Ezeket látta már?

Terhességi toxémia, másodlagos

A másodlagos terhességi toxémia azonosak az elsődleges terhességi toxémia tüneteivel:1. Magas vérnyomás2. Fehérjevizelés.3. Egésztest vizenyő.2. Súlyosbodó lepényelégtelenség.Az elsőgleges toxémiától a tünetek súlyosságában, a kiváltó okokban, a betegség prognózisában és ismétlődési kockázatában különbözik.A másodlagos toxémia alaplényege viszont azonos: a lepény sérülése és a lepénykeringés szabályozásáért felelős prosztaglandinok egyensúlyának felborulása.

A terhességi toxémia, másodlagos tünetei

A tünetek már korán jelentkeznek, nagyon gyorsan súlyosbodnak, akár a terhesség első felében is megjelenhetnek. A másodlagos toxémia a következő terhességekben egyre súlyosabb formában és 100% valószínűséggel megjelenik. Másodlagos toxémia esetén a gyermekvállalás nagyon kockázatos, az anyai alapbetegség rosszabbodását és az anyai életkilátásokat is rontja.

A terhességi toxémia, másodlagos esetleges komplikációi

Legfontosabb szövődmények:1. Lepényelégtelenség, magzati elhalás.2. Méhen belüli magzati sorvadás.3. Idő előtti lepényleválás.4. Az anya epilepsziaszerű görcsrohama (eklampszia).5. Oxigénhiányos magzati agykárosodás ("cerebral palsy szindróma").6. Az anyai alapbetegség súlyosbodása.

A terhességi toxémia, másodlagos kiváltó okai

1. Idült vesebetegség.2. Magasvérnyomás-betegség.3. Cukorbaj.4. Ritkábban egyén szisztémás érbetegség.

Mit tehet Ön terhességi toxémia, másodlagos esetén

Bármilyen idült betegség esetén, a tervezett terhesség előtt, kérje ki genetikai tanácsadó szakorvos véleményét.

Mit tehet az orvos terhességi toxémia, másodlagos esetén

Az orvos szigorú ágynyugalmat, magas vérnyomás elleni kezelést rendel. Rendszeresen megfigyeli a magzat fejlődését (ultrahang segítségével) és a lepény keringését (kardiotokográfiával). amennyiben a magzatnál vészhelyzet alakulna ki, a terhességet be kell fejezni. Másodlagos terhességi toxémia eseteinek többségében ez koraszülést és méhen belüli sorvadást is jelent, ezért a terhesség befejezése legtöbbször császármetszéssel történik.

A terhességi toxémia, másodlagos megelőzése

Elsődleges toxémia után minden esetben részletes belgyógyászati kivizsgálás javasolt. A toxémia elsődlegességét csak egészséges anya esetén lehet kimondani.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához