Ezeket látta már?

Ikerterhesség

Ikerterhességről beszélünk abban az esetben, ha a terhes anyai méhben egynél több magzat fejlődik. A gyermekek számától függően beszélünk kettes, hármas, négyes, stb. ikerterhességről. Az ikerterhesség kóros állapotnak tekintendő, mert számos terhességi és szülési komplikációval fenyeget.

Az ikerterhességek kialakulásának körülményei szerint beszélhetünk egypetéjű, ill. többpetéjű ikrekről. Többpetéjű ikrek esetén egyszerre több petesejt érik meg és szabadul ki a petefészekből, majd termékenyül meg. Ezzel szemben egypetéjű ikerterhesség esetén egyetlen petesejt termékenyül meg, majd az kettéválik a korai magzati életben, és a két fél pete önállóan folytatja a méhen belüli fejlődést.

Ikerterhesség

Ha a petesejt szétválása egészen korán ("szedercsíra") állapotban következik be, a két magzat külön lepénnyel ágyazódik be és önálló burkokban helyezkednek el (bikoriális, biamniális egypetéjű ikerterhesség). Amennyiben a szétválás kissé később, a beágyazódás körüli időkben következik be, az ikrek közös lepénnyel tapadnak, de két különálló burokban helyezkednek el (monokoriális, biamniális egypetéjű ikerterhesség). Ha a magzatok szétválására már a magzatburok kialakulása után történik meg, a magzatok azonos lepényből táplálkoznak és azonos magzatburkon belül helyezkednek el (monokoriális, monoamniális egypetéjű ikerterhesség). A magzatok életkilátásai szempontjából természetesen ez a legkedvezőtlenebb, az összenőtt ikrek is ezek közül a magzatok közül kerülnek ki.

Az ikerterhesség előfordulása

A kettős ikerterhesség gyakorisága 1/84 összes születés, a hármasé 1/842, a négyesé 1/843/összes születés. Valójában ikerfogamzás ennél jóval gyakrabban bekövetkezik, kb. a terhességek 10%-ában, de csak az életképesebb magzat ágyazódik be. A gyengébb még észlelhető koraterhességi ultrahangon, majd felszívódik (fantomikrek, "vanishing twin"). Olykor az egyik magzat méhen kívülre szorul és pl. a petevezetékben kezd fejlődni (szimultán terhesség). Ez természetesen akut műtétet igénylő állapot, de a méhen kívüli magzat eltávolítása után az egészséges helyen tapadó magzat akadálytalanul megszülethet.

A kétpetéjű ikerterhességek gyakorisága manapság növekszik. Ennek oka a meddőség kezelésére alkalmazott ovulációserkentő gyógyszerek kiterjedt használata, valamint az asszisztált reprodukciót technikák ("lombikbébi-módszer") egyre elterjedtebb használata. Ilyenkor ui. egynél több magzatot ültetnek vissza a méhbe, ami eleve megnöveli az ikerterhességek kockázatát.

Az ikerterhesség tünetei, lefolyása

Ikerterhességre hazánkban hamar fény szokott derülni a szülészeti ultrahangkészülékek elterjedtsége miatt. A méh fejlődése gyorsabb, a két lepény fokozottabb HCG termelése miatt gyakoribb a terhességi hányás és a kétoldali petefészek-ciszta (ez kezelést nem igényel).

A tünetek lényegében a többes terhesség szövődményeinek jelentkezése. Az ikerterhesség legfontosabb veszélyei:

 • spontán vetélés,
 • nyakcsatorna-elégtelenség,
 • terhességi toxémia,
 • terhességi diabétesz,
 • vese- és húgyúti fertőzések fokozott kockázata,
 • anyai vérszegénység és egyéb hiánybetegségek,
 • aszimmetrikusan fejlődő magzatok,
 • koraszülés,
 • idő előtti burokrepedés,
 • elhúzódó szülés,
 • méhűri fertőzés fokozott kockázata,
 • szülés utáni vérzés (pl. a méh kifáradása, tónustalansága – atonia uteri miatt),
 • lepényleválási zavarok,
 • méhen belüli növekedés visszamaradás (az átlagos születési súly kettős terhességnél 2.400 gramm, hármasnál 1.800 gramm, stb.). A kettes ikrek átlagosan kétéves korukra érik utol kortársaikat a testi és értelmi fejlődés terén,
 • fokozott újszülöttkori halálozás,
 • szülési sérülések fokozott kockázata mind az anyánál, mint a magzatoknál,
 • magzati oxigénhiányos agykárosodás,
 • császármetszéssel kapcsolatos szövődmények fokozott kockázata,
 • elégtelen anyatej-ellátottság.

elégtelen anyatej-ellátottság.

Az ikerterhesség lefolyását a felmerülő komplikációk szabják meg.

Az ikerterhesség diagnózisa

Az ikerterhesség és típusának megállapításában ma már egyértelműen az ultrahangé a vezető szerep. Egyaránt alkalmas eldönteni, hogy egy-, vagy kétpetéjű ikrekkel, vagy az egypetéjű ikrek közül melyik típussal van dolgunk.

A magzatokat fejlődését gyakrabban kell ellenőriznünk, 28-32. terhességi héttől a lepénykeringés ellenőrzése is alapkövetelmény, melyre a hasi aorta áramlásának ultrahangos vizsgálatát, továbbá a magzati szívműködés és anyai méhtevékenység párhuzamos vizsgálatát (kardiotokográfia) tartjuk legalkalmasabbnak.

Az ikerterhesség terápiája

Az ikerterhes anyát az ikerterhességének felismerésétől ki kell emelni a stresszes vagy jelentős fizikai megterheléssel járó munkából. Fontos a megfelelő táplálkozás, ásványisó- és vitaminpótlás, az esetleges anyai hiánybetegségek (pl. vérszegénység) mielőbbi rendezése. Középidőben külön gondot kell fordítani a nyakcsatorna-elégtelenség felismerésére, szükség esetén műtéti ellátására. A hazai gyakorlatban 24. héttől célszerűnek vélik a kórházi gondozást.

A terápia lényegét a magzatok állapotának rendszeres megfigyelése adja. Amennyiben a magzatok a növekedésben megállnak, és/vagy lepénykeringés egyéb jelei, esetenként egyéb terhességi szövődmény lépne fel, császármetszést kell végezni.

Az egészségben kiviselt, dinamikusan fejlődő ikerpár, egyéb ellenjavallat híján, hüvelyi úton is megszülethet.

Az ikerterhesség gondozása, életvitel

Az ikerterhesség sem jelenthet teljes fizikai passzivitást. Megfelelően képzett gyógytornászok segítségével a fizikai aktivitást, ameddig csak a körülmények engedik, fenn kell tartani.

A szülést olyan intézetben kell levezetni, ahol az intenzív koraszülött ellátás személyi és tárgyi feltételei adva vannak.

Fontos az anyai elhízás elkerülése. A ma hazánkban szokványos vegyes táplálkozás mellett ahhoz, hogy egy magzat mindent megkapjon, legalább 3.200 kcal elfogyasztására van szükség naponta – ikerterhességben ennél is több. Ez pedig elhízást eredményez. A megoldás megfelelő vitamin és ásványi só tartalmú, biológiailag értékes étrend, ésszerű kalóriabevitel mellett, a fizikai aktivitás ésszerű keretek között történő fenntartása.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához