Ezeket látta már?

Aranyér

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Aranyérnek nevezi a köznyelv a végbélnyílás környékén megjelenő, repedt falú vénákból származó fájdalmas vérömlenyeket. Az igazi, orvosi értelemben vett aranyér ettől eltérően a végbél vénás hálózatának csomós tágulatából keletkezik, és beljebb helyezkedik el.

Az aranyér tünetei

Friss vér a WC papíron, a székletben. A vér esetenként a székelést követően csöpög a végbélnyílásból.Puha, néha meglehetősen nagy kiterjedésű vénás csomó a végbélnyílásban.Esetenként fájdalmas székelés.Végbéltáji viszketés.Székrekedés, melyet a széklet útját elzáró csomók okoznak.

Az aranyér esetleges komplikációi

Komoly vérzés, vérszegénység (a vénák fala vékony, könnyen megreped és vérzik).A vénás csomók elfertőződése.Az aranyeres csomók előreesése a végbélnyíláson át. Ez a jelenség fájdalommal jár és műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

Az aranyér kiváltó okai

Fokozott nyomás székeléskor, erős köhögés, terhesség és szülés.Öröklött vénabillentyű gyengeség, melynek következtében a vér visszaáramlik.Hashajtók, melyek használata során a bél ürülésre kényszerülhet akkor is, amikor a végbél záróizomzata még zárt helyzetben van. Ekkor ugyanis a fokozott nyomás megterheli a végbelet.Kevés mozgás, elhízás.Májcirrhosis.

Mit tehet Ön aranyér esetén

Menjen el orvosához, hogy a kivizsgálást követően felállíthassa a diagnózist!Vegyen meleg ülőfürdőket sós vízben kb.15 percig!A fenéktájékot székelés után nagyon óvatosan tisztítsa, lehetőleg nem papírral, hanem meleg szappanos vízzel!

Mit tehet az orvos aranyér esetén

Rektoszkópiás vizsgálatot (végbéltükrözés) végez, kizárja a vastag-, ill. a végbélrák lehetőségét.Székletlágyító készítményeket ajánl.Kenőcsöt vagy kúpot javasol.A nagy aranyeres csomókat ún. injekciós szklerotizálással szünteti meg.Sebészeti megoldást javasol.

Az aranyér megelőzése

Rostdús étkezés (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek) a puhább széklet biztosítására.Bőséges folyadékfogyasztás.Rendszeres testmozgás a székrekedések ellen.Kemény ülőalkalmatosságok használata.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához