Ezeket látta már?

Hüvelygyulladás (Vaginitis)

A hüvelygyulladást, orvosi nevén vaginitist legtöbbször a hüvelyben elszaporodó mikroorganizmusok okozzák. A fertőzés terjedhet szexuális úton is. A menopauza életkorában lévő hölgyek esetében kifejlődhet ún. atrofiás vaginitis is, melyet nem fertőzések, hanem hormonális változások idéznek elő.

A hüvelygyulladás (Vaginitis) tünetei

Bő, fehér, sárga vagy zöld színű, kellemetlen szagú hüvelyi váladékozás.A hüvely és környékének fájdalma, ill. érzékenysége vizelés vagy közösülés alatt. Súlyos esetekben még a járás által keltett gyenge nyomás is égő érzetet kelt.Viszketés.

A hüvelygyulladás (Vaginitis) esetleges komplikációi

Krónikus hüvelygyulladás.Medenceűri fertőzés, melynek során a méhnyak, a méh és a petevezeték is megbetegszik.Terméketlenség.Az újszülött megfertőződése.

A hüvelygyulladás (Vaginitis) kiváltó okai

Leggyakrabban az alábbi mikroorganizmusok által okozott fertőzés:baktériumok: pl. Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae;gombák: ;protozoonok: pl. Trichomonas fajok;vírusok: pl. genitális herpesz.A hüvely felszínét beborító hámszövet a változás korába érkező nőknél szárazzá és sérülésekre, gyulladásra hajlamossá válik.A spermaölő szerekkel, irrigátorokkal, dezodoránsokkal szembeni érzékenység.Bentfelejtett tampon.

Mit tehet Ön hüvelygyulladás (Vaginitis) esetén

Menjen el orvosához, ha hüvelygyulladásra gyanakszik! (A késlekedés fokozza a szövődményveszélyt.)Kerülje az érintett terület felsértését (kaparás, vakarás)!Szedje a gyógyszereket az orvos által mondott mennyiségben és időtartamban még akkor is, ha a tünetek néhány napon belül megszűnnek!Kezeltesse szexuális partnerét is, mert ellenkező esetben újra megfertőződhet!Tartózkodjon a nemi élettől a kezelés időtartama alatt!

Mit tehet az orvos hüvelygyulladás (Vaginitis) esetén

Felállítja a diagnózist és kizárja a cukorbetegség, ill. a nemi úton terjedő betegségek lehetőségét.Mintát vesz a hüvelyváladékból, hogy azonosítsa a fertőző mikroorganizmust.Gyógyszeres kezelést végez szájon át szedhető antibiotikumokkal vagy gyógyszeres pesszáriummal.Hormontartalmú hüvelykrémet ír fel mezopauzás nők számára.Szükség esetén hormonpótló kezelést kezdeményez.

A hüvelygyulladás (Vaginitis) megelőzése

Mossa meg a napi tisztálkodás során a nemiszerveket is! Lágy, nem-parfümözött szappant használjon, és kerülje a talkumport, ha bőre érzékeny!Ha szivaccsal tisztítja a nemi szerveket, a súrolást elölről hátrafelé végezze, anélkül, hogy a bőrt felsértené!Kerülje a spermicid szerek használatát, ha érzékeny rájuk!Kerülje a hüvelyben alkalmazható szerek/eszközök (pl. dezodoránsok, irrigátorok) használatát, főleg, ha érzékeny rájuk!Viseljen laza szabású alsóneműt, nadrágot, melyek a bőr szellőzését biztosító anyagból készülnek!A menstruáció alatt kerülje ugyanazon egészségügyi betét huzamosabb időn keresztül történő használatát! Sose felejtse el ellenőrizni, hogy kivette-e az utolsó tampont!Ha életkora a menopauza időszaka felé közeledik, konzultáljon orvosával/nőgyógyászával a hormonpótló terápia esetleges alkalmazásáról!

Forrás: EgészségKalauz