Ezeket látta már?

Veleszületett csípőficam

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A veleszületett csípőficam már Hippokratész korában is ismert volt. Gyógyítását Ortolani olasz orvos kezdte meg a XX. század elején.

A rendellenesség lényege a csípőizület vápájának elégtelen fejlődése (diszplázia), melynek következtében a combcsont (femur) izületi feje kimozdítható a vápából (acetabulum). A ficam lehet részleges (szubluxáció), amikor a kapcsolat még megmarad az izületi vápa és az izületi fej között, és lehet teljes (luxáció), amikor az izületi fej a vápával nem érintkezik. Instabil izületről akkor beszélünk, ha a szubluxáció kézzel létrehozható és megszüntethető.

Instabil csípőizület minden 60. újszülöttnél kialakul, az esetek 88%-ában viszont a csípőizület 2 hónapos korra stabillá válik. A részleges és teljes csípőficam gyakorisága 1/1.000 gyermek.

A veleszületett csípőficam tünetei

A korai esetek már az újszülött első vizsgálatánál kiderülnek. Klasszikus jele az ún. Ortolani tünet. Lényege, hogy a csípőizület behajlított térdek mellett történő kifelé és befelé forgatásával egy hallható és tapintható mély kattanás jelzi az izületi fej luxációját majd az izületi vápába történő repozícióját. A későbbi, 3-6 hónapos korban jelentkező ficam tünetei már más jellegűek. Ekkor a szubluxált, luxált izületi fej kóros állapotban rögzül. Ilyenkor az egyik végtag rövidebb. A comb redői aszimmetrikusak. Az érintett végtag a másiktól nehezen távolítható. Későbbi életkorban jellegzetes mozgászavar jön létre, álláskor, járáskor az érintett végtagot a beteg kifelé fordítja. A kétoldali csípőficamot, különösen késői szakban, nehéz felismerni. A fentiekben említett tünetek általában hiányoznak.

A veleszületett csípőficam kiváltó okai

A rendellenesség pontos oka nem ismert. Genetikai tényezők szerepére utalnak a következő tények:<br>

Lappföldön és a született amerikaiak között a rendellenesség gyakorisága sokkal magasabb (25-50/1.000 fő), míg Kínában és az afroamerikaiak között nagyon alacsony.<br>

A rendellenesség tízszer gyakoribb azok között, akiknek valamelyik szülője csípőficammal született. <br>

Lánygyermekeknél a rendellenesség kétszer gyakoribb. <br>

Az ok sok esetben a magzat méhen belüli kényszertartása. A medencevégű fekvésből <születettek között a gyakoriság 20%, a teljes népességben 2-4%. Jóval gyakoribb ikrek közt, kórosan kevés magzatvíz mellett születettek. <br>

A csípőficam gyakoriságát fokozzák a helytelen pelenkázási szokások és a szoros pólyázás.

Mit tehet Ön veleszületett csípőficam esetén

Gyermekét rendszeres vigye el orthopediai szűrővizsgálatra. Kerülje a szoros pólyázást. A baba öltöztetésénél figyelni kell a szabad csípőmozgások biztosítására. Fontos az ún. abdukciós pelenázás. Ez széles peneka alkalmazását jelenti, mely a combokat távol tartja egymástól, az izületi fejet pedig a vápában tartja.

Mit tehet az orvos veleszületett csípőficam esetén

Diagnózis:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához