Ezeket látta már?

Mi az érelmeszesedés és mi jó ellene? Ezek az érelmeszesedés okai, tünetei és kezelési módjai

érelmeszesedés ellen ok tünet kezelés

Érelmeszesedés a test legtöbb artériáját is érintheti, beleértve a szív, az agy, a karok, a lábak, a medence és a vesék artériáit.

Mi az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés egy krónikus betegség, amelyet súlyos gyulladásos folyamat jellemez, amely az erekben az évek során felhalmozódó zsíros plakkok miatt következik be, ami végső soron a véráramlás elzáródását eredményezi, és elősegíti a szövődmények, például szívinfarktus és cerebrovaszkuláris balesetek előfordulását. (CVA).

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség. Az erek térfogatának csökkenése következtében a vér nem tud akadálytalanul áramlani, ezáltal nő az artériák elzáródásának veszélye, ami stroke-hoz, szívinfarktushoz vagy a láb keringési zavaraihoz vezethet. Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség. Az erek térfogatának csökkenése következtében a vér nem tud akadálytalanul áramlani, ezáltal nő az artériák elzáródásának veszélye, ami stroke-hoz, szívinfarktushoz vagy a láb keringési zavaraihoz vezethet. Forrás: shuttertock.com

A zsíros plakkok felhalmozódhatnak a veséket és más létfontosságú szerveket ellátó artériákban, ami károsíthatja e szervek működését. Ezeket a plakkokat főként a rossz koleszterin, az LDL alkotja, ezért fontos az ideális koleszterinszint fenntartása egész életen át a kiegyensúlyozott, zsírszegény étrend és a rendszeres fizikai aktivitás révén.

Az érelmeszesedés egyik fő oka a magas koleszterinszint

A köztudatban a koleszterint csak „zsírként” emlegetik. Ez nem áll messze a valóságtól, hiszen a koleszterin valóban egy zsírszerű anyag, ami a sejtek működésének szempontjából elengedhetetlen. A laboratóriumi leleten LDL (koleszterin) néven lehet megtalálni. A magas koleszterin oka lehet a túlzott zsírbevitel, ami szerencsére életmódbeli változással orvosolható, de nem kizárt, hogy gyógyszeres kezeléssel kell megtámogatni. Szintén gyógyszeres kezelés szükséges azokban az esetekben, amikor a koleszterin bizonyos anyagcserezavar miatt magas. Az általános laboratóriumi leleteken szerepel az LDL érték, így érdemes figyelemmel kísérni az érelmeszesedés kockázata miatt.

Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik és a felesleges koleszterin az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata – emelte ki. Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik és a felesleges koleszterin az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata – emelte ki. Forrás: shuttertock.com

Mi a koleszterin?

A koleszterin a lipidek közé tartozó vegyület, amely a sejtmembrán és egyes hormonok felépítésében lényeges szerepet játszik. Nélkülözhetetlen a szervezet élettani folyamataiban, de mennyiségének kóros megnövekedése komoly veszélyekkel jár. Alapvetően két típusa létezik:

 1. A "rossz" koleszterin az ún. LDL felelős a szervezetben többek között az érelmeszesedés kialakulásáért,
 2. ezzel szemben a "jó" koleszterin az ún. HDL az érelmeszesedés védőfaktorának számít.

A táplálkozási szokásoknak a magas koleszterinszint kialakulásában kiemelkedő szerepük van.

 • Magas zsírtartalmú táplálék fogyasztása az LDL koleszterinszintet növeli, a HDL koleszterin mennyisége pedig többek között fokozott testmozgással növelhető.
 • A koleszterinszint az életkorral folyamatosan nő. 

Elsősorban az erekre kifejtett hatása az, ami miatt a magas koleszterinszint ellen védekeznünk kell.

Az érelmeszesedés fajtája attól függ, hogy mely artériák érintettek

Az érelmeszesedés rendszerint nem terjed ki az egész érrendszerre, hanem inkább egyes szervek ereire korlátozódik.

