mint 100 típusa van, ezek közül kb. 30 képes genitális fertőzést előidézni, beleértve a pénisz, a vulva (női szeméremtest), a végbélnyílás, a hüvely, nyakcsatorna és a végbél nyálkahártyáját is. A legtöbb esetben a HPV fertőzés rejtve marad, és spontán megszűnik.

A nemi szervekre veszélyt jelentő vírusok között megkülönböztetünk magas kockázatú (vagyis potenciálisan rákkeltő) és alacsony kockázatú (rákot nem okozó) típusait. Az eddig ismert több mint 100-féle humán papillómavírus közül 10 bizonyult rákkeltőnek. A világon kb. 20 millió ember fertőzött. A szexuálisan aktívak csaknem fele az élet folyamán találkozni fog a fertőzéssel. 50 éves korig a nők csaknem 80%-a esik át humán papillómavírus fertőzésen. Az Egyesült Államokban évente 6,2 millió új esetet ismernek fel.

A 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség: évente 1000-1200 esetet diagnosztizálnak, és hazánkban háromszor annyi halálos áldozat szed, mint Európa többi részén. A mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcs kialakulásának veszélye pedig - becslések szerint - minden tizedik magyart fenyegeti élete során.

A humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) tünetei

A fertőzés legtöbbször tünetmentes, többnyire rákszűrő vizsgálat mutatja ki.

A humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) esetleges komplikációi

Condyloma acuminatum, "0" stádiumú és valódi, invazív méhnyakrák, hüvelyrák, péniszrák.

A humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) kiváltó okai

A HPV jellemzően nemi úton terjed. Magas népességbeli gyakorisága alapján egyéb terjedési mód is feltételezhető.

Mit tehet Ön humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) esetén

Évente járjon rákszűrő vizsgálatra. Éljen megbízható monogám párkapcsolatban.

Mit tehet az orvos humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) esetén

Az orvos citológiai kenetet vesz. Azt mikroszkóppal megvizsgálják. A P1-2-es lelet daganat ellen szól, a P4-5 erős gyanút jelez. P3 esetében vagy gyulladás vagy kezdődő daganat állhat fenn. Ezért a vizsgálatot fertőtlenítő hüvelykezelés után megismétlik. Amennyiben a citológiai lelet negatívvá vált, a fertőzéses eredetet bizonyítottnak vesszük. Ellenkező esetben a méhszájból szövetmintát kell venni szövettani vizsgálat céljára. Amennyiben a szövettani vizsgálat igazolja, hogy a kóros hám teljes egészében eltávolításra került és az elváltozás kezdődő rosszindulatú elfajulás, kezdetben negyedévente majd évente rendszeres rákszűrő vizsgálat javasolt. Kiújulás esetén radikálisabb plasztikai műtétet kísérelnek meg. Invazív méhnyakrák esetén csak a teljes méheltávolító műtét, kiegészítő sugárkezelés és citosztatikus kemoterápia jöhet szóba.

A humán papillómavírus fertőzés (nemi szervi) megelőzése

A fertőzés bekövetkeztének veszélye megbízható monogám párkapcsolat és gumióvszer használatával csökkenthető. A HPV fertőzés szövődményei rendszeres rákszűrő vizsgálattal és megfelelő orvosi kezeléssel előzhetők meg.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához