Ezeket látta már?

Jet lag (időzóna átlépéssel járó) tünetek

2014.04.10. Módosítva: 2015.11.04.

Az angol kifejezést főként a repüléssel kapcsolatban alkalmazzák, az időeltolódással, időzónák átlépésével összefüggésben. A zavarok, panaszok elsősorban átmeneti alvászavarokban nyilvánulnak meg, mert felborul a szervezet napi (cirkadián) ritmusa. Megváltozik az idő szinkronizáltsága – akkor kellene aludni, amikor nappal van és fordítva. Minél több időzónát kell átlépni utazás közben (és minél gyorsabban), annál nagyobb a jet lag kialakulásának valószínűsége.

A főbb tünetek a nappali fáradtságérzés, rossz közérzet, nehezített ébrenlét, gyomor-bélrendszeri panaszok. A jet lag ugyan csak átmeneti zavar, de jelentős mértékben tönkreteheti az üzleti utat vagy nyaralást. Szerencsére vannak lehetőségeink e probléma megoldására.

Jet lag (időzóna átlépéssel járó) tünetek

Tünetek

Alvászavar – álmatlanság, korai ébredés, nagymértékű aluszékonyság

Nappali fáradtságérzés

Koncentrációzavar napközben

Gyomor-bélrendszeri zavar, hasmenés/székrekedés

Rossz közérzet

Izomfájdalom

Menstruációs zavar

Okok

A jet lag, az időzónák átlépésekor kialakuló zavar, de legalább 2-3 időzóna átlépése szükséges ahhoz, hogy tünetek mutatkozzanak. Lássunk egy példát erre. A New York – Párizs légijáratot követően 6 órát veszítünk. Miért? A gép mondjuk délután 4 órakor indul New Yorkból, és másnap reggel 7 órakor érkezik Párizsba. Igaz, belső óránk szerint ekkor még csak éjjel 1 óra van, és le kellene feküdni, de a párizsiak éppen akkor indulnak munkába...

Így pár nap eltelik, amíg a szervezetünk alkalmazkodik a megváltozott alvás-ébrenléti ciklushoz (az ezzel járó étkezés, székletürítési rend stb. szokásaihoz).

A napfény szerepe

Belső óránk szabályozásában a napfény kapja a legnagyobb szerepet. Szabályozza a melatonin nevű hormon elválasztását, amely az alvás-ébrenlét ritmusának karmestere.

Szemünk retinája továbbítja a fényre kialakult szignált az agy hipotalamusz nevű területére. Éjjel csekély erősségű ez a jel, a hipotalamusz a tobozmirigynek utasítást ad a melatonin fokozottabb elválasztására. Nappal a fényinger hatására viszont a hipotalamusz utasítása gátolja a melatonin termelését.

Könnyebbé válhat az új időzónához való alkalmazkodásunk, ha hosszabb időn töltün a nappali viszonyok között.

Nyomásviszonyok a kabinban

Egyes kutatók szerint a repülőgépen uralkodó nyomás – és annak változása, a nagy magasság is kiválthat jet lag tüneteket, akár időzóna-átlépéstől függetlenül is.

Ha kevés folyadékot fogyasztunk a repülőút közben, kiszáradásos tüneteink lehetnek. Ha valaki viszont túl sok kávét és alkoholt fogyaszt, az is ronthatja a jet lag tüneteit, fokozhatja az alvászavart.

Kockázatok

Az átlépett időzónák száma.

Repülés keleti irányba. Ez időveszteséggel, a nyugatra történő repülés viszont időnyereséggel jár...

Gyakran repülő utasok, pilóták, stewardessek.

Idősebb utasok. Náluk hosszabb ideig tarthat a jet lag tüneteiből való visszatérés.

Szövődmények

Igen ritkán előfordulhat repüléssel kapcsolatosan szívinfarktus vagy stroke, de ez természetesen nemcsak az időzónák átlépésével hozható összefüggésbe.

Kezelés, gyógyszerek

A jet lag tünetei általában nem igényelnek kezelést. Ha valaki gyakori utas, és jelentős mértékben zavarja az időzónák átlépése, kérhet gyógyszeres, vagy egyéb terápiát orvosától.

Gyógyszerek

Altató-nyugtató szerek. Az újabb típusú "z" betűsek: zolpidem, zopiclone, zaleplon

Benzodiazepinek pl. triazolam.

A kezelés csak és kizárólag orvosi utasításra történhet. Miután az újabb típusú altatószerek alkalmazása számos mellékhatással, paradox hatással jár, csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett célszerű ezeket használni – és csak korlátozott ideig. Megjegyzendő meg, hogy az alvás tartamát minőségét javítják, de a nappali tünetekre nincsenek hatással.

Fényterápia

Szervezetünk belső óráját főként a napfény szabályozza. Ezért lehet hasznos jet lag esetén a fényterápia alkalmazása, pl. mesterséges fények, lámpák használatával hasonló ingereket kapunk, mint a természetes fény.

Ez hasznos lehet pl. üzleti, kereskedelmi utazók esetén, ha valaki gyakran kényszerül éjjel utazni, kevés napfényt lát utazásai során. A fényterápia praktikusan lehet asztali lámpa az irodában, homloklámpa, bármilyen mesterséges fényforrás.

forrás: MSD Orvosi kézikönyv, Mayo Clinic, Farmakoterápia

Forrás: EgészségKalauz