 • A koszorúér-betegség (CAD) - a plakk felhalmozódása a szív artériáiban.
 • A perifériás artériás betegség (PAD) - leggyakrabban a lábak artériáiban felhalmozódó lepedék, de felhalmozódhat a karokban vagy a medencében is.  Alsó végtag ereinek elmeszesedésekor elsősorban a lábizmok vérellátása nehezebb, járáskor az izmokhoz kevés oxigén jut, ami fájdalmat okoz a lábizmokban. Pihenésre a láb oxigénellátása megjavul, a fájdalom megszűnik. A járásra jellemző lábfájdalom miatt a betegséget időszakos sántításnak is nevezik.
 • A nyaki artériák betegsége - a plakk felhalmozódása a nyaki artériákban. Csökkenti az agy véráramlását.
 • A veseartéria szűkülete - a plakk felhalmozódása azokban az artériákban, amelyek vérrel látják el a vesét.
 • A csigolyaartéria betegsége - az agy hátsó részét vérrel ellátó artériákban kialakuló érelmeszesedés. Az agynak ez a területe szabályozza azokat a testfunkciókat, amelyek az életben tartáshoz szükségesek.
 • Mesenterialis artéria - az iszkémia plakk felhalmozódása azokban az artériákban, amelyek a beleket vérrel látják el.
Az érelmeszesedés gyógyszerrel nem gyógyítható betegség, de életmóddal megelőzhető, illetve időben felismerve kordában tartható. Eddig nem ismert olyan hatóanyag, mely el tudná távolítani az érfalról a lerakódásokat vagy a megkeményedett ereket újra rugalmassá tenné. A páciens életmódja a kezelésben is döntő jelentőségű. Az érelmeszesedés gyógyszerrel nem gyógyítható betegség, de életmóddal megelőzhető, illetve időben felismerve kordában tartható. Eddig nem ismert olyan hatóanyag, mely el tudná távolítani az érfalról a lerakódásokat vagy a megkeményedett ereket újra rugalmassá tenné. A páciens életmódja a kezelésben is döntő jelentőségű. Forrás: shuttertock.com

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) tünetei

Az érelmeszesedés egy csendes, alattomosan támadó betegség, amely során a zsír idővel felhalmozódik, ezért a tünetek csak akkor észlelhetők, ha a véráramlás súlyosan károsodott. A tünetek az érintett artériától függően változhatnak, de általában megjelenhetnek:

 • fájdalom és/vagy nyomásérzés a mellkasban
 • nehéz légzés
 • mentális zavartság
 • szédülés
 • gyengeség a karban vagy a lábban
 • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
 • fokozott vérnyomás
 • túlzott fáradtság
 • A veseelégtelenség jelei és tünetei, például erős szagú és habos vizelet, remegés és görcsök
 • intenzív fejfájás

Ezek a tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor az artéria már teljesen vagy majdnem teljesen elzáródott, és megváltozik a szervezet szerveinek és szöveteinek oxigénellátása. Ezért fontos, hogy amint az érelmeszesedésre utaló tünetek megjelennek, az érintett kórházba menjen, hogy a szövődményeket elkerülve felállíthassák a diagnózist és megkezdhessék a kezelést.

Az érelmeszesedés krónikus betegség, lassan és észrevétlenül alakul ki. Mire tüneteket okoz, lehetséges, hogy az erekben a lerakódások (koleszterin, plakkok) szűkületet, elzáródást okoznak. A plakkok egyes darabjai leválhatnak, ami az ér sérülését okozza. Amikor a szervezet a sérülést megpróbálja helyreállítani, vérrög képződhet az érben, ami teljesen elállhatja a véráramlás útját és szívinfarktust, vagy akár – attól függően, hol következik be ez a jelenség – stroke-ot vagy egyéb szerv infarktusát is okozhatja. Az érelmeszesedés krónikus betegség, lassan és észrevétlenül alakul ki. Mire tüneteket okoz, lehetséges, hogy az erekben a lerakódások (koleszterin, plakkok) szűkületet, elzáródást okoznak. A plakkok egyes darabjai leválhatnak, ami az ér sérülését okozza. Amikor a szervezet a sérülést megpróbálja helyreállítani, vérrög képződhet az érben, ami teljesen elállhatja a véráramlás útját és szívinfarktust, vagy akár – attól függően, hol következik be ez a jelenség – stroke-ot vagy egyéb szerv infarktusát is okozhatja. Forrás: shuttertock.com

Hol milyen tüneteket okoz az érelmeszesedés?

