Ezeket látta már?

Rühesség

A rühesség atka által okozott fertőzés. Bár nem súlyos betegség, az erős viszketés kellemetlen érzés. A rühesség emberről emberre terjed és gyakoribb zsúfoltság esetén.

A rühesség tünetei

Kicsi, vörös kiemelkedések a bőrön, rendszerint a kezeken, a könyök belső felszínén, a külső nemiszervek körül és a test egyéb redőiben.Fehér, vagy vörös vonalak a bőrön (ezek a járatok, melyeket a nőstény atkák csinálnak a bőrben, amikor lerakják petéiket).Erős viszketés.Sebek, melyeket a vakarás hoz létre.

A rühesség esetleges komplikációi

Másodlagos fertőzések.Rühesség utáni viszketés, illetve ekcéma.

A rühesség kiváltó okai

A bőr fertőződése egy kicsiny élősködő, rühatka révén. A rühesség könnyen terjed emberről emberre a fertőzött személlyel vagy a fertőzött ruhájával, ágyneműjével, párnahuzatával stb. történő érintkezés útján.

Mit tehet Ön rühesség esetén

Menjen orvoshoz, ha rühességre gyanakszik, mert ez könnyen összetéveszthető más bőrbetegségekkel! Használjon rühesség elleni oldatot az egész testre nyaktól lefelé (kerülje a gyógyszer szemmel, vagy szájjal történő érintkezését)! Legyen a folyadék a testen 24 órán át, ezután mossa le! Ismételje meg a kezelést 1 hét múlva. Forró vízben mossa ki a fertőzött ruhát, ágyneműt!

Mit tehet az orvos rühesség esetén

Megerősíti a kórismét, meggyőződik arról, hogy nincs-e egyéb bőrbetegségről szó.Rühesség elleni oldatot ajánl, illetve ír fel.Berendel orvosi ellenőrzésre, hogy megállapítsa, valóban elmúlt-e az aktív fertőzés.Kezeli a szövődményeket, ha vannak.

A rühesség megelőzése

Ha a családban valakinek rühessége van, megelőzési céllal alkalmazzunk rühesség elleni oldatot a család minden tagján.

Forrás: EgészségKalauz