A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Árpa

#árpa
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az árpa nem más, mint a szempillák szőrtüszőmirigyeinek gyulladása. E betegség nem súlyos és rendszerint magától elmúlik. A visszatérő jelleggel megjelenő árpák inkább zavaróak mint veszélyesek.

Hirdetés

Az árpa tünetei

Viszketés/enyhe fájdalom a szemhéj szegélyén, ahol a szempillák erednek.Kis duzzanat ugyancsak a szemhéj szegélyén, amely keléssé változik. Lassacskán saját magától is elmúlhat, vagy ha megérett (teljesen megtelt gennyel), kifakad.

Az árpa kiváltó okai

Baktériumos fertőzés a szempillák szőrtüszőmirigyeiben.

Mit tehet Ön árpa esetén

Várjon amíg az árpa önmagától elmúlik, kb. 1 hét alatt!Használjon meleg törölközőt napi 1-2-szer, hogy elősegítse a kelés korábbi kifakadását!Ha a kelés megérett, húzza ki az illető szőrtüszőmirigyből kinövő szempillát, hogy az összegyűlt genny kifolyhasson!Forduljon orvoshoz, ha az árpa nagyméretű, nyomja a szemgolyót (mely bevörösödhet), vagy ha az árpák újra és újra megjelennek!

Mit tehet az orvos árpa esetén

Fertőtlenítő hatású szemcseppeket/kenőcsöket ír fel.

Az árpa megelőzése

Ne érintse/dörzsölje szemeit, főleg, ha kezei nem tiszták!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.