Általánosan az elmeszesedett erek további betegségeket okozhatnak. Ezek a betegségek az alábbi testrészeknél jelentkezhetnek:

 • szív
 • agy
 • nyak
 • perifériás erek

Így segítenek a diagnózis felállításában a tünetek

 • A mellkasi fájdalom (angina), hideg verejtékezés, szédülés, rendkívüli fáradtság, szívdobogásérzés (szívdobogás érzése), légszomj, hányinger és gyengeség mind a szívkoszorúér-betegség tünetei. A szív érelmeszesedését coronaria-szindrómának hívják. A betegség során a szív artériáiban rakódik le a lepedék az érfalon, amely anginát - egy fajta mellkasi fájdalmat – okozhat.
 • Ha a lábon levő artériák beszűkülnek, olyankor az egész láb keringése elégtelenné válhat. Ilyenkor gyakran jelentkezhet fájdalom járás közben. Fájdalom, fájdalom, nehézség vagy görcsök a lábakban járás vagy lépcsőzés közben a perifériás artériás betegség tehát fő tünetek, melyek pihenés után rendszerint elmúlnak, enyhülnek.
 • A nyaki erek elmeszesedése alatt legtöbben az agyat ellátó nagyartériák elmeszesedését értik. Ezek a nagy erek – a karotiszok – felelnek az agy megfelelő vérellátásáért. A gondolkodással és a memóriával kapcsolatos problémák, a test vagy az arc egyik oldalának gyengesége vagy zsibbadása, valamint a látászavarok mind a csigolyaartéria-betegség korai tünetei. A tranziens ischaemiás roham (TIA), amelyet általában mini-stroke-nak neveznek, súlyosabb tünet.
 • Az étkezést követő súlyos fájdalom, a fogyás és a hasmenés az artéria mesenterialis ischaemia tünetei.
 • Az erectilis diszfunkció (ED) egy korai figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy a férfiaknál nagyobb az érelmeszesedés és szövődményei kockázata.
 • Ha a lábon levő artériák beszűkülnek, olyankor az egész láb keringése elégtelenné válhat. Ilyenkor gyakran jelentkezhet fájdalom járás közben. Ilyen perifériás érbetegség esetén a sebgyógyulás is rosszabb és lassabb, súlyos esetekben akár végtagamputációra is szükség lehet.

Előfordulhat, hogy nem vesz észre más tüneteket, amíg a plakk felhalmozódása komoly problémákat nem okoz. Fontos, hogy rendszeresen látogassa meg orvosát és számoljon be a tüneteiről, mert előfordulhat, hogy még azelőtt megtalálják a lepedéket, mielőtt az súlyossá válna. Például:

 • A nyak artériáiban felhalmozódó lepedék (carotis artériás betegség) zúzódást okozhat. Ezt az orvos sztetoszkóppal is kiszúrhatja, amikor a nyaki, halántéki, hasi, vese-, comb- és lágyéki artériák felett hallgatózik. Amit az orvos ilyenkor figyel, az a hallgatózáskor észlelhető zörejek. Megkéri a beteget, hogy időnként tartsa vissza a lélegzetét. Kóros esetben erőteljes a bal kamra "kilökési" hang, zörej hallhatók. A véraláfutás súlyos tünet oka lehet átmeneti ischaemiás roham (TIA) is.
 • Sztetoszkóp használatával az orvosok hasonló zörejeket hallhatnak a hasnál is, ami a plakk felhalmozódásának korai jele a vért a vesékbe szállító artériákban (veseartéria szűkület ). A betegség súlyosbodásával magas vérnyomást , extrém fáradtságot, étvágytalanságot, émelygést (gyomorfájás), kéz- vagy lábduzzanatot, viszketést vagy zsibbadást okozhat .

Az érelmeszesedés szövődményei

Az érelmeszesedésnek számos következménye és szövődménye lehet. Ezek közül néhány gyakori fajta tehát:

 • aneurizma
 • angina
 • krónikus vesebetegség
 • coronaria-szindróma
 • szívroham
 • szívelégtelenség
 • perifériás érbetegség
 • agyvérzés
 • szívritmuszavar

Érelmeszesedés: hogyan történik a diagnózis?

Az érelmeszesedés diagnózisának első lépése a szakorvos által végzett fizikális vizsgálat. A vizsgálat során az orvos elsősorban az artériákban vizsgálja a pulzust, hogy az gyengült-e. Az érelmeszesedés elsődleges diagnózisa a szívultrahang és a Doppler-vizsgálat. Komolyabb panaszok esetén azonban több módszer is rendelkezésre áll.

