A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Rühesség

#bőrbetegség #fertőző betegség #rühesség
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A rühesség atka által okozott fertőzés. Bár nem súlyos betegség, az erős viszketés kellemetlen érzés. A rühesség emberről emberre terjed és gyakoribb zsúfoltság esetén.

Hirdetés

A rühesség tünetei

Kicsi, vörös kiemelkedések a bőrön, rendszerint a kezeken, a könyök belső felszínén, a külső nemiszervek körül és a test egyéb redőiben.Fehér, vagy vörös vonalak a bőrön (ezek a járatok, melyeket a nőstény atkák csinálnak a bőrben, amikor lerakják petéiket).Erős viszketés.Sebek, melyeket a vakarás hoz létre.

A rühesség esetleges komplikációi

Másodlagos fertőzések.Rühesség utáni viszketés, illetve ekcéma.

A rühesség kiváltó okai

A bőr fertőződése egy kicsiny élősködő, rühatka révén. A rühesség könnyen terjed emberről emberre a fertőzött személlyel vagy a fertőzött ruhájával, ágyneműjével, párnahuzatával stb. történő érintkezés útján.

Mit tehet Ön rühesség esetén

Menjen orvoshoz, ha rühességre gyanakszik, mert ez könnyen összetéveszthető más bőrbetegségekkel! Használjon rühesség elleni oldatot az egész testre nyaktól lefelé (kerülje a gyógyszer szemmel, vagy szájjal történő érintkezését)! Legyen a folyadék a testen 24 órán át, ezután mossa le! Ismételje meg a kezelést 1 hét múlva. Forró vízben mossa ki a fertőzött ruhát, ágyneműt!

Mit tehet az orvos rühesség esetén

Megerősíti a kórismét, meggyőződik arról, hogy nincs-e egyéb bőrbetegségről szó.Rühesség elleni oldatot ajánl, illetve ír fel.Berendel orvosi ellenőrzésre, hogy megállapítsa, valóban elmúlt-e az aktív fertőzés.Kezeli a szövődményeket, ha vannak.

A rühesség megelőzése

Ha a családban valakinek rühessége van, megelőzési céllal alkalmazzunk rühesség elleni oldatot a család minden tagján.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.