Ezeket látta már?

Ami aktuális: fagyási sérülések

2010.03.02. Módosítva: 2015.11.04.

Ha a szervezet, vagy annak egy része az alacsony környezeti hőmérséklet (0°C alatti) hatására lehűl, akkor fagyási sérülés jön létre.

A fagyási sérülések előfordulása Leggyakrabban az ittasan elalvókon, vagy a rossz szociális körülmények között élőknél jelentkezik. Jellemző még azoknál, akiknek rossz a keringésük cukorbetegség, érelmeszesedés vagy érgörcs miatt (amit dohányzás, egyes idegrendszeri betegségek és bizonyos gyógyszerek okozhatnak), illetve akikben a túl szoros kesztyű vagy lábbeli akadályozza a véráramlást. Fagyási sérülés előfordulhat azoknál is, akik hosszabb időt kénytelenek tölteni extrém hideg időjárási viszonyok között (eltévedt hegymászók, síelők, túrázók, katonák, stb.).

Ami aktuális: fagyási sérülések

A fagyási sérülések okai A fagyás a hideg és az erek beszűkülésének együttes hatására jön létre. Mivel a hideg beszűkíti a vérereket, ezért a fagyott terület közelében lévő szövetek a csökkent véráramlás miatt károsodhatnak. Először a keringés végső pontjain: a kéz- és lábujjakon, orron, füleken jelentkezik. Az erekben a hideg hatására a vér meg is alvadhat. A vérrögök csökkentik a véráramlást, ezért az érintett szövetrész elhal. Ha a véráramlás újra megindul, akkor a károsodott szövet számos, gyulladást keltő kémiai anyagot bocsát ki, ez pedig még tovább súlyosbítja a hideg által okozott károsodást.

A fagyási sérülések tünetei, lefolyása A tünetek az érintett terület mélységével és kiterjedésével változnak. Felületes fagyás érzéketlen fehér bőrfelületet eredményez, amely a felmelegedést követően hámlani kezd. Kissé mélyebb fagyás következtében az érintett terület felhólyagosodik és megduzzad. Mély fagyás hatására a végtag érzéketlenné válik, hideg lesz és elnehezül. Gyakran hólyagok keletkeznek: ha a hólyagok víztiszta folyadékkal teltek az enyhébb károsodást jelez, mintha véres bennéket tartalmaznak. Az érintett végtag beszürkülhet és felpuhulhat – ez a nedves gangréna. Ha nedves gangréna alakul ki, akkor gyakran amputálni kell a fagyott testrészt. Az érintett terület befeketedhet és beszáradhat, ez esetben száraz gangréna alakult ki.

A fagyási sérülések diagnózisa A körülmények és a tünetek alapján lehetséges.

A fagyási sérülések terápiája A fagyott területet olyan gyorsan kell meleg vízzel felmelegíteni, amilyen gyorsan csak lehetséges, de a víz ne legyen kézmelegnél forróbb. A terület dörzsölése, különösen hóval, csak további szövetkárosodáshoz vezet, ezért kerülendő. Mivel az érintett terület érzéketlen, ezért a melegítést nem szabad tűzzel, hősugárzóval vagy elektromosan melegíthető takaróval végezni. A fagyott terület a melegítés során rendkívül fájdalmassá válik, emiatt kábító fájdalomcsillapító injekcióra lehet szükség. A keletkezett hólyagokat tilos felnyitni, ha mégis felnyílnának, akkor antibiotikumot tartalmazó krémmel kell fedni őket.

Forrás Dobozy-Farkas-Horváth-Hunyadi-Schneider: Bőrgyógyászat

Mark H. Beers: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Forrás: EgészségKalauz