Az érelmeszesedés korai gyanúja – tünetek híján – rendszerint csak rutin ellenőrzések, például vérnyomásmérés (eltérő vérnyomásértékek a végtagokban), röntgen, EKG, ultrahang vizsgálatok, egészségügyi szűrővizsgálatok során merül fel. Az érelmeszesedés korai gyanúja – tünetek híján – rendszerint csak rutin ellenőrzések, például vérnyomásmérés (eltérő vérnyomásértékek a végtagokban), röntgen, EKG, ultrahang vizsgálatok, egészségügyi szűrővizsgálatok során merül fel. Forrás: shuttertock.com

Az érelmeszesedés diagnózisát kardiológusnak kell felállítania olyan laboratóriumi vizsgálatokkal, amelyek értékelik a lipidprofilt, mint például az összkoleszterin, HDL és LDL, trigliceridek, CRP és apolipoprotein szintjeit.

Ezen túlmenően a diagnózis megerősítése érdekében az orvos javasolhat egyéb vizsgálatokat is, így például katéterezést, szívtomográfiás angiográfiát, stressztesztet, elektrokardiogramot, echokardiogramot és szívizom-szcintigráfiát, amelyek azonosíthatják a koszorúér-betegség jelenlétét, amelynek egyik oka rendszerint az érelmeszesedés.

Ezek az érelmeszesedés vizsgálat eszközei

 • angiogram - színes kontrasztanyagot fecskendeznek az erekbe, ezáltal röntgenvizsgálat segítségével láthatóvá válik az esetleges elzáródás és annak pontos mértéke.
 • boka-kar index - a lábakban és a karokban mérhető vérnyomás összehasonlításával készül.
 • laborvizsgálat. Különböző vérvizsgálatok segítségével megállapítható, hogy vannak-e olyan jellemzői a vérnek (pl.: magas koleszterinszint, magas vércukorszint), amelyek valószínűbbé teszik az érelmeszesedés kialakulását.
 • mellkasi röntgen - a szív esetleges károsodását méri fel.
 • CT/MR-vizsgálat - a képalkotó vizsgálatok részletes információkat adnak sokféle szöveti struktúráról, háromdimenziós képként. A képek nagyon pontosak, így a nehezen vizsgálható helyeken is észre lehet venni a megkeményedett vagy beszűkült artériákat.
 • nyugalmi EKG - a szív elektromos tevékenységét vizsgálják, amellyel fényt lehet deríteni a szív esetleges károsodására, például pitvarfibrillációraszívritmuszavarra vagy szívelégtelenségre.
 • terheléses EKG - a szív teljesítményét vizsgálja terhelés alatt. A vizsgálat során szobakerékpáron kell folyamatosan tekerni, az orvos ilyenkor a szívritmust, a vérnyomást és a légzés ütemét figyeli.

Az érelmeszesedés fő okai

Az érelmeszesedés különböző tényezők hatására alakulhat ki, beleértve a genetikai hajlamot, az életmódbeli szokásokat és az öregedést. Az ateroszklerózis fő okai a következők:

1. Egészségtelen táplálkozás

A zsírban gazdag élelmiszerek, például sütemények, kekszek, ipari vagy feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása növeli a vér rossz koleszterinszintjét, amely felhalmozódhat az artériák falában, ami érelmeszesedést okozhat. Az artériákban lerakódott zsír idővel csökkentheti vagy teljesen blokkolhatja a véráramlást, ami szélütést vagy szívrohamot okozhat.

2. Cigaretta és alkohol

A dohányzás károsíthatja az artériák falát, szűkebbé és kevésbé rugalmassá téve azokat. Ezenkívül a dohányzás csökkenti a vér azon képességét, hogy oxigént szállítson a szervezetbe, ami növeli a vérrögképződés esélyét.

A túlzott alkoholfogyasztás magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjének emelkedését okozhatja, növelve az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

A szívkoszorúér-betegség nem gyógyítható, de életmódváltás, gyógyszerek és – amennyiben szükséges – műtét kombinációjával kezelhető. A szívkoszorúér-betegség nem gyógyítható, de életmódváltás, gyógyszerek és – amennyiben szükséges – műtét kombinációjával kezelhető. Forrás: shuttertock.com

3. Magas vérnyomás és cukorbetegség

A magas vérnyomás az érelmeszesedés egyik oka is, mert ha a nyomás magas, az artériáknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a vér pumpálására, ami az artériák falának károsodását okozza. A cukorbetegség az érelmeszesedést is elősegítheti a vérben lévő túlzott cukor miatt, ami károsíthatja az artériákat.

