Ezeket látta már?

Ólommérgezés

2014.02.10. Módosítva: 2015.11.04.

Ólommérgezés akkor alakul ki, ha az ólom beépül a szervezetbe, ami hosszan, hónapokon-éveken át zajló folyamat lehet. Még kisebb mennyiségű ólom is okozhat súlyosabb problémákat. Legérzékenyebbek a 6 éves kor alatti gyermekek, náluk a mentális és testi fejlődés károsodhat. Magas ólomszintekkel történt mérgezés halálosan is végződhet.

A mérgezés leggyakoribb forrásai gyermekeken az ólom-alapú festékek, vagy a régebben (1950-es évek előtt) épült házakból származó ólomtartalmú por. Egyéb forrás lehet még a víz, és a talaj. Felnőtteken munkahelyi ártalom, pl. villanyszerelők, autószerelők, elem- és akkumulátortöltéssel foglalkozók, építőipari munkások stb. Nem könnyen kimutatható az ólommérgezés, még magasabb vérszintek esetén sem. A tünetek, jelek akkor mutatkoznak, amikor már nagyobb mennyiség halmozódott fel a szervezetben.

Ólommérgezés

Okok

Az ólom a földkéregben is előfordul, de az emberi tevékenység (bányászat, energiahordozó kutatás) révén elterjedt mint ipari segédanyag. Számos festékben alapvető alkotórész volt (az 1970-es évek végéig), de a benzin-alapú üzemanyagokban is szerepelt, elemekben, akkumulátorokban, csővezetékekben, kerámiában, tetőfedő anyagokban, kozmetikumokban.

Ólomtartalmú festékek

Az USA-ban 1978-ben tiltották be az ólomtartalmú festékekben, játékszerekben, és bútorokban való alkalmazását. A régi házak falain azonban most is (ha nem újították fel) ólomtartalmú festék burkolja. A legtöbb gyermekkori ólommérgezés forrása pedig az ólomtartalmú festékekkel színezett cukorkák, édességek.

Csővezetékek, konzervek

Régebben a házak vízhálózati csővezetékei is ólomtartalmú fémcsövekből álltak, itt ráadásul az ólom közvetlenül a vízbe oldódhatott ki. A legtöbb ország már tiltja az ólomtartalmú konzervdobozok alkalmazását, de helyenként még előfordulhat.

Gyógytermékek

Egyes országok gyógytermékeiben még előfordulhat ólom, főleg a fejlődő országokból származóakra kell különösen figyelni.

Egyéb források

Talaj: az ólomtartalmú üzemanyagokból, festékekből az ólom beoldódhat a talajba, ez pl. a sztrádák mellett, a nagyvárosok környezetében okozhat problémákat.

Háztartási por: a már említett cukorkák, édességek, illetve az ólomszennyezett talaj a kertekben.

Kerámiák: porcelán és más kerámiák tartalmazhatnak ólmot, amely ha edényként használjuk, ólomszennyezés forrása lehet.

Játékok, kozmetikumok. Főként a régebbiekben fordulhat elő.

Tünetek

Gyermekkorban:

 • Irritabilitás
 • Étvágycsökkenés, testsúlycsökkenés
 • Fáradékonyság
 • Hasi fájdalom, hányás, székrekedés
 • Tanulási nehézségek

Újszülött- és csecsemőkorban: (magzati ártalmat követően)

 • Tanulási, mentális nehézségek
 • Növekedés meglassulása

Felnőttkorban:

 • Magas vérnyomás
 • Mentális zavarok
 • Végtagzsibbadás, fonákérzések
 • Izomgyengeség
 • Fejfájás
 • Hasi fájdalom
 • Memóriavesztés, hangulatzavarok
 • Csökkent spermaszám, spermazavarok
 • Terhességben abortusz, koraszülés

Kockázatok

Életkor: legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemők és kisgyermekek (6 éves korig). A már említett tárgyakkal, élelmiszerekkel juthat szervezetükbe ólom, és nagyobb károsodást okoz, mint későbbi életkorokban.

Régen épült házak: a már említett okok (ólomtartalmú falfestékek, régi házak felújítása).

Egyes hobbik: régi bútorok felújítása, üvegművészet (ólomkristály).

A terhes nők a legnagyobb kockázatnak kitett személyek, számukra mindenképpen kerülendő az ólommal való érintkezés bármely formája.

Szövődmények

A legnagyobb veszély gyermekkorban a fejlődés zavara, károsodása. Későbben már kis mennyiségű ólom is veszélyes lehet, a magas ólomszint pedig vesekárosodást, idegrendszeri zavarokat okozhat. Toxikus vérszintek görcsrohamot, tudatvesztést, halált okozhatnak.

Diagnózis

Vérképben kimutatható az ólom, 10 mcg/dl feletti szint már kórosnak számít.

Kezelés

Az első lépés a szennyező forrás eltávolítása a környezetből, illetve a lehetséges ólomtartalmú anyagok, tárgyak azonosítása. Munkahelyeken a munkavédelem feladata az ólomtartalmú anyagok eltávolítása, az ilyen munkafolyamatok megszüntetése, betiltása.

Gyógyszeres kezelés

Kelát-kezelés: a kelátok pl. fémekkel komplexet képeznek, megkötik azokat, és a vizelettel ürülnek.

EDTA-kezelés, hasonló elven alapul. A vér 45 mcg/dL feletti ólomszintje esetén alkalmazzák. A vérszinttől függően a kezelés ismételhető. Súlyos esetekben a károsodás már nem megfordítható.

Megelőzés

Alapos kézmosás

Háztartási takarítás csak nedves módszerekkel, a por elkerülésére.

Hidegvíz-használat: ólomcsöves lakásokban legalább 1 percig ki kell ereszteni a hideg csapvizet, forró vizet csapról ne használjunk.

Régi házak- és lakások felújításánál kerülni kell a nyílt lánggal vagy homokfúvással való festéklemaratást. Ha a régi festék nem eltávolítható, biztonságosan rá kell festeni, a felújításnál védőruhát, védőszemüveget alkalmazni.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Mayo Clinic

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához