mRNS vakcinák: magyar kutató mondta el, mennyire hatásosak valójában

#koronavírus #vakcina #mrns #oltás
2021.03.23.

Magyar genetikus és kutató mondta el, mit gondolnak az mRNS-típusú koronavírus vakcinákról.

A Science Meetup-on Varga Máté genetikus Pardi Norberttel, a Pennsylvaniai Egyetem kutatójával beszélgetett, aki Karikó Katalinnal részt vett az mRNS oltási technológia kifejlesztésében. - írja a Qubit

Miért kellet új, mRNS vakcina a koronavírushoz, nem elegendő a régi technológia?

Pardi elmondása szerint az új koronavírus mutánsok ellen is hatékonyka tudnak lenni az mRNS vakcinák. A kutató elmondása szerint az új típusú vakcinákra azért van szükség, mert bár sok oltóanyag létezik, kevés az igazán jó vakcina. Példaként az influenza elleni oltást hozta fel: ha a vakcinában lévő kiválasztott influenzavírus-törzsek nem passzolnak az éppen abban a szezonban jellemző vírusokkal, sokkal alacsonyabb a hatékonyságuk. Az mRNS vakcina a koronavírus fertőzés során ezt kiküszöbölheti.

Hozzátette, hogy a korábbi oltási technológiáknak vannak határai: van, hogy a vírus valamely tulajdonsága miatt nem mindig lehet elkészíteni őket, vagy épp nem váltanak ki elégséges immunválaszt.

Miért lehet jobb az mRNS vakcina?

Az mRNS-vakcinák, vagyis jelenleg a Pfizer-BioNTech és az amerikai Moderna koronavírus vakcinák ideális immunválaszt képesek kiváltani. Pardi valószínűnek tartja, hogy az mRNS-technológia a jövőben szerepet kaphat autoimmun betegségek kezelésében vagy akár a rákterápiában is.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus tünetei napról napra: ez a 2 nap kritikus

Oltás utáni mellékhatások: itt jelentse be, ha tünetei vannak

Kaphat-e oltást, aki penicillinérzéke

Pardi szerint a Pfizer és a Moderna is folyamatosan követi, mennyire hatásosak az oltásaik a megjelenő variánsok ellen (a Moderna már a dél-afrikai variáns ellen is kifejezetten egy vakcinát, ami jelenleg ellenőrzés alatt áll).

Forrás: Egészségpalace.hu