Ezeket látta már?

Húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Ez az elnevezés az alsó húgyutak szexuálisan terjedő, nem Neisseria baktérium által okozott fertőzéseit foglalja magában. A nem gonococcus által okozott húgyúti gyulladások erősen fertőzőek, de könnyen kezelhetők. A szexuális partnerek gyakori váltogatása fokozza a fertőzési kockázatot.

A húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott tünetei

A nők többségénél nem jelentkeznek panaszok. Ez azért veszélyes, mert a tünetmentes, fertőzött nők nem jelentkeznek kezelésre, így a szövődmények kialakulásának kockázata nagyobb.Áttetsző váladék a hímvesszőből.Fájdalmas, égő érzés vizelés közben.

A húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott esetleges komplikációi

A fertőzés férfiaknál ráterjedhet a herékre, nőknél a méhre és a petevezetékre. E szövődmények terméketlenséget okozhatnak. Okulogenitális szindróma (húgyúti gyulladás kötőhártyagyulladással).

A húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott kiváltó okai

Az alsó húgyutak (és a végbél) Chlamydia, Mycoplasma és más baktériumok által kiváltott fertőzése. A tünetek 1-5 héttel a fertőzés megtörténte után jelentkeznek. A fő fertőzési forrást a vaginális/anális/orális szexuális érintkezés jelenti.

Mit tehet Ön húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott esetén

Menjen el orvosához, ha a fent ismertetett nem gonococcusos húgyúti gyulladásra utaló tüneteket észleli magán!Szedje gyógyszereit az előírt módon akkor is, ha a tünetek a kezelés kezdetét követő néhány nap múlva már megszűnnek! A tünetmentesség nem azonos a gyógyulással. Kezeltesse szexuális partnerét is, mert így megelőzheti az újrafertőződést!Kerülje a nemi életet, amíg az orvos gyógyultnak nem nyilvánítja Önt!

Mit tehet az orvos húgyúti gyulladás, nem gonococcus által okozott esetén

Vérmintából és a nemi szervek váladékából vizsgálatot végez a Chlamydia vagy a Mycoplasma baktériumok jelenlétére.Antibiotikumokat ír fel.A kezelést követően 2-4 nap múlva újra megvizsgálja Önt, hogy valóban meggyógyult-e.

Forrás: EgészségKalauz