Ezeket látta már?

Jóindulatú emlődaganatok

2016.03.20. Módosítva: 2016.03.25.

Az emlőben található jóindulatú daganatok mindennaposak, aligha van olyan nő, akinek életében hasonló nem fordulna elő. Daganatnak nem nevezhető az emlő fibrocisztás betegsége (masztopátia), melyet külön címszó alatt ismertetünk. A jóindulatúság csak szövettanilag igazolható, ezért valamennyi daganat esetén annak sebészi kimetszése és mikroszkópos vizsgálata kötelező. Lényegében ez adja meg a jóindulatú emlődaganatok orvosi jelentőségét.

Jóindulatú emlődaganatok előfordulása

A jóindulatú emlődaganatok a pubertás után bármilyen életkorban előfordulhatnak. Férfiaknál is bekövetkeznek, de náluk jóval ritkábban. Mindez hormonális tényezők szerepére is utalhat.

Jóindulatú emlődaganatok okai

A jóindulatú emlődaganatok között ismerünk hormonális hatásokkal (cikluszavarokkal) összefüggőt (fibroadenóma), létezik vírus által kiváltott (intraduktális papillóma), a kiváltó okot azonban, az esetek többségében, nem lehet azonosítani.

Jóindulatú emlődaganatok tünetei

Tapintás: az emlő jóindulatú daganata jellemzően sima felszínű, rugalmas tapintású, alapjáról könnyen elmozdítható, környezetétől élesen elkülönülő, bőrrel, környezeti kötőszövetekkel összekapaszkodást nem mutató szövettöbblet, mely végtelen növekedést nem mutat.

A tejmirigyek kivezető csövéből kiinduló (intraduktális) papilllóma jellemző tünete a vérző emlőbimbó.

Jóindulatú emlődaganatok lefolyása

A jóindulatú emlődaganatok rosszindulatú elfajulásra nem hajlamosak. Növekedésükben hamar megállnak, így méretük kisdiónyinál nagyobb nem szokott lenni.

Jóindulatú emlődaganatok diagnózisa

Az emlő jóindulatú daganatai legtöbbször az emlők önvizsgálata, rákszűrő, ill. mammográfiás vizsgálat során derülnek ki. A pontos diagnózis felállításához a daganat kimetszésére és szövettani vizsgálatára van szükség. Általános gyakorlat a műtét közben végzett szövettani vizsgálat annak eldöntésére, hogy nem rosszindulatú-e a folyamat, s ha ennek gyanúja felmerül, milyen mértékben terjesszék ki a műtétet. Jóindulatúság műtét alatti szövettani vizsgálat alapján történő megállapítása esetén a kimetszésből eredő seb pár öltéssel zárásra kerül és a betegség megoldottnak tekintendő. Szövettani kép alapján leggyakoribb jóindulatú daganatok:


Intraduktális papillóma

a tejmirigyek kivezető csövéből kiinduló, karfiolszerű, laphámeredetű, humán papillómavírus okozta jóindulatú daganat.Rosszindulatú elfajulásával az esetek kevesebb, mint 1%-ábanlehet számolni.

Fibróma

Borsónyi-babnyi, rugalmas tapintatú, sima felszínű,alapján könnyen elmozdítható kötőszövet eredetű jóindulatú daganat.

Fibroadenóma

Jóindulatú mirigydaganattal (adenóma) keveredett fibróma.

Lipóma

Tokkal körülvett zsírdaganat.

Rhabdomyoma

A mellkas izmaiból kiinduló jóindulatú daganat.

Osteoma, chondroma

A bordák csontjából, ill. porcállományából kiinduló,nagyon ritka jóindulatú daganat.

Neurinóma

Az idegszálak velőshüvelyéből kiinduló jóindulatú daganat.Sok esetben dominánsan öröklődő progresszíven szaporodóneurinomák (neurofibromatosis, vagy Recklinghausen-kór)emlődaganatok formájában is megmutatkoznak.

Jóindulatú emlődaganatok terápiája

A jóindulatú emlődaganat általában egyszerű sebészi kimetszéssel megoldódik. Amennyiben a jóindulatú emlőbetegség (többnyire örökletes) rendszerbetegség (pl. Recklinghausen-kór) része, az eset speciális gondozást igényel.

Jóindulatú emlődaganatok megelőzése

A jóindulatú emlődaganatok közül csak az adenofibróma előzhető meg a felmerülő cikluszavarok, vérzési rendellenességek korai gondozásával.

Örökletes rendszerbetegség (osteochondrosis, Recklinghausen-kór, stb.) esetében genetikai tanácsadás javasolt az ismétlődés megelőzése céljából.

Egyéb tudnivaló a jóindulatú emlődaganatokról

Bár a jóindulatú emlődaganatok többnyire veszélytelenek, a veszélytelenségről csak rendszeres rákszűrővizsgálattal győződhetünk meg. Ennek mai rutin gyakorlata az évente elvégzett mammográfia (az emlők speciális röntgenvizsgálata), mely nőknél 40 éves kor felett mindenki számára javasolt.

Forrás: EgészségKalauz