Ezeket látta már?

Elhízás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az elhízás a szervezet zsírtartalékainak komoly mértékű felszaporodása, mely nemcsak esztétikai probléma, hanem súlyos betegségek forrása és élettartamrövidítő tényező.

Az elhízás tünetei

Elhízás esetén a testsúly legalább 20 %-kal haladja meg a testmagasság, a nem, az életkor és a csonttömeg által meghatározott átlagértéket.Csökkent fizikai teljesítőképesség, pl. légszomj kis erőkifejtés hatására.

Az elhízás esetleges komplikációi

Ízületi gyulladás (osteoarthritis) a nagy terhelés miatt a térdben, a csípőben és a gerincoszlopban.Magas vérnyomás, szívbetegségek.Cukorbetegség, ill. metabolikus X szindróma (túlsúly, inzulinrezisztencia, kóros vérzsírösszetétel, érkárosodások, érelmeszesedés).

Az elhízás kiváltó okai

Túlzott kalóriabevitel.Mozgáshiány.Helytelen táplálékösszetétel (túl sok zsiradék).Ritkán anyagcsereproblémák, alacsony kalóriafelhasználási képesség, hormonális zavarok, gyógyszermellékhatások.

Mit tehet Ön elhízás esetén

Ellenőrizze rendszeresen testsúlyát, és ha felesleget észlel, alakítsa át táplálkozási szokásait (ha kell, diétás szakember bevonásával), valamint fokozza fizikai aktivitását! Végezzen rendszeres sporttevékenységet hetente minimum 3-szor 15-60 percig! Kerülje a kampányszerű radikális fogyókúrát, mert az hosszú távon nem hatásos és komoly veszélyeket rejthet magában!

Mit tehet az orvos elhízás esetén

Kivizsgálja az esetleges komplikációkat.Megállapítja, hogy van-e egészségügyi akadálya a tervezett életmódváltoztatásnak (étrend, sporttevékenység elkezdése).Diétás szakemberhez utalja Önt.

Az elhízás megelőzése

Táplálkozzon változatosan, és csak korának, nemének, valamint fizikai aktivitásának megfelelő kalóriamennyiséget fogyasszon!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához