Ezeket látta már?

Prosztatapanaszok

A prosztata (dülmirigy) a férfi húgycső egy részét körbevevő, gesztenye nagyságú szerv, ami közvetlenül a húgyhólyag alatt található. A prosztata olyan váladékot termel, ami az ondósejtek mozgékonyságát biztosítja. Az egyén 50-es éveinek környékén gyakran fordul elő a prosztataszövet jóindulatú megnagyobbodása. Ez a prosztatamegnagyobbodás (prosztata-hiperlázia) fokozott nyomást fejt ki a húgycsőre vagy közvetlenül a hólyagra.

A prosztatapanaszok tünetei

A betegség három stádiumát különböztetjük meg:gyakori vizelési inger, főleg éjszakánként.elgyengülő sugarú vizelés. Ekkor már nem lehetséges a húgyhólyag teljes mértékű kiürítése (maradékvizelet képződés). A vizelet pangása kedvez a hólyagfertőzéseknek (húgyhólyaggyulladás), ezenkívül hosszabb idő elteltével a vesék is károsodhatnak. teljes mértékű vizeletvisszatartás, gyakran fájdalommal együtt, mely mellett előfordulhat a hólyagból való állandó csepegés (orvosi kifejezéssel vizelet-inkontinencia).Ugyanezeket a panaszokat prosztatarák is kiválthatja.

A prosztatapanaszok kiváltó okai

Nem ismertek, valószínűleg szerepet játszik az androgének (férfi sexhormonok) csökkent termelődése.

Mit tehet Ön prosztatapanaszok esetén

Mozogjon, ne üljön túl sokáig!Igyon keveset, főleg alkoholból!Gyakran pisiljen! A vizelési ingert soha ne nyomja el, hogy a hólyag ne legyen túltelített!Gondoskodjon a rendszeres székelésről, hogy ezáltal elkerülje a hólyagra és a húgyutakra nehezedő esetleges nyomást!Alkalomszerűen vegyen meleg ülőfürdőt!A növényi eredetű készítmények, főleg a sitosterin, a tökmag vagy a csalángyökér tartalmúak átmeneti jelleggel enyhíthetik a panaszokat.Mikor forduljon orvoshoz045 éves kortól rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, hogy így az esetleg még panaszokat nem okozó tumor már korai stádiumban felismerhető legyen;mihelyst az első vizelési panaszok fellépnek.

Mit tehet az orvos prosztatapanaszok esetén

Kizárja a tumor lehetőségét.Vizeletvisszatartás esetén felhelyez egy katétert.A belső prosztataszövetet operatív úton eltávolítja. Ez legtöbbször nemzőképtelenséghez vezet, de az erekciós képesség fennmarad.

A prosztatapanaszok megelőzése

Speciális megelőzési módszer nem áll rendelkezésre.

Forrás: EgészségKalauz