Ezeket látta már?

A-vitamin hiány

2009.10.08. Módosítva: 2017.03.30.

Az A-vitamin, más néven retinol zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a sejtek fejlődésében, illetve növekedésében játszik fontos szerepet. Lássuk, melyek az A-vitamin hiány jelei.

Az A-vitamin leggyakrabban növényi élelmiszerekből, provitamin (béta karotin) formájában jut a szervezetbe. A béta karotin a májban alakul át A-vitaminná, zsírban oldódik, ezérthasznosításáhozfontos a hibátlanul működő zsíranyagcsere.Állati eredetű élelmiszerek is trtalmaznak A-vitamint (a listát lásd alább).

tojasos-etel-d00000D1931b3ba3ac0ba

Az A-vitamin fontos:

  • a látási folyamatokhoz (sötétben látás),
  • a gyerekek növekedéséhez,
  • a bőr és a nyálkahárthyák felépítéséhez és fejlődéséhez valamint
  • a sejteket károsító szabadgyök támadások kivédéséhez (antioxidáns hatás). A karotinoidok csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

Mennyi A-vitaminra van szükségünk?

A napi szükséglet felnőttek esetében 5000-8000 NE (Nemzetközi Egység), 1 NE 1 µg retinolnak, ill. 6 µg A-elővitaminnak (β-karotinnak) felel meg.

A gyerekeknek valamivel kevesebbre, a terheseknek és a szoptató anyáknak valamivel többre van szükségük. Figyelem: terheseknél a 10 000 NE-t meghaladó napi adag fejlődési rendellenességhez vezethet. A-vitamin hiány léphet fel a zsírfelvétel zavaraiban, krónikus májbetegségben, extrém egyoldalú táplálkozáskor.

Az A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitaminelsősorban a szem és a bőr egészségéhez járul hozzá. Hiányafarkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához, a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezethet. A hipervitaminózis tünetei lehetnek: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, nyomásfokozódás az agyban (központi idegrendszeri problémákkkal), bőrbetegségek, hajhullás.

Kíváncsi a többi hiánybetegségre is? Összegyűjtöttük az összes vitamin-, és ásványi anyag hiánybetegséget A-Z-ig, kattintson!

Az A-vitamin hiány esetleges komplikációi

Hosszú ideig fennálló A-vitamin-hiányos állapot teljes vaksághoz vezethet.

Az A-vitamin hiány kiváltó okai

Az A-vitamin-hiányt általában étrendi elégtelenség és/vagy hasznosulásának zavara okozza; hiányának súlyossága az életkorral fordítottan arányos. A retinol speciális fehérjéhez kötődve (retinolkötő fehérje=RBP) kerül a májból a keringésbe, így fehérjehiányos állapotban a szállítása válhat elégtelenné.

Mit tehetünk A-vitamin hiány esetén?

Az A-vitamin hiány megelőzhető sok A-vitaminban gazdag étel fogyasztásával: halmájolaj,máj,a tojássárgája, vajban,tejszín, valamint kifejezetten a narancssárga színű zöldségek, gyümölcsök.

Mit tehet az orvos A-vitamin hiány esetén

Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér és szemészeti vizsgálatot kér. A betegek tabletta formájában, vagy injekcióban kaphatnak A-vitamint, a betegség súlyosságától függően.

Az A-vitamin hiány megelőzése

Provitamin A-t és A-vitamint tartalmaz az összes zöld növény, különösen a sárgarépa, a sütőtök, a spenót és gyümölcsök, csukamájolaj, máj, vaj, tej, tojássárgája. Az A-vitamin fontos:

Forrás: EgészségKalauz