Ezeket látta már?

Öregszeműség (Preszbiópia)

2010.08.25. Módosítva: 2015.11.04.

Korral járó természetes folyamat, melynek során a szem fokozatosan elveszíti azt a képességét, hogy a túl közeli tárgyakra fókuszáljon, azokat tisztán lássa. Legelőször az olvasás nehézsége tűnik fel, az érintett csak a karjának kinyújtásával látja tisztán a kisebb betűket. Ez gyakran megfigyelhető középkorúaknál akkor is, ha az illető maga nem veszi észre a szinte tudat alatti mozdulatot.

A preszbiópia előfordulása

Öregszeműség (Preszbiópia)

A folyamat 40 éves kor körül kezdődik, folyamatosan rosszabbodik, de egyénenként eltérő tempóban. A sokat író olvasó, számítógépező személyeknél gyorsabban rosszabbodik, de mindenkinél kialakul, aki "megéli". Később jelentkezik és lassabban súlyosbodik preszbiópia azoknál, akiknél a munka, életvitel során rendszerint szűk (myosis) – vagyis gyakorta kényszerül a szem az erős fénnyel szemben védekezni. Így földműveseknél, kőműveseknél, stb. a folyamat enyhébb, mint a sok írással, olvasással járó, sötétebb közegben élőknél hamarabb jelentkezik és gyorsabban progrediál. A preszbiópia az öregedési folyamat része. Mivel az egészséges lencse törőképessége is legfeljebb 20 dioptria, a lencse teljes elvesztése sem járhat nagyobb látásvesztéssel. (Dioptria a méterben kifejezett fókusztávolság reciproka. Ha a fókusztávolság pl. 10 cm = 0,1 m, az 1/0,1 = 10 dioptria a lencse törőképessége.)

A preszbiópia okai

A szemlencse rugalmas kötőszöveti rostjai fokozatosan elveszítik rugalmasságukat és a szemlencse közepén található merev, porcszerű "mag" lassanként elfoglalja az egész lencsét. Ezzel párhuzamosan a sugárizmok egyre kevésbé lesznek éles képre fókuszálni a lencsét, mivel az elmerevedik.

A preszbiópia tünetei

Az első tünetek olvasási nehézségek formájában jelentkezik minden középkorú egyénnél. A betűk jobban felismerhetők, ha a kart kinyújtva a betűket távolabbról veszik szemügyre. A folyamatot feltartóztatni nem lehet, időközönként erősebb és erősebb olvasószemüvegre lesz szükség. A távolra látás nem érintett, így az érintettek pl. gépjárművezetési képessége, preszbiópia miatt, nem csökken.

A preszbiópia diagnózisa

A beteg korának ismeretében, a tünetek alapján és hagyományos látásélességi vizsgálatokkal (főként olvasási próbával) a presbyopsia diagnózisa egyszerű.

A preszbiópia kezelése

A látásélesség olvasószemüveggel korrigálható. Az olvasószemüvegben nagyítólencse van. Az érintettnek kezdetben 0,5-1 dioptriás szemüveg is elég, de a szemüveget időközönként erősebbre kell cserélni. Mivel a természetes olvasási távolság kb. 25 cm, elvileg (1/0,24 m) 4 dioptriánál a szem tovább nem romlik. A korral természetesen egyéb szembetegségek is gyakoribbá válnak így olykor ennél erősebb szemüvegre is szükség lehet.

Amennyiben az állapot egyéb öregedéssel járó szembetegséggel is társul, mesterséges lencse beültetése könnyítheti meg az érintettek mindennapjait.

A preszbiópia megelőzése

A presbyopsia megelőzésére nincs lehetőség, viszont a teljes értékű emberi életet sem nehezíti meg jelentősen. Az öregszeműség megelőzésére javasolt, ill. szolgáltatott "látásjavító szemtornák" hatékonysága nem bizonyított.

Egyéb tudnivalók a presbyopiáról

Az olvasószemüveg állandó viselése a távolra látás képességét jelentősen rontja. Sose felejtse el levenni pl. autóvezetés előtt, és autóvezetés közbe se vegye fel pl. rádióadó keresése, vagy telefonhívás fogadása kapcsán.

Forrás: EgészségKalauz