Ezeket látta már?

A szürkehályog vakságot is okozhat? Mennyire fájdalmas a szürkehályog műtét? Ezekről jó, ha tud

szürkehályog látáscsökkenés műtét látásromlás vakság zöldhályog

Sokan még a probléma jellegével sincsenek tisztában, ezért kezdjük rögtön annál, hogy mit is takar ez a megbetegedés.

Mi a szürkehályog?

Nem véletlen az elnevezés, hiszen a szemlencse egy részének, vagy akár egészének elszürkülése zajlik a folyamat során. A szemben levő fehérjék aktuális állapota megakadályozza azt, hogy tiszta képek jussanak a retinán keresztül a látóideghez, majd az agyhoz. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Nem egyik napról a másikra romlik el a látás, hanem folyamatosan válik olyanná a látás, mintha egy vízfüggönyön keresztül nézne a beteg.

A szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a retináig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, legtöbbször nem derül ki időben, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet.

Hazánkban kevés a szürkehályog-műtét

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a szürkehályog a vakság vezető oka. A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha a kellő figyelmet fordítanánk a 15-20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint jelentősen, akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak az embereknek a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat. Ennek ellenére az EU-országok közül hazánknál csak Romániában végeznek kevesebb szürkehályog-műtétet – derül ki az Eurostat adataiból.

Javíthatók az adatok a műtétek számának emelkedése nélkül?

„Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható – mondja Dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa. – A beavatkozás során a saját szemlencsét egy olyan, akár trifokális műlencsével helyettesítjük, amellyel távolra, középtávra és közelre is egyformán jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére.”

A szürkehályogot gyógyító beavatkozás részletei közül az egyik legfontosabb, hogy a műtét injekció- és fájdalommentes, a látásélesség már a műtét napján azonnal javul, a látás pedig pár napon belül teljes lesz. Tehát a gyógyulási idő rövid, és csak néhány napig szükséges a kímélő életmód.

Míg korábban csak jelentős látásveszteségnél műtöttek, ma akár már 20-30% körüli látásromlás esetén is szívesen elvégzik a beavatkozást, köszönhetően a modern orvosi technológiáknak, amelyek szinte a nullával tették egyenlővé a beavatkozás kockázatát. Aki a társadalombiztosítása terhére szeretné elvégeztetni a műtétet, annak számolni kell azzal, hogy több hónap is eltelhet, mire időpontot kap az első vizsgálatra, amely után akár egy év is lehet a várakozás a szürkehályog-műtétre.

Aki a magánegészségügyet választja, az hamarabb térhet vissza a munkába és a társasági életbe, hamarabb élhet újra teljes életet a családjával. A költségek pedig részletfizetéssel vagy a magán egészségpénztárban összegyűlt összeg felhasználásával mérsékelhetők.

Hogyan ismerhető fel a szürkehályog?

A legfontosabb jele a homályos, felhős látás. Nem csak az éjszakai látás válik rosszabbá, hanem az éles fényekre is érzékenyen reagál a páciens. A színek elhalványulnak, sőt, akár kettős látás is jelentkezhet az egyik szemet illetően.

Mennyire fájdalmas a szürkehályog műtét?

A szürkehályog-műtét a legtöbbeknek fájdalommentes, de azon kevesek esetében, akik a műtét során kellemetlen érzésről számolnak be, a szemészorvosok óvintézkedéseket tehetnek a fájdalom csökkentésére. Műtét után a szem kissé viszkethet és érzékeny lehet a fényre, vagy az érintésre, de mindez csupán egy-két napig tart.

A Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az első szemmel végzett szürkehályog-műtéten átesett 106 betegből álló csoportban a betegek 35 százaléka számolt be fájdalomról. A Pain Research and Treatment című szaklapban megjelent tanulmányban pedig azt írták, hogy a szürke hályog típusa befolyásolhatja a beteg fájdalomérzetét. A tanulmány szerint a sűrű szürke hályoggal rendelkező betegek többsége nagyobb valószínűséggel tapasztal fájdalmat a műtét során.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszakai munka: így hat az egészségre, ha este is dolgozik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: Saint James Szemészeti Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához