Ezeket látta már?

Bartholin-tályog

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A Bartholin-mirigyek a hüvely nedvesítéséért felelős legnagyobb mirigyek, melyek a nagyajkak belső oldalán, kétoldalt, a gáthoz közel helyezkednek el és a kisajkak belső felszínén nyílnak a hüvelybemenet két oldalán. A mirigy kivezető csöve elzáródásra hajlamos. Elzáródását bármilyen gyulladás okozhatja, amely a hüvelyt megbetegíti és folyással jár. A mirigy kivezető cső elzáródása után a mirigyváladék felhalmozódik a mirigyek végkamrájában és feszülő, folydéktapintatú ciszta ("ún. Bartholin-ciszta") keletkezik. Amennyiben a mirigy bennéke befertőződik, körülírt gennygyülem, Bartholin-tályog alakul ki.

A Bartholin-tályog tünetei

A Bartholin-mirigy nem jár komolyabb általános tünetekkel. Erős helyi fájdalom, duzzanat, a szeméremtest vizenyője uralja a klinikai képet. A tályog akár kisebb tojásnyira is megnőhet, szabad szemmel is jól látható. A hüvelyből általában folyás észlelhető, ami az alapbetegséget jelentő fertőzést jelzi.

A Bartholin-tályog esetleges komplikációi

A tályog spontán áttörhet a bőr felé és folytonosan váladékozó sipolyt képezhet. Máskor a heveny gyulladás kihűl, Bartholin-ciszta marad vissza.

A Bartholin-tályog kiváltó okai

A Bartholin-tályog képződésében gonorrea mellett gyakoriak a bélflóra eredetű bakteriális fertőzések, Trichomonas vaginalis stb..

Mit tehet Ön Bartholin-tályog esetén

A nemi szervek viszketése, égő fájása, folyás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz. A banálisnak tűnő gyulladást sem szabad elbagatellizálni.

Mit tehet az orvos Bartholin-tályog esetén

A látott klinikai kép elegendő a diagnózis felállítására. Helyi fagyasztásos érzéstelenítésben a kézzel megfeszített faló tályogot szikével megnyitjuk. Általában nagy mennyiségű genny ürül nagy nyomással. A gennyből minden esetben bakteriológiai tenyésztést kell végezni arra az esetre, ha antibiotikus kezelésre lenne szükség. A tályog nyitva tartására a hidrogén-peroxiddal átöblített tályogüregbe gézcsíkot helyezünk, amelyet kb. két napig tartanak bent. A tályog spontán meggyógyul, önmagában antibiotikus kezelést ritkán tesz szükségessé. A gennyből kitenyésző baktériumokból következtetnek az alapbetegségre, ami tályog kialakulásához vezetett. Az alapbetegség kezelése alapkövetelmény.

A Bartholin-tályog megelőzése

A Bartholin-tályog az esetek jelentős részében nemi úton terjedő betegség következménye. Hatékony megelőző "módszer" a megbízható monogám párkapcsolat.

Forrás: EgészségKalauz