4. Elhízás és mozgásszegény életmód

A túlsúly vagy az elhízás nagyobb kockázatot jelent az érelmeszesedés kialakulására, mivel nagyobb a kockázata a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint kialakulásának. Továbbá a mozgásszegény életmód is hozzájárul az érelmeszesedés megjelenéséhez, mert a zsír könnyebben rakódik le az artériákban.

5. Öröklődés

Ha a családban előfordult érelmeszesedés, akkor nagyobb a kockázata az érelmeszesedés kialakulásának, még akkor is, ha az illető egészséges életmódot folytat. Az érelmeszesedés gyakrabban fordul elő időseknél, különösen a férfiaknál, és bármilyen véredényt érinthet, leginkább a koszorúér, az aorta, az agyi artériák, valamint a karok és lábak artériái.

A végtagokban jelentkező érelmeszesedés idővel zsibbadást, súlyos, előrehaladott állapotban akár teljes érzéketlenség tapasztalható az érintett végtagban. Jellemzően az alsó végtagokat érinti. A végtagokban jelentkező érelmeszesedés idővel zsibbadást, súlyos, előrehaladott állapotban akár teljes érzéketlenség tapasztalható az érintett végtagban. Jellemzően az alsó végtagokat érinti. Forrás: shuttertock.com

Az érelmeszesedés kezelése

Az érelmeszesedés kezelésének fő célja a véráramlás helyreállítása, ami a zsíros plakkok eltávolításával érhető el az artériákban műtét, angioplasztika és/vagy olyan gyógyszerek alkalmazásával, amelyeket a kardiológus tanácsa szerint kell alkalmazni.

Az orvosa által javasolt gyógyszerek javíthatják a véráramlást, és ennek következtében a szív oxigénellátását, szabályozzák a szívverést és csökkentik a koleszterinszintet. Fontos, hogy az érelmeszesedés kezelését az orvos utasítása szerint végezzék, hogy elkerüljék a szövődmények, például szívroham, stroke és veseelégtelenség kialakulását.

Az orvos által javasolt kezeléstől függetlenül fontos az életmódbeli szokások, különösen a fizikai aktivitással és a diétával kapcsolatos szokások megváltoztatása, a keringő rossz koleszterin mennyiségének és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatának csökkentése, valamint a zsíros ételek kerülése, amennyire csak lehetséges.

Kilátások érelmeszesedéssel

Amennyiben a probléma időben diagnosztizálásra került, és a szakorvos által javasolt kezelést a páciens rendesen betartja, életmódot vált, úgy jó eséllyel elkerülhetők a súlyosabb következmények. Hiszen ezeknek köszönhetően az érelmeszesedés folyamata jelentős mértékben lassítható. Fontos kiemelni, hogy a már meglévő plakkok a kezeléstől elmúlni nem fognak, de növekedésük lassul. Érdemes rendszeresen angiológus szakorvossal ellenőriztetni az erek állapotát, hiszen az érelmeszesedésen túl, több betegség is időben felismerhetővé, vagy éppen megelőzhetővé válik.

Mit tehetek érelmeszesedés ellen?

Az érelmeszesedés megelőzése érdekében javasolt:

 • Magas vérnyomás: ügyeljen a helyes gyógyszerszedésre, rendszeresen mérje otthon is a vérnyomását, vezessen vérnyomásnaplót.
 • Csökkentse a só fogyasztását, inkább a kész ételhez adjon sót, mint főzés közben.
 • Fontos a rendszeres testmozgás, betartva a fokozatosság elvét. Hacsak teheti, autó helyett menjen gyalog vagy kerékpárral, lift helyett lépcsőn, iktasson be napirendjébe 18-20 perces reggeli/esti sétát. Beszélje meg kezelőorvosával a testsúlycsökkentés egyéb lehetőségeit.
 • Dohányzás. Ma már sok leszokást segítő készítmény és sokféle módszer igazoltan segít a le szokásban. Vágjon bele - még ma!
 • Cukorbetegség. Kiemelten fontos a vércukorszint megfelelő értékek között tartása, mert a "gondozatlan" betegség gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát is
 • Az alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése
 • a túlsúlyos (elhízott) betegek esetén a diéta betartása, a testsúly csökkentése
 • a növényi zsiradékok előtérbe helyezése az állatival szemben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Felhasznált irodalom:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához