Ezeket látta már?

Miért gyengülhet a korral az immunrendszer? A kutatók szerint ez lehet az oka

vér, fehérvérsejt, immunrendszer, öregség

Érdekes kutatási eredmények.

A vérnek nemcsak egy, hanem kétféle sejtes eredete is lehet - derült ki egy egereken végzett vizsgálatból. Ez összefüggésben lehet az immunrendszerrel is.

"Korábban az emberek azt hitték, hogy a vérünk nagy része nagyon kis számú sejtből származik, amelyek vérképző őssejtekké válnak. Meglepődtünk, hogy a progenitorsejtek egy másik csoportját is megtaláltuk, amelyek nem őssejtekből származnak. Az ehhez köthető sejtek teszik ki a vér nagy részét a magzati kortól egészen a fiatal felnőttkorig. Ezután a számuk fokozatosan csökkenni kezd" - emelte ki Fernando Camargo, a Harvard Egyetem sejtbiológusa, a tanulmány egyik kutatója. Ezeket a sejteket embrionális multipotens progenitoroknak (eMPP-k) nevezik. A vérképző őssejtek a fejlődés során az artériákat bélelő sejtekből alakulnak ki. Korábban úgy gondolták, hogy az eMPP-k valamikor a fejlődés korai szakaszában leválnak a vérképző őssejtekről.

eMPP: a fehérvérsejtek anyja

A Harvard Egyetem orvosbiológusa, Sachin Patel és munkatársai egy nemrégiben kifejlesztett genetikai vonalkódolási stratégia segítségével nyomon tudták követni az osztódó sejteket, és megállapították, hogy a vérképző őssejtek és az eMPP-k ugyanabból a "bélésből" alakultak ki.

Ehhez a kutatók könnyen kimutatható DNS-szekvenciák darabkáit illesztették be az egérsejtek genomjának egy olyan helyére, amely minden leszármazottjukban megtalálható. A módszer lehetővé tette a tudósoknak, hogy nyomon kövessék az összes célsejtjük eredetét. Kiderült, hogy az eMPP-k a fejlődő egerek legtöbb nyiroksejtjéért (a fehérvérsejtek egy bizonyos típusa) felelős sejtekre osztódtak. Úgy tűnik, hogy ezek az eMPP-sejtek számos immunvérsejt, köztük a fehérvérsejtek (B- és T-sejtek) anyja. Bár a vérképző őssejtek is képesek ezeket az immunsejteket előállítani, de sokkal korlátozottabb módon teszik ezt.

Mivel úgy tűnik, hogy az eMPP-k hozzájárulása a vérképzés idővel csökken, ami magyarázatot adhat arra a régóta fennálló rejtélyre, hogy miért gyengül az immunrendszerünk az életkor előrehaladtával.

További kutatásokra lesz szükség

"Megpróbáljuk megérteni a leukémiához vezető mutációkat is" - emelte ki Camargo, ezért vizsgálni fogják, hogy a vér különböző eredetű sejtjeiből kialakuló leukémiák különböznek-e - limfoid-szerűek vagy myeloid-szerűek.

Patel és csapata azt is tesztelte, hogy a mostani eredmények hogyan javíthatnák a csontvelő-átültetéseket. Azt találták, hogy az eMPP-átültetések nem túl tartósak az egerekben.

"Ha hozzá tudnánk adni néhány gént ahhoz, hogy az eMPP-k hosszú távon beolvadjanak, akkor potenciálisan jobb forrást jelenthetnének a csontvelő-átültetéshez" - jegyezte meg Camargo.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: sciencealert.com