Mindenki ezt nézi most!

Koronavírus: szájon át bevehető és orrba cseppentett vakcinák is készülnek!

Koronavírus: szájon át bevehető és orrba cseppentett vakcinák is készülnek!

Közel 200 Covid-19 ellenes vakcina fejlesztése folyik világszerte. De aki azt hiszi, hogy a védőoltás csak tűszúrással adható be, az téved!

A SARS-2-CoV-elleni védekezés részeként a klasszikus, injekciós megoldásokon túl szájon át bevehető, illetve orrba cseppenthető ”védőoltások” fejlesztésével is foglalkoznak.

Koronavírus: nem csak szúrással adható be az oltóanyag?

A koronavírus járvány második hulláma az áldozatait szedi világszerte, és - a példátlan erőfeszítések ellenére - törzskönyvezett CoVid-elleni oltóanyag még mindig nincs a kezünkben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely az új típusú koronavírus ellenes oltóanyag-fejlesztéssel kapcsolatos információkat összegzi, jelenleg közel 200 koronavírus oltóanyag kutatási és -fejlesztési vizsgálatot jegyez. A mintegy 200 oltóanyagprojekt a kutatás és fejlesztés, illetve humán kipróbálás különböző fázisaiban van, vannak köztük egyelőre kémcső-kísérletekben rejlő lehetőségek éppúgy, mint már néhány ezer embernél kipróbált oltóanyagok. Innovációkban nincs hiány, a tradicionális tűszúrással való bevitelen túl egyéb beviteli módokkal is próbálkoznak.

Szúrás nélküli Covid-19 elleni védőoltásokat is fejlesztenek

Két izraeli és egy argentin cég is olyan Covid-19 elleni vakcina fejlesztésével foglalkozik, amik az elölt SARS-CoV-2 kórokozó egy darabkáját a szájüregi nyálkahártyán át juttatnák be a szervezetbe. Mindez kényelmes és egyszerűen kivitelezhető prevenciót kínálhat. Noha elsőre meglepőnek tűnik a szájon át „bevett” oltás, a mindennapi gyakorlatban – egyéb betegségekkel szemben – már régóta létezik hasonló módon bevitt vakcina. Elég a XX. század nagy járványügyi sikerére, a járványos gyermekbénulás elleni Sabin-cseppre gondolni, vagy a napjainkban rutinszerűen alkalmazott, rotavírus elleni szájon át történő vakcináció is megfelelő példa.

Olyan módon is bevehető lehet az új típusú koronavírustól védő(oltó) tabletta, akár egy hagyományos gyógyszeres tabletta. Egy USA-beli cég olyan Covid-19 vakcina fejlesztését tűzte ki célul, ami egy szájon át bevett tabletta, aminek a „hatóanyaga” a vékonybélben válik szabaddá, és onnan felszívódva fejti ki immunrendszeri hatását.

A terv szerint orrüregen keresztül is be lehet adni Covid-19 oltóanyagot

Az orrüregbe juttatott potenciális Covid-19 elleni oltóanyaggal is történnek próbálkozások, többek között az USA-ban, Indiában, Kanadában és Belgiumban. Talán nem is kis sikerrel, mivel az egyik, orrüregben „védőoltó” vakcinát fejlesztő cég korábban már sikeresen fejlesztett egy orrüregben alkalmazható influenza elleni védőoltást.

Olvasson tovább! Kiderült, melyik maszk, mennyi vírust enged át!

Egy kanadai cég is intenzíven dolgozik az orrban alkalmazható CoVid-19 elleni oltóanyagon, aminek a vivőanyaga egy génmódosított Bifidobacterium, egy „jótékony” baktérium lenne. A belga fejlesztők pedig egy mRNS-alapú koronavírus vakcinát szánnak az orron keresztül a szervezetbe juttatni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz